In de aanloop naar grote toernooien als een WK zijn zowel de recente voetbalshirts als de retro voetbalshirts van landen populair. In deze rubriek lichten we de retro shirts van Argentinië en dan vooral de retro shirts uit het jaar 1978 uit, een jaar waarin het land mateloze successen kende. Tot de jaren '70 had het nationale elftal van Argentinië geen noemenswaardige succesen behaald op een WK. Alleen in 1966 wist Les Albicelestes de kwartfinale te behalen, maar werd hierin uitgeschakeld door gastland Engeland. In 1978 vond het WK plaats in Argentinië. Het nationale elftal van het Zuid Amerikaanse land werd ingedeeld in poule A met Italië, Frankrijk en Hongarije. Argentinië won van zowel van Frankrijk als Hongarije, maar moest tegen het nationale elftal van Italië het onderspit delven.

Ondanks het verlies gingen de Argentijnen toch door naar de volgende ronde. Destijds was de tweede ronde nog geen knock-out ronde, maar werden de acht landen die doorgingen naar de volgende ronde opnieuw ingedeeld in een poule, waarin Argentinië het op moest nemen tegen Polen, Peru en Brazilië. Tegen Brazilië werd bloedeloos gelijkgespeeld: 0-0. De andere wedstrijden werden vrij makkelijk gewonnen met respectievelijk 2-0 van Polen en met 6-0 van Peru. De 6-0 overwinning kent overigens een verhaal. Zowel Brazilië als Argentinië hadden voorafgaande aan de laatste wedstrijd in de poule 3 punten (Een overwinning leverde destijds nog 2 punten op en een gelijkspel 1 punt). Welk land er door zou gaan naar de finale zou wel eens op doelsaldo beslist kunnen worden. Om deze reden werd de wedstrijd van Argentinië tegen Peru pas na de wedstrijd van Brazilië tegen Polen gepland. Brazilië won deze wedstrijd met 3-1, waardoor Argentinië wist dat het met 4 doelpunten verschil moest winnen om de finale te behalen. Bij rust stond het 2-0 door doelpunten van Kempes en Tarantini. In de tweede helft stortte Peru geheel in en overliep Argentinië de Peruvianen met 6-0. Doelpuntenmakers in de tweede helft waren Kempes, Luque (2 keer) en Houseman.

Uiteraard werden er bij deze eclatante overwinning vraagtekens gezet. Was er omkoping in het spel? Zeker onder het bewind van de Argentijnse president Videla zou niemand hiervan opkijken? Het gerucht gaat dat wanneer Peru Argentinië met meer dan 4 doelpunten zou laten winnen,  Argentinië Peruaanse dissidenten zou opsluiten als onderdeel van Operatie Condor, de blokkade van een banktegoed van Peru zou opheffen en zou Argentinië een lading van 16.000 ton graan aan Peru leveren. Dit is wat toenmalig senator Ledesma betuigde bij een Argentijnse rechtbank in 2012. We zullen het nooit weten. Feit is wel dat het Nederlands Elftal het in de finale op moest nemen tegen Argentinië en dus niet tegen Brazilië. De afloop van het verhaal is alom bekend. Argentinië won de wedstrijd met 3-1 na verlenging. Na 90 minuten stond het 1-1 door doelpunten van Kempes en Nanninga. In de slotseconde van de wedstrijd schoot Rensenbrink op de paal en had hij ons land het eerste wereldkampioenschap kunnen brengen. Het werd echter verlenging. In de verlenging waren beide ploegen vermoeid maar bleken de Argentijnen over de langste adem te beschikken. Het was wederom Kempes die scoorde, in de 105e minuut. In de tweede helft van de verlenging stelde Bertoni de Argentijnse zege zeker. De Argentijnen met hun iconische voetbalshirts met de licht blauwe en witte verticale banen werden wereldkampioen in eigen land. Check hieronder de foto's van de spelers van Argentinië in hun voetbalshirts welke destijds waren uitgerust met een ronde hals. Op de linker borst prijkt het logo van de Argentijnse voetbalbond AFA (Asociación del Futbol Argentino). De retro versies van deze voetbalshirts kan je kopen in de online voetbalshop van Subside Sports, evenals de huidige voetbalshirts van het land. Inclusief printing en 10% korting!

Koop het hier... en geef hieronder je mening!