De Efteling, de eerste shirtsponsor in de Eredivisie

Wist je dat de clubs in de Eredivisie pas sinds begin jaren '80 een shirtsponsor op de voetbalshirts dragen. Tot 1982 was dit namelijk door de KNVB niet toegestaan in de Eredivisie. Na jarenlang beraad ging de voetbalbond op de vooravond van het seizoen 1982-1983 overstag. Één van de eerste bedrijven die hier brood in zag, was de Efteling. Voor het pretpark was dit vooral interessant, omdat het op die manier ook in het winterseizoen zichtbaar kon zijn in Nederland. Sparta was direct één van de belangrijkste kandidaten. Eén van de redenen hiervoor was dat de stad Rotterdam destijds maar liefst vier kranten had en de Efteling door het contract met Sparta hierdoor vaker zichtbaar was, dan wanneer het een contract zou aangaan met Brabantse club.

De Efteling, de eerste shirtsponsor van Sparta in 1982

Zo gezegd, zo gedaan. In 1982 werd de Efteling shirtsponsor van Sparta en daarmee ook direct de eerste shirtsponsor in de Eredivisie. Gedurende drie seizoenen zou het pretpark verbonden blijven aan de Rotterdammers. Na jaren geen sponsorships in voetballand te hebben afgesloten, tekende de Efteling in 2012 een overeenkomst met de Eredivisie NV, waarbij het pretpark fungeert als 'sponsor van de winterstop.' Met dit sponsorship wilde de Efteling op een ludieke manier kenbaar maken dat het 365 dagen per jaar geopend is. Omdat er in de winterstop niet gevoetbald wordt, kan heel voetbalminnend Nederland in die periode een bezoek brengen aan de Winter Efteling.

De roots van De Efteling ligt ook nog eens in het voetbal. Het pretpark werd in 1933 gesticht door kapelaan Riestra en pastoor de Klein uit Kaatsheuvel. Het plan was om een sportpark aan te leggen, bestaande uit een voetbalveld, twee oefenvelden en een speelweide. Inmiddels is De Efteling uitgegroeid tot één van de grootste en bekendste parken van Europa. Het pretpark heeft onder andere verschillende achtbanen, zoals de Python de Vogel Rok, de Baron 1989 en een snelle achtbaan. De Efteling heeft voor iedere leeftijdscategorie leuke attracties. De Droomvlucht neemt je bijvoorbeeld mee in de wereld van de elven en in de boottocht van de Fata Morgana kom je ook verschillende bezienswaardigheden tegen. Of wandel door het sprookjesbos, waar je kennis kunt maken met Roodkapje, de grote wolf, de draak, pinokkio en nog veel meer sprookjespersonages. Uiteraard heeft de Efteling ook verschillende speeltuinen en kun je er zelfs een dagje overnachten!

De Efteling is één van de grootste attractieparken van Nederland, maar al lang niet meer het enige grote attractiepark. Nederland staat namelijk bekend om het enorm brede aanbod van pretparken voor verschillende leeftijdsgroepen, zoals Duinrell, Slagharen, Drievliet, Plopsaland, Julianatoren, Hellendoorn of Drouwenerzand. Wat ons betreft is het niet de vraag wanneer we een van deze pretparken terug zien op een voetbalshirt, maar wanneer! Wie volgt het voorbeeld van Sparta en de Efteling?