14 mei 2018

De geschiedenis van het modieuze voetbalshirt

‘’Het verleden heeft de toekomst.’’ Dit is wat adidas gedacht moet hebben bij de ontwerpen van het shirt van Marokko voor het WK en het nieuwe uitshirt van Ajax voor het seizoen 2018-2019. De shirts kwamen ons erg bekend voor, want wanneer we terug gaan in de tijd valt te zien dat het template dat is gekozen door adidas al eerder is gebruikt, door het sportfashion merk Pouchain en door Admiral Sportswear. Wij duiken in deze blog de geschiedenis van het voetbalshirt in. Ben je nieuwsgierig naar het verhaal achter deze shirts? Lees snel verder!

Adidas 2018

De nieuwe shirts van adidas lijken allemaal erg op elkaar. Het Duitse merk heeft namelijk een nieuw template op de markt gebracht. Het zogeheten Regista 18 template. Wanneer de juiste kleurencombinatie wordt gebruikt krijg je de mooiste ontworpen. Het shirt staat bekend om een groot vlak op de bovenkant van het shirt in een andere kleur dan de basis van het shirt. Onder dit vlak prijkt nog een horizontale baan, vaak in dezelfde kleur als het vak daarboven. Tijdens het aankomende WK in Rusland gaan we het nieuwe shirt ook zien. Marokko speelt haar uitwedstrijden namelijk in een tenue gebaseerd op dit template. Niet alleen Marokko heeft een Regista 18 voetbalshirt. Aankomend seizoen gaan we dit ontwerp ook terug zien in de Eredivisie. De Amsterdamse topclub Ajax speelt namelijk in een Regista 18 uitshirt. Het shirt heeft een zwarte basis met gouden vlak op de schouders. Ook de horizontale lijn onder dit vlak is goud. Ons komt het nieuwe template van adidas echter erg bekend voor. In de geschiedenis van het voetbal is namelijk al meermaals een zelfde design gebruikt. Zo ook tijdens het WK van 1982.

Admiral Sportswear 1982

Wanneer we terug gaan in de tijd komen we uit bij het WK voetbal van 1982 in Spanje. Tijdens dit eindtoernooi was één van de deelnemende landen Engeland. Verantwoordelijk voor het design van het Engels nationaal team was Admiral Sportswear. Het shirt waarin Engeland speelde had een witte basis, net zoals nu het geval is. Het shirt werd echter versierd met aan de bovenkant een groot vlak. Dit vlak was rood en blauw van kleur. Onder dit rood/blauwe vlak op de schouders schitterde een blauwe horizontale lijn. Dit lijkt natuurlijk erg op het Regista 18 template van adidas. Echter werd dit shirt in 1982 al gedragen door grote sterren als Trevor Francis, Kevin Keegan en Bryan Robson. Laatstgenoemde schreef tijdens het WK in 1982 zelfs geschiedenis. Hij scoorde in de wedstrijd tegen Frankrijk namelijk al na 25 seconde! Dit is nog altijd één van de snelste doelpunten ooit gemaakt op een WK. Het Engelse voetbalshirt zagen we vele wedstrijden tijdens dit WK in Spanje. Admiral Sportswear toonde het ontwerp van een shirt met een groot vlak op de schouders, met horizontale baan daaronder aan de gehele wereld. Echter was ook Admiral Sportswear niet het eerste merk wat een dergelijk ontwerp lanceerde. Hiervoor moeten we terug naar Italië waar het allemaal begon.

Pouchain 1978

De Italiaanse ondernemer Maurizio Pouchain was op reis naar de Verenigde Staten. Daar viel op dat erg veel Amerikanen kleding dragen met de naam van hun favoriete sportteam erop. Soms zelfs, liepen de Amerikanen op straat in de wedstrijdshirts van hun favoriete sportteam. Dit was het begin van het sportfashion merk Pouchain. Aan de hand van nieuwe shirts, ontworpen door Maurizio Pouchain ontstond de kracht van merchandising. De wedstrijdshirts in Italië waren tot die tijd nog al saai, maar dankzij Pouchain kwam hier verandering in. De voetbalshirts werden modieuzer met mooie en felle kleuren. De fans konden de nieuwe voetbalshirts van het gloednieuwe merk Pouchain met trots dragen, zowel in het stadion als daarbuiten. Pouchain ontketende een revolutie die begon in Italië. Hoe zagen deze modieuze shirts eruit? De voetbalshirts van Pouchain hadden een basiskleur. Deze werd echter versierd met een vlak aan de bovenkant van het shirt. Voor een fris design van het shirt loopt er onder dit vlak nog een horizontale streep in vaak dezelfde kleur als het vlak erboven. De eerste clubs die een dergelijk shirt droegen in de Serie A waren: Palermo (1979-1980),  AC Cesena (1980-1981), Taranta (1980-1981) en US Lecce (1980-1981). Hiermee was Italië het eerste land waarin shirts werden gedragen met een groot vlak aan de bovenkant van het shirt en met een horizontale baan onder dat vlak. Pouchain kan gezien worden als de grote inspirator achter de modieuze Italiaanse voetbalshirts vandaag de dag. Maar niet alleen in Italië want vandaag de dag worden er dus nog steeds voetbalshirts ontworpen die vergelijkbaar zijn met de shirts van Pouchain rond 1980.

De shirts van adidas lijken dus erg op het shirt van Engeland van het WK van 1982. Echter de enige echte trendsetter is Maurizio Pouchain. In 1978 begon hij met het ontwerp van modieuze voetbaltenues die de fans ook buiten het stadion met trots konden dragen. Ondertussen focust Pouchain zich vooral op retro sportfashion en mode welke is geïnspireerd door sport. Admiral Sportswear heeft haar focus verlegd op casual sport fashion, Adidas heeft juist de prachtige ontwerpen van deze twee merken weer terug gebracht naar het voetbalveld, waardoor: Marokko, Ajax, Lyon en waarschijnlijk komen hier de komende weken nog veel meer ploegen bij, in stijl het veld op kunnen!

Ben jij op zoek naar echte Pouchain sportswear? Check dan snel DEZE WEBSHOP

Juist opzoek naar de nieuwe voetbalshirts voor het seizoen 2018-2019? Deze scoor je in DEZE WINKEL