Het Argentinië voetbalshirt van 1994

We gaan vandaag even terug in de tijd en wel naar 25 jaar geleden. Daar is een reden voor! Binnenkort wordt het nieuwe Argentinië thuisshirt voor de periode 2019-2021 bekend gemaakt en volgens onze informatie is het shirt geïnspireerd door het Argentinië voetbalshirt van 1994, het tenue waarin Argentinië het WK van 1994 speelde. Met dit shirt was echter wat aan de hand. Daar hebben we het in dit artikel over. Het nieuwe Argentinië shirt wordt medio maart gepresenteerd door adidas en de AFA en in dit shirt speelt het Argentijnse elftal de wedstrijden in de COPA America van 2019 en de kwalificatie- en oefenwedstrijden ter voorbereiding op het WK van 2022 in Qatar.

Het nieuwe Argentinië shirt haalt haar inspiratie uit het tenue van 1994. De vraag is echter welk shirt dit betreft. In de aanloop naar het WK van 1994 in de Verenigde Staten lanceerden adidas, zoals voor elk toernooi, een nieuw voetbalshirt. Dit shirt had zoals altijd licht blauwe en witte banen. De blauwe banen hadden een glimmend effect en werden bovendien geflankeerd door dunne zwarte strepen. Bovendien had het shirt een klassieke retro kraag met navy blauwe details. De jaren '90 was natuurlijk ook de periode waarin merken als adidas en Nike wat meer experimenteerde met het design van voetbalshirts en wat apartere voetbalshirts lanceerden. Kijken we nu naar het design van het Argentinië shirt van 1994, dan valt dat alles mee. De president van de voetbalbond, Julio Grondona, dacht daar echter anders over. Hij keurde het voetbalshirt namelijk af. Het vreemde was dat adidas het geweigerde shirt al lang en breed verkocht en verschillende fans dit ook al in hun bezit hadden. Adidas ging overstag en het Argentijnse elftal speelde in een klassieker shirt haar WK 1994 wedstrijden. Dit shirt had ook de licht blauwe en witte banen en een polo kraag, maar had verder weinig opsmuk. Op de borst stond het logo van adi en de linker borst het logo van de bond.

Tijdens het WK van 1998 in Frankrijk speelde ''La Albiceleste'' opnieuw in klassieke voetbalshirts van adidas. Na het toernooi namen de Argentijnse voetbalbond en adidas afscheid van elkaar en werd Reebok kledingsponsor van het nationale elftal. In 2000 bracht Reebok een Argentinië voetbalshirt uit met brede licht blauwe en witte banen, die jawel, geflankeerd werden door dunne zwarte strepen. Julio Grondona, die van 1979 tot 2014 de scepter zwaaide bij de Argentijnse voetbalbond, ging er vijf jaar na dato wel mee akkoord. Een jaar daarna werd er wel afscheid van Reebok genomen en keerde het logo van adidas weer terug op de tenues van het Argentijnse voetbalelftal. Sindsdien zijn de AFA en adidas weer goede vrienden. 

Het nieuwe Argentinië voetbalshirt voor 2019-2020 wordt (waarschijnlijk) geïnspireerd door het shirt dat het Argentijnse elftal WEL droeg tijdens het WK. Check hieronder nog verschillende afbeeldingen van de tenues die Argentinië in de jaren '90 droeg.

Ben je op zoek naar een retro voetbalshirt van het Argentijnse elftal? Check het exclusief in deze SHOP!

Of wil je het nieuwste Argentinië voetbalshirt bestellen? Bestel dit shirt in deze winkel! Directe levering!