18 november 2021

SC Internacional en Flamengo Excelência Negra voetbalshirts 2021-2022

CR Flamengo en SC Internacional hebben in samenwerking met kledingsponsor adidas speciale ''Excelência Negra'' voetbalshirts gelanceerd. ''Excelência Negra'' is en speciaal project van de Braziliaanse artiest Marcelo Carvalho om racisme in het voetbal aan de kaak te stellen en tegen te gaan. Dit betreft het Observatório Racial do Futebol project. De nieuwe voetbalshirts van Flamengo en SC Internacional hebben exact hetzelfde design, maar dan met een andere badge op de linkerborst. Deze tenues worden niet door beide clubs tijdens de wedstrijden gedragen, maar wel tijdens de warming-up voorafgaande een aantal wedstrijden in de Brasileirao Serie A.

De Flamengo en Internacional Excelência Negra voetbalshirts zijn volledig zwart en zijn gebaseerd op het adidas TIRO21 template. Dit betreft het template dat adidas dit seizoen voor het design van alle trainingsshirts gebruikt, bijvoorbeeld voor de trainingsshirts van Ajax, Feyenoord, Bayern München, Real Madrid, Juventus, Manchester United en Arsenal. Het shirt bevat een kleine V-hals met een witte opstaande kraag en de adidas strepen op de schouders en mouwen zijn ook wit. Naar de onderkant van de mouwen worden deze strepen onderbroken door dunne lijnen. Het meest opvallende aan de tenues is de graphic op het midden van de borst. Dit betreft een gezicht met een afro kapsel, waarin in het goud een tekst verwerkt is: ''É a Coroa.” Dit is een uitdrukking van Babu Santana, een Flamengo fan en een symbool van racistisch activisme. Op de achterkant van de trainingsshirts prijkt speciale goud/zwarte rugnummers, welke ook een tekst bevatten, die verwijzen naar het thema van de voetbalshirts, zoals: ''o negro no futebol brasileiro é a marca do Brasil” en ''jogadores negros ganharam o mundo.” Op de borst van deze special edition voetbalshirts staan de logo's van adidas en Flamengo of SC Internacional. Uiteraard zijn ook deze adidas tenues uitgerust met de adidas AeroReady technologie, welke zorgt voor de perfecte afvoer van vocht en voor ventilatie.

Marcelo, speler van Flamengo reageert op het initiatief: ''Het is heel belangrijk om een actie te zien die zwarte mannen en vrouwen eert die hebben bijgedragen aan de opbouw van de prachtige geschiedenis van het Braziliaanse voetbal. Racisme bestrijden is ook het vermijden van het uitwissen van de geschiedenis van atleten die met hun talent het Braziliaanse voetbal niet alleen gevormd hebben, maar ook iets magisch gedaan hebben. Mogen onze meisjes en jongens de verhalen kennen van degenen die Brazilië en de wereld hebben betoverd. Dit iniatief is een eerbetoon aan wat alle zwarte mannen en vrouwen hebben gedaan voor het Braziliaanse voetbal.''

Check hieronder nog meer afbeeldingen van de Excelência Negra voetbalshirts van Flamengo en SC Internacional. Helaas kun je deze tenues alleen bestellen in de clubshops van beide clubs. Ben je op zoek naar andere voebtalshirts van Flamengo of Internacional? Check het in deze fanshop!