30 december 2020

Napoli voetbalshirts Diego Maradona

Na al eerder een artikel gewijd te hebben aan de Boca Juniors Maradona voetbalshirts, besteden we vandaag aandacht aan de voetbalshirts die Diego Maradona gedragen heeft in de meest succesvolle periode van zijn carrière, namelijk de periode dat '''Pelusa'' bij SSC Napoli speelde (1984-1991). In dit artikel bespreken we natuurlijk kort de successen van Maradona bij de club uit Zuid Italië, maar vooral de voetbalshirts waarin de Argentijnse aanvaller speelde bij ''I Partenopei.''

Napoli voetbalshirts 1984-1985

In 1984 maakte Maradona de overstap van FC Barcelona naar Napoli. Bij zijn overstap naar de Italiaanse club had de aanvaller natuurlijk direct zijn nummer 10 bedongen. Dit rugnummer zou hij in zijn periode bij Napoli ook niet meer kwijtraken. Sterker nog, sinds 2000 wordt het nummer door Napoli als eerbetoon aan Maradona niet meer gebruikt. De Argentijn maakte zijn debuut in de uitwedstrijd tegen de latere kampioen Hellas Verona (3-1 verlies) in het iconische uitshirt van het sportmerk Linea Time. Het merk dat vooral gespecialiseerd was in de productie van wielerkleding, was alleen in het seizoen 1984-1985 kledingsponsor van SSC Napoli. In zijn eerste wedstrijd droeg Maradona dus het uitshirt. Dit betrof een wit voetbalshirt met lichtblauwe accenten. De V-hals van het tenue had lichtblauwe en en witte lijnen en dit design kwam ook weer terug in cuffs aan de onderkant van de mouwen. In 1984-1985 was CIRIO de shirtsponsor van de Napolitanen. Het Italiaanse levensmiddelenbedrijf had deze functie zowel in 1982-1983 als in 1984-1985. Het Napoli thuisshirt van 1984-1985 had hetzelfde template als het thuisshirt, maar dan in de iconische lichtblauwe Napoli tint. In de jaren '80 bestonden de meeste voetbalshirts nog uit katoen of acryl. Pas eind jaren '80 gingen de meeste voetbalclubs in polyester voetbalshirts spelen. SSC Napoli, dat in de jaren daarvoor vaak tegen degradatie vocht, eindigde in het seizoen 1984-1985 op een verdienstelijke achtste plaats. 

Napoli voetbalshirts 1985-1987

In de zomer van 1985 sloot Napoli een deal met een ander Italiaanse sportmerk: Ennerre. In de jaren '70 bestormde het merk van oud-voetballer Nicola Raccuglia de Italiaanse markt. Waren het in de jaren '70 vooral kleine clubs waarmee een partnership werd afgesloten, eind jaren '70 en begin jaren '80 wist het merk topclubs als AS Roma, SS Lazio en AC Milan aan zich te binden en in 1985 dus ook Napoli. Het was toevallig de periode waarin de successen van de club zich begonnen op te stapelen, maar daarover straks meer. Gedurende twee seizoenen speelde Napoli in dezelfde voetbalshirts van Ennerre. Ook deze shirts waren van acryl gemaakt en hadden de iconische Napoli look. Het thuisshirt van de periode 1985-1987 was lichtblauw met een V-hals en gevouwen kraag. Ook het Napoli uitshirt en 3e shirt van deze periode hadden dit template. Het uitshirt was volledig wit en het thuisshirt rood met in de kraag en cuffs een design van lichtblauwe en witte strepen. Napoli sloot in 1985 niet alleen een deal met een nieuwe kledingsponsor, maar ook met een nieuwe hoofdsponsor: het Italiaanse pastamerk Buitoni. Waar Napoli in 1986 als derde eindigde achter Juventus en AS Roma, werd het i 1987 kampioen aan de hand van aanvoerder en wereldkampioen Diego Maradona.

Napoli voetbalshirts 1987-1988

Door het kampioenschap waren Napoli en Ennerre genoodzaakt het design van de tenues subtiel te veranderen. In de Serie A was het in deze periode nog gebruikelijk om de Scudetto badge pontificaal op het voetbalshirt te dragen op de borst. Omdat Napoli in 1987 ook de Coppa Italia had gewonnen, droeg het in het seizoen 1987-1988 ook de Coppa Italia badge op de borst. De Coppa Italia badge en het logo van Ennerre stonden op de rechterborst van de tenues en de Scudetto badge op de linkerborst. Het clublogo verhuisde om die redenen naar de linkermouw en sponsor Buitoni stond nog gewoon op het midden van de tenues. Aan het design van de voetbalshirts veranderde in 1987-1988 niets. Ook dit seizoen droeg Napoli het lichtblauwe thuisshirt met V-hals en kraag, een wit uitshirt en een rood 3e shirt. Hoewel SSC Napoli het overgrote deel van het seizoen bivakkeerde als nummer één, gingen vier van de laatste vijf wedstrijden in dit seizoen verloren en eindigde Napoli op een tweede plaats achter kampioen AC Milan. Er gaan nog steeds geruchten dat de Napoli spelers destijds onder druk werden gezet door de Napolitaanse maffia (de Camorra) om wedstrijden te verliezen. De organisatie zou namelijk miljoenen uit moeten keren bij een kampioenschap van de club, omdat de meeste supporters gewed hadden op een prolongatie van de titel.

Napoli voetbalshirts 1988-1989

Dat gebeurde dus niet, met als gevolg dat de tenues opnieuw aangepast moesten worden. Omdat Napoli in 1988 ook de Coppa Italia niet had gewonnen, moesten zowel de Scudetto badge als de Coppa Italia badge van de tenues verwijderd worden. Dit betekende een terugkeer van de Napoli badge op de rechterborst en de verhuizing van het Ennerre logo naar de linkerborst. Bovendien had de club in de zomer van 1988 een deal afgesloten met een nieuwe shirtsponsor: MARS. Opnieuw werd aan het design van de tenues niet getornd. Ook in 1988-1989 speelde Napoli in het lichtblauwe thuisshirt met V-hals en kraag, het witte uitshirt en het rode 3e shirt. Nog steeds zijn deze voetbalshirts populair en dat kan natuurlijk niet los worden gezien van de prestaties van Napoli in 1988-1989. In 1989 won Napoli voor het eerst in de geschiedenis een belangrijke Europese prijs: de UEFA Cup. Na eerder al Juventus en Bayern München verslagen te hebben, was het VFB Stuttgart van Arie Haan de laatste horde. In 1989 werd de finale van de UEFA Cup nog gespeeld over twee wedstrijden. De thuiswedstrijd in het Stadio San Paolo won Napoli met 2-1, onder andere door een benutte strafschop van Maradona. De terugwedstrijd in het Neckarstadion in Stuttgart eindigde in een gelijkspel (3-3), waardoor Napoli de UEFA Cup won. In de finale droeg Napoli overigens een iets ander voetbalshirt. Het logo van MARS op de finale voetbalshirts was namelijk zwart met een witte omranding in plaats van wit. In 1989 eindigde Napoli overigens op nieuw op een tweede plaats achter kampioen Inter Milan.

Napoli voetbalshirts 1989-1990

In 1989 veranderde er opnieuw weinig aan het design van de Napoli voetbalshirts. In 1989-1990 droeg de club uit Napels hetzelfde thuisshirt en 3e shirt als het jaar ervoor. Wel werd er een nieuw Napoli uitshirt gelanceerd. Dit betrof overigens het eerste polyester voetbalshirt uit de geschiedenis van de club. Omdat de club gedurende de vier voorgaande seizoenen in vrijwel dezelfde tenues gespeeld had, was er ook wat meer aandacht besteed aan het Napoli uitshirt van 1989-1990. Opnieuw was het uitshirt wit en verder bevatte het tenue twee zigzagbanen over de borst en de mouwen. Deze banen hadden wat weg van het Duitsland voetbalshirt 1990, het tenue waarin de Die Mannschaft het WK won ten faveure van het Argentinië van Diego Maradona. Ook het Napoli uitshirt 1989-1990 had een V-hals met gevouwen kraag. Het logo van MARS op het uitshirt was in 1989-1990 rood. In deze voetbalshirts leidde Maradona Napoli naar het tweede Serie A kampioenschap in de geschiedenis van de club, waardoor ook deze tenues nog steeds populair zijn.

Napoli voetbalshirts 1990-1991

Het was dezelfde periode als waarin het met Maradona bergafwaarts ging. Zijn grote populariteit heeft een keerzijde. Door de successen met Napoli en Argentinië ligt de stad aan zijn voeten. Iedereen wil iets van de Argentijnse aanvaller en hij waant zich als God in Italië. Hij onderhoudt in die periode goede banden met de maffia en feest er op los met de nodige genotsmiddelen, die hij al in zijn periode bij FC Barcelona had ontdekt. De zomer van 1990 vormt een keerpunt in de carrière van Maradona bij Napoli. Dat heeft niet alleen te maken met zijn excessieve drugsgebruik, maar ook door het WK van 1990 dat plaats vindt in Italië. Het split de stad Napels in tweeën met enerzijds de aanhangers van Maradona (en dus ook Argentinië) en anderzijds de fanatieke aanhangers van La Squadra Azzurra. Het toeval wil ook nog eens dat beide landen het in de halve finale tegen elkaar opnemen in het Stadio San Paolo in Napels. Onder luid protest en gefluit van de Italianen wint Maradona met Argentinië deze halve eindstrijd en plaatst zich voor de finale, waarin Maradona negentig minuten lang wordt uitgefloten. Maradona zou niks meer goed kunnen doen in Italië. In het seizoen 1990-1991 speelt de Argentijn slechts achttien Serie A wedstrijden voor zijn geliefde club en eindigt Napoli op een teleurstellende achtste plek. De Napoli voetbalshirts van het seizoen 1990-1991 zijn de laatste Napoli tenues die door Maradona gedragen worden. Dit waren overigens een drietal nieuwe tenues. In 1990 was Ennerre/Ennedue volledig overgestapt naar polyester voetbalshirts, waardoor ook het design van de tenues veranderde. Het Napoli thuisshirt 1990-1991 bevatte een witte golf over de borst. Verder had dit tenue de voor Ennerre iconische V-hals met kraag. Omdat de club in 1990 kampioen geworden was, droeg het in 1990-1991 de Scudetto badge op de linkerborst en het Ennerre logo op rechterborst. De clubbadge stond in dit seizoen op de linkermouw en MARS was in 1990-1991 nog steeds de hoofdsponsor van SSC Napoli. Het 3e shirt van 1990-1991 had hetzelfde design, maar was rood met een lichtblauwe golf. Het Napoli uitshirt 1990-1991 was wit met een design van diagonale, lichtblauwe blokken en een lichtblauwe V-hals en kraag.

Na het seizoen 1990-1991 nam Napoli niet alleen afscheid van Maradona, maar ook van kledingsponsor Ennerre. Het Italiaanse sportmerk raakte door ruzies en intriges in financiële problemen, waardoor Napoli een deal sloot met Umbro. Na een schorsing van vijftien maanden door drugsgebruik nam Maradona afscheid van Napoli en tekende een contract bij Sevilla. Hij zou nooit meer die goede voetballer worden die hij was bij Napoli en voorheen bij Boca Juniors en Argentinos Juniors.

Napoli voetbalshirt Maradona bestellen

Het had niet veel gescheeld of er waren geen Napoli voetbalshirts van Maradona beschikbaar geweest. Linea Time verdween al in de jaren '80 van het voetbaltoneel en Ennerre ging begin jaren '90 failliet. Inmiddels heeft de familie Raccuglia (de oprichters van het merk) weer de rechten van Ennerre in handen en heeft het sinds vorig jaar verschillende Napoli jaren '90 voetbalshirts opnieuw gelanceerd. Deze shirts zijn wel vrij prijzig. De reden hiervan is dat de tenues gemaakt zijn van hetzelfde materiaal als in de jaren '80: acryl. Deze voetbalshirts kun je vanaf nu bestellen in de onderstaande winkels.

Bestel je Napoli Maradona voetbalshirt altijd in deze SHOP

of deze winkel! 

Napoli voetbalshirt 1986-1987 Maradona

Napoli 3e shirt 1990-1991

Napoli thuisshirt 1990-1991