2018 - Het jaar van het voetbalshirt - Creativiteit, heritage en fashion

Aan het einde van het jaar wordt traditioneel de balans opgemaakt. De lijstjes komen op tafel en dat doen we ook voor voetbalshirts. In een jaar met eindtoernooien als een WK is er net wat meer aandacht voor voetbalshirts en dit jaar vormde daar geen uitzondering op. Tijdens het WK in Rusland zagen we veel voetbalshirts waar de identiteit van het land afdroop en we durven ook nog wel te zeggen dat 2018 het jaar van het voetbalshirt was. Als de creatieve voetbalshirts in 2019 gecontinueerd worden, dan gaan we weer een mooi jaar tegemoet. Maar… eerst blikken we terug.

De afgelopen twaalf maanden hebben we een verschuiving gezien van de iets meer simplistische voetbalshirts naar de wat meer creatieve voetbalshirts. 2018 bracht de liefhebber frisse, fashionable, modieuze en strakke voetbalshirts. En afgelopen jaar kregen niet alleen de wedstrijdshirts meer aandacht van grote merken als adidas, Nike en Puma. Er moest namelijk direct een statement gemaakt worden. Om deze reden lanceerden deze merken al opvallende warming-up shirts, waarmee de tegenstanders direct angst ingeboezemd kan worden. Met name adidas en Nike lanceerden afgelopen seizoen sterke pre-match tops met all-over graphic print. Soms hadden de warming-up shirts zelfs een beter design dan het voetbalshirt en bijkomend voordeel voor de fans is dat het warming-up shirt soms wel 40% goedkoper is dan het wedstrijdshirt! Één van die populaire pre-match tops was het warming-up shirt van Engeland. De verkopen van dit shirt overtroffen zelfs de afzet van de replica shirts en er werd op social media openlijk gediscussieerd of het inloopshirt niet gewoon als thuisshirt gebruikt kon worden. Terecht! Dit was ook niet gek. Nike baseerde het warming-up shirt namelijk op het Engeland voetbalshirt van eind jaren ’80 en deed hier nog een modern sausje overheen. Dit resulteerde in een fantastisch shirt! Nike en adidas zetten het succes van de sterke pre match tops na de zomer door naar de clubteams en ook dit legde geen windeieren. Fans zijn kritischer geworden en willen niet meer elk jaar dat dure voetbalshirt bestellen, waarin maar een kleine verandering is aangebracht. Creativiteit is de key en dat lijkt men bij adidas en Nike het afgelopen jaar goed ingezien te hebben. Het is niet het veranderen om het veranderen, maar het roer omgooien. 

We mogen de sterke voetbalshirts van afgelopen jaar ook niet uit het oog verliezen, want daar waren er genoeg van! Het leeuwendeel van deze populaire voetbalshirts was geïnspireerd door een shirt uit de jaren ’80 of ’90. Het beste voorbeeld is het voetbalshirt van Nigeria. Dit shirt was binnen een aantal uur na releasedatum direct uitverkocht en was door Nike helaas te weinig geproduceerd. Ook veel tenues van adidas waren afgelopen WK geïnspireerd door tenues uit het verleden. Aan al deze tenues werd door het merk een moderne interpretatie gegeven en het was heerlijk om te zien dat er vrijwel geen één WK voetbalshirt gebaseerd was op een standaard template. Sterft het standaard template uit en halen meer en meer shirts hun inspiratie uit legendarische voetbalshirts uit het verleden? Feit is dat heritage regeert. Hopelijk wordt dit doorgezet in 2019!

Een andere trend dit jaar waren de modieuze alternatieve uitshirts of 3e shirts! Het grote voordeel van deze voetbalshirts is dat deze het minst gedragen worden tijdens de wedstrijden en dat er mee geëxperimenteerd kan worden. Bij deze shirts mag men over de grens gaan en kan er soms gebroken worden met clubtradities, al is dat niet altijd slim. Vaak worden deze tenues ook wat later in het seizoen gelanceerd, waardoor ze net wat meer in de schijnwerpers staan. Ook deze tenues stellen de vraag naar iets anders tentoon! Kijk alleen maar naar het succes van de zieke Paris Saint Germain 3e shirts van Jordan Brand. Het merk is onderdeel van het Nike portfolio en gezien de nauwe banden tussen Parijs en het merk en de populariteit van basketbal, werd besloten deze onder het label van Jordan Brand uit te brengen. Tel daarbij het gave design van de tenues en Champions League trainingskleding op en deze collectie kon eigenlijk alleen maar een succes worden. Dat werd het. Een ander creatief idee waren de EA Sports X adidas Ultimate Team voetbalshirts. Adidas lanceerde deze tenues als vierde shirts en deze konden voor het eerst in de geschiedenis niet alleen in FUT bemachtigd worden, maar ook daadwerkelijk gekocht worden. De shirts hadden ook nog eens een futuristisch ontwerp! Ook de samenwerking tussen Aston Villa en modemerk Luke 1977 was dit jaar een bewijs dat onderscheid loont!

Creatieve vrijheid was afgelopen seizoen de sleutel! Dit werd ook door de supporters toegelaten. Het voetbalshirt werd afgelopen jaar ook steeds populairder buiten het stadion. We zagen voetbalshirts door artiesten gedragen worden tijdens concerten, tijdens muziekclips, tv programma’s en zelfs in vooraanstaande fashionshows. Dit was het bewijs voor de designers van de merken dat ze goed bezig zijn. Een sterk voetbalshirt wordt namelijk niet alleen on pitch of in het stadion gedragen, maar ook off pitch! Voetbalshirts worden op extremer plekken gedragen en vooral op plekken waar creativiteit aangemoedigd en gevierd wordt, zoals in de muziek business en straatcultuur. Dit heeft ertoe bijgedragen dat er ook juist meer vraag is naar een creatief voetbalshirt!

De opkomst van customized voetbalshirts heeft ook het designproces van de grote voetbalmerken beïnvloed. Zo zagen we dit jaar meer lanceringen van voetbalshirts voor fictieve voetbalclubs, de collabs tussen fashion of streetwear brands met sportmerken en de invloeden van andere sporten. Een voorbeeld hiervan zijn de door Nike vorige maand gelanceerde American Football shirts van Barcelona, Chelsea, Paris Saint Germain en Club America. Deze projecten zorgden er soms zelfs voor dat de thuisshirts en uitshirts van deze clubs er een beetje saai uitzagen. Deze collabs en special edition voetbalshirts zorgen ervoor dat de fans meer en meer verwachten van het design van een voetbalshirt! Met name adidas, Nike en Puma laten zich graag inspireren en adviseren door mode. Daarbij moeten we ook een groot compliment geven aan PUMA, dat de laatste jaar een echte lifestyle benadering op haar voetbalshirts heeft. In de marketingbeelden van PUMA was streetwear bijvoorbeeld het thema. Het afgelopen seizoen zagen we vrijwel geen stadions in de marketingbeelden van de nieuwste voetbalshirts.

Streetwear en fashion lijken ook de standaard voor 2019 te worden. Zo gaan er geruchten dat het Nike het Nike Sportswear logo terug brengt op de voetbalshirts. Sinds 1995 staat het speciale sportswear logo niet meer op de tenues van Nike, maar vanaf 2019-2020 keren deze waarschijnlijk terug op de 3e shirts voor 2019-2020. Het Sportswear logo staat momenteel ook op veel fashionitems van het merk en mocht het logo daadwerkelijk terugkeren op de Nike tenues, dan is dit weer een bewijs dat een voetbalshirt meer en meer fashion is. Bovendien geeft dit logo de shirts net dat stukje extra heritage, iets waar we als fans altijd blij mee zijn. We zijn niet perse en alleen op zoek naar remakes van legendarische voetbalshirts. Ze mogen best in een moderner jasje gestoken worden, zodat ze nog meer creativiteit ademen! Voor clubs, landen en merken waarvoor deze trends afgelopen seizoen niet golden! Er is hoop. Nog meer creativiteit, nog meer heritage, nog meer meer fashion, nog meer identiteit. We hebben er zin in!

Thanks to Soccerbible!