9 januari 2019

Retro en vintage leren bokshandschoenen bestellen

Tegenwoordig zijn de vintage en retro bokshandschoenen populair om interieurs of historische panden mee te stylen! De klassieke en industriële interieurstijlen uit de vorige eeuw zijn namelijk helemaal hip en vintage sportartikelen kunnen daarin perfect toegepast worden. Vandaag kwamen we vette items tegen en daar gaan we het dan ook over hebben. De bokshandschoenen waar we het over hebben zijn geïnspireerd door handschoenen waarmee in de jaren ’30 en ’40 mee gebokst werd. Retro en vintage betekent ook dat er een verhaal achter zit en dat hebben we! In deze blog hebben we het dus ook over de revolutie van de bokshandschoen. Zo kom je te weten dat er bij de geboorte van de sport nog geen handschoenen gebruikt werden en bespreken we natuurlijk ook de echte vintage bokshandschoenen van bijna 100 jaar geleden. Uiteraard geven we ook aan waar je deze vette, industriële bokshandschoenen exclusief kunt bestellen van een merk dat destijds ook al bestond. Vintage it is!

De geschiedenis van de vintage bokshandschoenen

Hoewel we niet precies weten in welk jaar de voorloper van de bokshandschoenen is ontstaan, weten we wel dat zogenaamde gevechtshandschoen zijn intrede al deed rond 650 voor Christus. Destijds werden er nog geen handschoen gebruikt, maar werden de handen gewikkeld in stroken van ossenhuiden. Deze stroken bedekten destijds de knokkels en bestonden verder uit lussen, die rondom de vingers gewikkeld werden. Met deze voorloper van de leren handschoen werden er in deze periode ook gevechten met stieren aangegaan. Tijdens de Griekse beschaving begonnen de ‘’handschoenen’’ grofweg te lijken op degene die we nu kennen. De stroken ossenhuiden evolueerden namelijk in de cestus. De cestus bestond uit stroken leer, die uitgerust waren met kleine mesjes en spikes. Doordat de cestus voorzien waren met spikes zagen deze er overigens meer uit als wapens dan dat het een echte bokshandschoen werd.

Vanaf 1743 kunnen heeft de bokshandschoen wel de vorm en looks van de handschoenen die we nu kennen. In dit jaar werd er voor het eerst een gevoerde bokshandschoen ontwikkeld. De Engelsman Jack Broughton was verantwoordelijk voor deze uitvinding en voerde de handschoenen met paardenhaar of lamswol. Qua design waren deze handschoenen verder wel helemaal geïnspireerd door de de cestus, die door gladiatoren gebruikt werden in gevechten. Met deze handschoenen werden overigens nog geen wedstrijden gespeeld. Hier werd alleen maar mee getraind/gespard. Broughton gebruikte de gevoerde leren bokshandschoenen namelijk vooral voor zijn zelfverdedigingslessen, die hij gaf op Tottenham Court Road. Deze evolutie werd niet door iedereen enthousiast ontvangen. De handschoenen, ook wel dempers (mufflers) genoemd, werden als niet mannelijk beschouwd. Tot 1818 werden de handschoenen van Broughton niet in wedstrijden gebruikt, maar daar bracht een wedstrijd tussen twee Engelse boksers in Aix La Chapelle verandering in. Een Franse krant bracht dit nieuws met de legendarische woorden: ‘’De twee kampioenen zagen er uit als Hercules. Zij betraden de ring met handen gewikkeld in grote, gevoerde handschoenen.'' Medio 1892 werd het door de Marquis of Queensbury regels verplicht om bokshandschoenen te dragen tijdens de wedstrijden. Het grote verschil met de bokshandschoenen die we vandaag de dag kennen, is dat deze eind jaren 1800 nog vrij dun waren en slechts twee ons wogen.

De vintage bokshandschoenen van P. Goldsmith & Sons. Co

De Amerikaanse bokser John L. Sullivan is eigenlijk verantwoordelijk voor de grote populariteit van de wat zwaardere bokshandschoenen van vijf pond. In een legendarische wedstrijd met James J Corbett (welke door Corbett in de 21ste ronde gewonnen werd) op 7 september 1892 droegen beide boksers wat zwaardere bokshandschoenen van 500 gram. Dit was ook de periode waarin verschillende producenten zich meer en meer gingen specialiseren in en toeleggen op de professionalisering van de bokshandschoenen. Één van die producenten was Philip Goldsmith. Na zijn middelbare school verhuisde de Oostenrijker met slechts een handjevol geld op zak naar de Verenigde Staten, waar hij in 1875 een fabriek startte, gespecialiseerd in het produceren van handgemaakte baseballs. Rond 1890, precies de periode waarin de bokshandschoen verplicht en populair werd, begon het bedrijf van P. Goldsmith ook met de productie van equipment voor andere sporten, waaronder voor boksen. Het merk produceerde onder andere bokshandschoenen en is mede verantwoordelijk voor de professionalisering van de bokshandschoenen na 1900. De zoon van Philip Goldsmith, Hugo, breidde de onderneming van zijn vader uiteindelijk dusdanig uit dat meer dan 700 verschillende sportproducten produceerde. Na de overname van Draper Maynard & Crawford en McGregor & Canby ging het bedrijf rond de jaren ’40 door als MacGregor Golf Co.

Het merk is rond die periode verdwenen en is sinds dit jaar weer helemaal terug. Onder de naam P. Goldsmith Sons. Co is bij haar roots gebleven en is gespecialiseerd in de productie van vintage sportproducten, waaronder de legendarische bokshandschoenen van begin jaren ’1900. De liefde voor vintage heeft het merk gedreven om de leren sportproducten en accessoires opnieuw te lanceren. In onze inleiding gaven we het al aan. Vintage en de industriële look zijn momenteel erg hot in interieurs en dus ook bij stylisten. Heb je een voorliefde voor retro, vintage, heritage en sport! Neem dan direct een kijkje bij dit super vette heritage merk! Of check ook ons blog over de evolutie van de leren retro voetbal! 

Vintage en retro bokshandschoenen bestellen voor interieur

De producten van P. Goldsmith & Sons. Co kan je ook al in Nederland kopen. De industriële bokshandschoenen, die vooral geïnspireerd zijn door de handschoenen van de jaren ’30 zijn in het zwart, donker bruin en cognac verkrijgbaar en hebben een prijs van € 89,95. Deze handschoenen zijn puur en alleen als decoratie voor het interieur gelanceerd. Het merk adviseert hier dus ook niet mee te gaan boksen! Heerlijke aanwinst overigens!

Bestel de leren retro bokshandschoenen van P. Goldsmith exclusief in deze SHOP!

Gerelateerd nieuws