Het truitje van AS Monaco

Monaco is één van de kleinste landen ter wereld. Eigenlijk is het een stadsstaat, maar eentje met een grote passie voor voetbal. Het is de belangrijkste sport en ze zijn er goed in. AS Monaco heeft altijd veel successen gekend. De club maakt deel uit van de Franse competitie en slaagde erin die al zeven keer te winnen. Ook in de Champions League en in de Europacup II behaalde de club regelmatig uitstekende resultaten. Het rood-witte truitje met de diagonale streep is legendarisch. Momenteel zijn Niko Kovač en Philippe Clement de trainers. 

Over Monaco 

Monaco is slechts 2 vierkante kilometer groot en na Vaticaanstad het kleinste land ter wereld. Maar ook wel één van de rijkste en met zijn 40.000 inwoners de meest dichtbevolkte, onafhankelijke staat op onze planeet. De grootste troeven van Monaco zijn het casino van Monte Carlo en de Monaco Grand Prix. Je zou dus verwachten dat Formule 1 de populairste sport is – of blackjack spelen misschien – maar nee, de Monegasken zijn gepassioneerd door voetbal en in het bijzonder door hun eigen nationale ploeg. AS Monaco speelt natuurlijk graag in op dat gevoel van nationale trots! 

Voetbalshirt is eerbetoon aan prinses Grace 

In 2020 was het exact 60 jaar geleden dat de geliefde prinses van Monaco tragisch stierf in een auto-ongeluk. Als hommage aan Grace Kelly ontwierp AS Monaco samen met kledingfabrikant Kappa een nieuw voetbalshirt voor thuiswedstrijden. Een naar eigen zeggen tijdloos en iconisch voetbaltruitje voor de thuiswedstrijden met een diagonale lijn die de voorkant van het truitje in twee splitst. Boven de lijn en op het hart is het voetbalshirt rood, eronder wit. Op de binnenkant staat ‘Jersey created by Princess Grace. 1960-2020'. Ook de truitjes voor de uitwedstrijden in het blauw en geel hebben deze lijn. Het was Grace Kelly zelf die het ontwerp met de schuine lijn bedacht in 1960 en AS Monaco won toen voor het eerst de Franse competitie. De schuine lijn bleef doorheen de jaren en was een opvallende verschijning tussen de verticaal gestreepte truitjes van andere ploegen. 

24 op 24 met trainer Philippe Clement 

AS Monaco beleeft momenteel een droomseizoen. Hun 24 op 24 is de strafste reeks van alle clubs uit de top-vijf-competities van Europa. Paris Saint-Germain bijvoorbeeld zit aan 17 op 24 en Manchester City aan 20 op 24. Het zijn opmerkelijke weken voor de club en dat heeft het onder andere te danken aan de nieuwe trainer Philippe Clement die voordien bij Club Brugge al veel wist te bereiken. Club Brugge is trouwens de ploeg waartegen AS Monaco de grootste nederlaag ooit beleefde door te verliezen met 0-4.  

Met dit tempo staat AS Monaco binnenkort misschien weer in de finale van de Champions League. Zowel in de Champions League als in de Europa Cup II wist AS Monaco al eens de finale te halen maar helaas werd de club nooit kampioen. Het zou de droom zijn van de Monegasken om hun landje kampioen te zien spelen op toernooien als Euro 2024 of de Champions League. Ondanks een moeilijke periode liggen alle kansen weer op tafel. 

AS Monaco truitje