29 december 2020

Boca Juniors voetbalshirts Diego Maradona

In het kader van de rubriek legendarische voetbalshirts bespreken we vandaag de Boca Juniors voetbalshirts waarin Diego Maradona gespeeld heeft. ''Pluisje'' speelde twee periodes bij de topclub uit Buenos Aires, namelijk in 1981-1982 en 1995-1997. De eerste periode was succesvoller dan die aan het einde van zijn carrière. Dat had zo zijn redenen. Daar gaan we in dit artikel niet dieper op in. In dit artikel bespreken we namelijk de achtergrond van de tenues die Maradona in deze twee periodes bij de ''Xeneizes'''gedragen heeft. We schreven ook een artikel over de Napoli Maradona voetbalshirts

Op zoek naar een Maradona voetbalshirt? Check het in deze SHOP! 

Boca Juniors Maradona voetbalshirts 1981-1982

Op vijftienjarige leeftijd maakte Diego Armando Maradona voor Argentinos Juniors in 1976 zijn debuut in het Argentijnse profvoetbal. Waar de Argentijnse ster in het vervolg van zijn carrière vrijwel altijd rugnummer 10 had, debuteerde hij bij Argentinos Juniors met nummer 16. Uiteindelijk zou ''El Pibe de Oro'' vijf seizoenen bij Argentinos Juniors spelen om daarna de overstap te maken naar Boca Juniors, één van de grootste clubs van Argentinië en het team waarvoor hij altijd al had willen spelen. Boca Juniors was namelijk de club van de arbeidersklasse, mensen met passie en een doel. Dit paste perfect bij de mentaliteit van ''Pelusa.'' Twee dagen nadat hij op 20 februari 1981 een contract bij Boca Juniors tekende, maakte hij zijn debuut voor Boca Juniors in de wedstrijd tegen Talleres de Córdoba. Maradona scoorde maar liefst twee keer bij zijn debuut voor Boca Juniors, wat onder ander andere resulteerde in een 4-1 overwinning. Ook in zijn eerste Superclásico tegen River Plate (3-0 winst) scoorde Maradona een doelpunt. Ondanks de wantrouwende relatie tussen Maradona en Boca Juniors manager Silvio Marzolini had Boca Juniors een succesvol seizoen. De club uit Buenos Aires werd met één punt voorsprong op Ferro Carril Oeste kampioen van Argentinië. Dit zou later de enige nationale Argentijnse prijs zijn die Maradona in zijn carrière won.

In de periode dat Maradona voor Boca Juniors speelde was adidas de kledingsponsor van de bewoners van La Bombonera. Deze functie had het Duitse sportmerk van 1980 tot 1993 en begin dit jaar tekenden beide partijen opnieuw een contract voor de duur van tien jaar. Het Boca Juniors voetbalshirt van 1981-1982 had een klassiek retro design, zoals we dat kennen van de voetbalshirts van de jaren '80. Uiteraard had het tenue bovendien de iconische Boca Juniors look. Het Boca Juniors voetbalshirt 1981-1982 was namelijk blauw met de brede gele band onder de borst en gele adidas strepen over de gehele lengte van de mouwen. De toelopende V-hals van het tenue had een donkerdere tint blauw en het tenue bevatte destijds nog geen sponsors. Op de rechterborst stond de adidas trefoil in het geel. De trefoil, welke momenteel dient als adidas Originals logo, werd van 1971 tot 1996 gebruikt op de voetbalshirts van het merk. Op de Boca Juniors tenues stond destijds ook een ander logo van de club. Dit logo werd namelijk alleen gekenmerkt door de intialen van de club (CABJ), verwerkt in sterren. In zijn periode bij Boca Juniors had Diego Maradona nummer 10, welke in het wit op de achterzijde van zijn tenue stond.

Boca Juniors Maradona voetbalshirts 1995-1997

Na het WK van 1982 vertrok Maradona naar Europa om achtereenvolgens voor FC Barcelona, Napoli en Sevilla te spelen. Na geschorst te zijn door drugs gebruik en bij Sevilla in 1992 te zijn weggestuurd, was Pluisje zichtbaar dolende. Hij keerde terug naar zijn vaderland, waar verschillende clubs bereid waren om hem weer op het rechte pad te brengen. In 1993 werd Maradona door de leiders van Boca Juniors uitgenodigd voor een psychische en fysieke herstelperiode, zonder succes. Het was dezelfde periode als de grote dip van het nationale elftal. Na in 1986 het WK gewonnen te hebben en de verloren finale van 1990 in Italië, leek La Albiceleste zich niet te plaatsen voor het WK van 1994. Het dieptepunt was de afdroging van Colombia (5-0) in de kwalificatiereeks. Mede hierdoor was Argentinië overgeleverd tot het spelen van een play-off wedstrijd tegen Australië. Voor deze clash werd Maradona van stal gehaald. De eis was wel dat ''Pluisje'' eerst fit zou worden. Men vond Newell''s Old Boys bereid om aan de fysieke gesteldheid van de Argentijnse ster te werken. Voor de club uit Rosario speelde uiteindelijk vijf wedstrijden. Ook bij de club waar Lionel Messi opgroeide was men hem snel zat. De play-off wedstrijden tegen Australië waren overigens niet zonder succes. Na een gelijkspel in Sydney won Argentinië met 1-0 in Buenos Aires, waardoor het zich toch plaatste voor het WK in de Verenigde Staten.

De tweede periode van Maradona bij zijn jeugdliefde Boca Juniors was niet meer dan een afscheid langs de Argentijnse voetbalvelden. Voor Boca zou Diego Maradona in de periode 1995-1997 slechts 30 wedstrijden spelen, zonder noemenswaardige successen. De voetbalshirts die Maradona in zijn tweede periode bij Boca Juniors droeg kennen evenwel een verhaal. In 1993 sloot Boca Juniors een deal met het vrij onbekende Argentijnse sportmerk Olan. Voor deze dubieuze deal was de voorzitter van Boca Juniors, Antonio Alegre, verantwoordelijk. Olan nam het stokje van adidas over en kopieerde het design van het Duitse sportmerk. Het enige verschil tussen het het voetbalshirt van adidas en Olan was het logo op de borst. Ook met het Boca Juniors uitshirt van 1993 haalde Olan een bekend trucje uit. Olan kopieerde namelijk het tenue van de Italiaanse club Parma. Ook dit was geen toevallige keuze. Het levensmiddelenbedrijf was in de periode namelijk zowel hoofdsponsor van Parma als van Boca Juniors. Bij zijn debuut voor Boca Juniors tegen Zuid Korea in 1995 droeg Maradona nog het oude Boca Juniors voetbalshirt van 1993-1994. Een week erna lanceerden Boca Juniors en Olan een nieuw voetbalshirt, waarin de club tijdens de eerste competitiewedstrijd van Maradona bij de club tegen CA Colon speelde. Dit betrof bovendien het tenue ter ere van het 90 jarig bestaan van de club. Boca is namelijk op 3 april 1905 opgericht en bestond in 1995 negentig jaar. Het voetbalshirt van 1995 had dan ook een speciaal design. Het voetbalshirt was lichtblauw met een brede gele band over het midden. Verder had het tenue een all-over print van wapperende vlaggen over het tenue, waarin zowel het logo van Olan als de initialen van de club waren verwerkt. Verder had het tenue van 1995 een gele retro kraag en een speciale badge op de borst. Dit betrof een witte badge met daarin het Boca Juniors logo en een verwijzing naar het 90 jarig bestaan van de club (90 Aniversario – 1905-1995). In 1995 stapte Boca over naar een nieuwe shirtsponsor, namelijk het Argentijnse biermerk Quilmes. Dit logo stond op het midden van de voetbalshirts en de initialen van de club stonden zowel onder de kraag als aan de onderzijde van de mouwen. Door financiële problemen bij Olan nam Topper in 1996 het stokje over van het Argentijnse sportmerk. Ook Topper kopieerde het design van de Boca Juniors voetbalshirts van Olan. Ook het contract met het Zuid Amerikaanse sportmerk Topper was geen lang leven beschoren. In 1997 tekende Boca een contract met Nike. Maradona speelde aan het einde van zijn carrière nog een aantal wedstrijden in een voetbalshirt van Nike. Uiteraard had ''Pelusa'' in zijn tweede periode bij Boca altijd ''zijn'' nummer 10.

Boca Juniors Maradona voetbalshirt bestellen

Helaas heeft adidas vooralsnog niet het Boca Juniors voetbalshirt van 1981-1982 opnieuw gelanceerd. Omdat adidas momenteel weer kledingsponsor is van Boca Juniors bestaat er een kans dat beide partijen dit tenue in de toekomst weer lanceren. Wel heeft Olan het Boca Juniors voetbalshirt van de periode 1993 en 1994-1995 opnieuw gelanceerd. Het voetbalshirt van 1993 betreft het tenue waarin Maradona zijn rentree maakte voor de club. Dit tenue bevat het logo van Parmalat. Deze voetbalshirts kun je vanaf nu bestellen in de onderstaande winkel. De prijs van het voetbalshirt is € 79,95 zonder naam of nummer. Het voetbalshirt met het officiële rugnummer van Maradona is € 99,95. Deze voetbalshirts hebben evenals de tenues van de jaren '90 een ruime pasvorm. Directe levering gegarandeerd!

Bestel je Boca Juniors Maradona voetbalshirt in deze SHOP!

of andere Boca Juniors merchandising in deze Boca Juniors fanshop!

Boca Juniors voetbalshirt 1996

Boca Juniors voetbalshirt Maradona 1995