De officiële wedstrijdvoetbal van het WK van 1930

Oktober is traditioneel een rustige maand als het om releases van nieuwe voetbalshirts en trainingskleding gaat! Het is de maand dat we wat meer aandacht geven aan retro shirts en andere retro producten. Vandaag geven we wat aandacht aan de retro voetbal en wel de bal waarmee gespeeld werd tijdens het WK van 1930. Het WK van 1930 betrof het allereerste officiële wereldkampioenschap voetbal. In 1928 werd het toernooi toegewezen aan Uruguay. Het Zuid Amerikaanse land was destijds een grootmacht in het mondiale voetbal. ''La Celeste'' won zowel in 1924 als in 1928 de Olympische Spelen. Bovendien vierde men in 1930 het eeuwfeest van de Uruguayaanse onafhankelijkheid.

Het WK van 1930: De T-panel voetbal & de Tiënto

Tegenwoordig verzorgt adidas de officiële wedstrijdbal voor de WK's en EK's. In 1930 had het Duitse sportmerk echter nog niet het licht gezien en waren andere merken verantwoordelijk voor de productie en het design van de wedstrijdbal voor het WK van 1930 in Uruguay. Tijdens het WK speelde met voornamelijk met de leren T-panel voetbal. De bal staat nog steeds bekend als één van de meest iconische ballen van voor het adidas tijdperk (adidas verzorgt sinds 1970 de officiële bal voor het WK). In Uruguay speelden de dertien deelnemende landen (Argentinië, Chili, Frankrijk, Mexico, Bolivia, Brazilië, Joegoslavië, Peru, Roemenië, Uruguay, België, Paraguay en de Verenigde Staten) het merendeel van de wedstrijden met de T-panel voetbal, dat werd geproduceerd door het Engelse merk John Salter & Son. De T-Model voetbal kan worden gezien als een afgeronde kubus waarbij ieder van de zes zijden verdeeld is in drie stroken. Één van deze stroken kon geopend worden middels veters om de bal op te pompen.

De T-panel voetbal is overigens niet de enige voetbal waarmee gespeeld werd in de finale. In de eerste helft van de WK finale van 1930 tussen Argentinië en Uruguay speelde men met een andere bal, de Tiënto. Dit was een bal, geproduceerd door een Schotse fabrikant, welke bestond uit twaalf panels. Deze bal was iets kleiner en lichter dan de T-Shape voetbal. Het Argentijnse elftal vond dat het in de finale recht had om met een eigen bal te spelen. Om deze reden werd besloten de eerste helft met de Tiënto van Argentinië te spelen en de tweede helft met de T-panel bal van Uruguay. Of het door de bal kwam, is de vraag, maar na één helft spelen was de stand 2-1 voor het Argentijnse elftal. In de tweede helft van de finale scoorde Uruguay nog drie keer met de T-panel bal, waardoor Uruguay het eerste wereldkampioenschap ooit won.

Producenten als John Salter & Son zijn inmiddels verdwenen. In de begin jaren 1900 waren er verschillende kleine sportmerken, gespecialiseerd in de productie van leren ballen en accessoires. In de Verenigde Staten was het merk P. Goldsmith & Sons één van de merken die gespecialiseerd was in de productie van accessoires voor verschillende sporten en het Amerikaanse leger. Ook dit merk verdween in de jaren '40 geruisloos. Meer dan 70 jaar na dato is het merk weer terug in Europa en heeft het onder andere alle WK ballen tot het WK van 1970 in het assortiment, waaronder de T-panel voetbal en de Tiënto! Deze ballen zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als in 1930 en hebben hetzelfde design. Het is uiteraard niet direct raadzaam om ook daadwerkelijk met de bal te spelen. Wel zijn de luxueuze ballen van P. Goldsmith & Sons perfect om een kantine, kantoor of interieur mee te decoreren!

WK voetbal 1930 bestellen

De P. Goldsmith WK 1930 voetbal kun je vanaf nu bestellen in de onderstaande winkel. De prijs van de officiële bal is € 99,95 en kun je zowel in het lichtbruin als in het donkerbruin bestellen. Tijdens het WK van 1930 speelde men overigens met een donkerbruine bal. Check ook andere retro voetballen in de onderstaande shop. Directe levering gegarandeerd!

Bestel de officiële WK 1930 voetbal exclusief in deze SHOP!