De officiële wedstrijdvoetbal van het WK van 1934

De maand oktober roepen we jaarlijks uit tot retromaand! Anno 2019 is dat niet anders. Oktober is namelijk een maand waarin de grote sportmerken weinig nieuwe voetbalshirts en trainingskleding lanceren. Het geeft ons wat meer tijd om in te zoomen op de roots van het voetbal! Vandaag gaan we terug naar de jaren '30 van de vorige eeuw en wel naar het WK van 1934. Het wereldkampioenschap voetbal was de tweede editie van het internationale voetbaltoernooi en vond van 27 mei tot 10 juni 1934 plaats in Italië. We gaan het in dit blog niet over het verloop van het toernooi hebben, wel over de officiële wedstrijdbal, waarmee de 16 deelnemende landen tijdens het toernooi speelde.

De Federale 102 WK 1934 voetbal

Tegenwoordig en al sinds het WK van 1970 is adidas verantwoordelijk voor de productie en het design van de bal waarmee tijdens het wereldkampioenschap gespeeld werd. Voor die periode verzorgde het organiserende land of voetbalbond de officiële wedstrijdbal voor het WK. In 1934 produceerde het Italiaanse bedrijf ECAS (Ente Centrale Approvvigionamenti Sportivi) de officiële bal voor het WK. Het bedrijf was één van de vele fascistische organisaties in het Italië van de jaren '30 dat geleid werd door Benito Mussolini. In de jaren '20 en '30 werden voetballen vooral geproduceerd in Groot-Brittannië en van daaruit naar naar andere landen geproduceerd, waar voetbal populair werd. Rondom de nieuwe bal voor het WK van 1934 werd een speciale campagne gelanceerd met de boodschap dat het beter was om te spelen met een bal van eigen bodem dan met een geïmporteerde voetbal. Zo geschiedde! Sinds het eerste WK van 1930 in Uruguay hebben de wedstrijdballen voor het WK al een naam. De bal waarmee gespeeld werd tijdens het WK in Italië had de klassieke naam: Federale 102. De WK 1934 Federale 102 voetbal bestond uit dertien vlakken, die met de hand aan elkaar genaaid waren. Dit was één panel meer dan de Tïento voetbal van Argentinië, waarmee tijdens de finale van 1930 één helft gespeeld werd. Het innovatieve van de Federale 102 voetbal was de aanwezigheid van het extra panel met een katoenen veter. De WK bal van 1930 had namelijk een leren veter, welke verschillende blessures (met name aan het hoofd) opleverde. Een ander opvallend detail van de bal was de zigzag vorm van de panels.

Of het door de Federale 102 voetbal kwam of niet, La Squadra Azzurra won met de bal van nationale grond het WK. In de finale op 10 juni in Rome versloeg het Italiaanse voetbalelftal Tsjecho-Slowakije met 2-1. Met de Federale 102 werd alleen tijdens het WK van 1934 gespeeld. Van de producent ECAS is na de jaren '30 en '40 ook niets meer bekend. Waarschijnlijk is dit bedrijf gelijktijdig met het fascisme van Mussolini na de Tweede Wereldoorlog ten onder gegaan. In de Verenigde Staten was het merk P. Goldsmith & Sons één van de grote producenten van lederen sportaccessoires en ballen in die periode. Sinds een aantal jaren is dit merk weer terug en staat het onder andere bekend om de replica's van ballen, waarmee tijdens het WK gespeeld werd, zo ook de WK voetbal van het WK van 1934! Deze luxueuze bal kun je vanaf nu dus ook kopen. Wij adviseren hier zelf niet mee te spelen. Wel is de bal perfect om je interieur, kantine MANCAVE of bedrijf mee te decoreren. Zeker als je liefhebber bent van de combinatie van vintage en voetbal! 

WK 1934 wedstrijdbal bestellen

De replica van de WK 1934 Federale 102 voetbal kun je vanaf nu bestellen in de onderstaande winkel! De prijs van de bal is € 99,95 en kun je zowel in een lichtbruine als donkerbruine variant bestellen. In deze shop vind je ook nog meer retro ballen en sportaccessoires van de jaren '30, '40, '50 en '60.

Bestel de WK 1934 voetbal exclusief in deze SHOP!