12 augustus 2017

Leren retro voetbal kopen

Op zoek naar een leren bal of een voetbal met de bekende veters? Dan hebben we nu even een stukje geschiedschrijving of een ''Wist-u-datje?'' Speciaal voor de liefhebber die van een klein beetje van retro of vintage houdt, maar ook voor de echte liefhebber. Want zonder dit voorwerp had het spelletje niet bestaan! De voetbal als voorwerp. Uit een klein onderzoekje van ons blijkt dat er in prehistorie al tegen een bal geschopt werd. In het oude Griekenland werd de bal een hapastum genoemd en dit was een voetbal gevuld met zand. In latere tijden werd er gespeeld met ballen van linnen, gevuld met stro en riet. Nadeel aan deze ballen was dat deze vooral licht waren. Andere ballen die bekend zijn uit bijvoorbeeld de Middeleeuwen zijn ballen die gemaakt zijn van dierenhuiden, gevuld met graan, haren of veren. De oudste nog bestaande voetbal stamt echter van 1855. Dit betreft een bal, welke gemaakt is van gevulkaniseerd rubber, geproduceerd door Charles Goodyear. Rondom deze periode is de sport voetbal ook ontstaan en speelde men veelal met een opgeblazen varkensblaas als bal. Dat zal lekker geroken hebben!

Ben je op zoek naar een leren bal, waarmee vroeger gevoetbald werd? Deze ballen kan je exclusief kopen in deze SHOP!

De geschiedenis van de (leren) retro voetbal

Pas rond 1900 werd de leren bal geïntroduceerd. Dit werd gedaan door Macintosh, die een bruine leren buitenbal ontwikkelde met aan de binnenkant een rubberen binnenbal. Nadeel aan deze bal was echter dat, vooral wanneer het regende of sneeuwde, deze super zwaar was. Tijdens de jaren '30 ontwikkelde men een bal 18 panels, welke niet direct een ronde vorm had, maar meer leek op een afgeronde kubus. Ieder van de zes zijden was verdeeld in drie evenwijdige stroken. Deze ballen werden gekenmerkt door de veter, die open gemaakt kon worden, zodat de binnenbal opgepompt kon worden. Twintig jaar na dato kwam men erachter dat de veter toch niet zo handig was en vond het ventieltje haar intrede. Dit was dezelfde periode als waarin de ballen geverfd werden, zodat de ballen minder water meer opnamen en zwaarder werden. Na deze periode en vooral vanaf het WK van 1970 in Mexico nam adidas het voortouw in het ontwikkelen van baanbrekende voetballen, waarbij tijdens het WK van 1986 een polyurethaan voetbal werd ontwikkeld, welke nog sneller en lichter was en bovendien nog minder vocht opneemt. De laatste 30-40 jaar heeft deze ontwikkeling een vlucht genomen en bevat de WK voetbal voor 2018 nog meer nieuwe technieken.

COPA Football retro voetbal van leer

Wij willen het vooral over de ''zware'' leren retro voetbal hebben. Nostalgie ten voeten uit! Laten er ook twee merken zijn, die nog steeds deze ballen produceren! Sterker nog, één van de producenten is Nederlands. Het merk COPA Football brengt nog steeds deze ballen uit. Twee van deze leren ballen zijn geïnspireerd door de bal met touwtjes van de jaren '50. Deze retro voetbal heeft het merk zowel in het bruin als zwart gelanceerd en bevatten met de hand gestikte leren panels en vintage veters. COPA geeft aan dat je zeker niet met deze bal moet gaan koppen, maar dat het nog wel een ideale bal is om je skills mee te oefenen of als accessoire te gebruiken. Wat ook zeker de moeite waard is, om te kijken naar zogenaamde ''COW BALLS'' van het merk. Dit zijn exclusieve voetballen, welke gemaakt zijn van de vacht van koeien. De jaren '50 ballen hebben een prijs van € 50,- (hoe kan het ook anders) en de koeienballen (lekker woord ;)) hebben een prijs van € 59,95. Beide ballen scoor je exclusief in deze SHOP!

Leren retro voetbal van P. Goldsmith & Sons

Het van origine Amerikaanse baseball merk P. Goldsmith & Sons heeft eenzelfde concept als COPA Football geïntroduceerd, alleen laat dit merk de evolutie van de voetbal zien. Het merk heeft namelijk niet alleen een voetbal van de jaren '50, maar heeft ook een bal van de jaren '30 en '40 in haar collectie. Deze ballen zijn geïnspireerd door ballen, waarmee tijdens de verschillende WK's van 1930 tot en 1970 gespeeld werd. Het grote verschil met de ballen van COPA is dat de retro voetballen van P. Goldsmith & Sons wat duurder zijn, maar dan ook wel met de hand worden gemaakt. De ballen van P. Goldsmith worden daarnaast steeds vaker als decoratie in kantoren, huiskamers an mancaves gebruikt. Daarnaast zijn de leren retro items tegenwoordig populair bij verschillende sportscholen, waar ''BASIC'' helemaal hot is. Uniekheid is ook wat een rol speelt in de retro ballen van P. Goldsmith. De bal van de jaren '30 is bijvoorbeeld vrijwel identiek aan de bal waarmee tijdens het WK van 1930 gespeelde werd, de Tiento. Deze bal is met de hand genaaid en is gemaakt van een kwalitatief en duur leer. De ballen van P. Goldsmith hebben een unieke vintage, old skool look! Dit merk heeft naast deze brede collectie retro voetballen ook vintage rugby en basketballen of accessoires zoals unieke leren retro voetbalschoenen. Check deze unieke P. Goldsmith & Sons collectie exclusief in deze SHOP!

Ben je een vintage liefhebber? Check dan ook ons blog over de momenteel populaire retro bokshandschoenen!