Argentinie Maradona Hand Of God voetbalshirt 1986 wordt geveild

Het officiële Maradona Argentinië ''Hand Of God'' Argentinië uitshirt 1986 wordt binnenkort geveild! Heb je ergens nog een oude sok met geld liggen? Dan is dit een mooie gelegenheid om dat uit te geven. Ja, we hebben het over het officiële voetbalshirt dat door Diego Maradona werd gedragen in de WK kwartfinale wedstrijd tegen Engeland op 22 juni 1986 in het Estadio Azteca. In de tweede helft scoorde de Argentijnse aanvaller twee doelpunten. Het eerste doelpunt staat nog steeds bekend als één van de meest controversiële doelpunten ooit en het andere doelpunt is één van de mooiste doelpunten ooit op een WK gescoord! Voor degenen die na de jaren '80 geboren zijn, nemen we je nog even mee naar die momenten.

Het ''Mano de Dios'''moment

Het WK 1986 vond plaats in Mexico en Argentinië kwam vrij gemakkelijk de groepsfase door. De Zuid Amerikanen versloegen Zuid-Korea en Bulgarije en speelde tegen Italië gelijk. In de achtste finale speelde Argentinië tegen Uruguay. Mede door een uitblinkende Maradona won Argentinië de wedstrijd met 1-0. In de kwartfinale was Engeland de opponent. Dit was sowieso al een beladen wedstrijden, omdat Engeland en Argentinië vier jaar daarvoor oorlog voerden om de Falkland-Eilanden. In de eerste helft speelden beide elftallen vrij voorzichtig en wist alleen Maradona zo nu en dan wat te forceren. Pas in de tweede helft ging het echt los. In de 51ste minuut schoot Engeland speler Steve Hodge de bal uit de kluts richting keeper Peter Shilton. Maradona sprong tegelijkertijd met Shilton in de lucht en ''won'' het duel door zijn hand om de bal heen te wippen en het doel in te werken. Scheidsrechter Ali Bin Nasser zag dit niet en keurde het doelpunt goed. Pas na de wedstrijd erkende Maradona ook dat ''de hand van God'' hem geholpen had bij het scoren van het doelpunt. Vier minuten daarna maakte ''Pluisje'' opnieuw het verschil. Met een solo vanaf eigen helft kapte Maradona twee spelers van Engeland uit, om daarna ook nog een derde en vierde speler voorbij te gaan en opnieuw keeper Shilton te verschalken. Dit tweede doelpunt werd in 2002 uitgeroepen tot ''Goal of The Century.'' Alleen Lineker scoorde in de 81ste minuut nog voor Engeland. Het betekende de opstap naar het wereldkampioenschap van Argentinië. In de halve finale werd België verslagen en in de finale waren de Argentijnen te sterk voor West-Duitsland.

Het verhaal van het geïmproviseerde Argentinië uitshirt 1986

Na de kwarfinalewedstrijd tegen Engeland ruilde Maradona zijn voetbalshirt met Engeland speler Steve Hodge, die het voetbalshirt in 2002 schonk aan het National Football Museum in Manchester. Argentinië droeg in de kwartfinalewedstrijd tegen Engeland overigens het uitshirt in plaats van het thuisshirt. Rondom dit uitshirt was overigens eerder onvrede binnen het nationale elftal. Het Argentijnse elftal speelde de wedstrijd tegen Uruguay in een zwaar katoenen voetbalshirt. De combinatie van het katoenen voetbalshirt en de Mexicaanse zon zorgden ervoor dat de spelers oververhit raakten. Argentinië coach Bilardo wilde dit in de kwartfinale wedstrijd voorkomen en stuurde zijn assistent Ruben Moschella om een alternatief te regelen. In zijn zoektocht stuitte Moschella bij een een sportwinkel in Mexico City op twee blauwe voetbalshirts van Le Coq Sportif. Maradona mocht uiteindelijk beslissen welke het zou worden. Hij koos uiteindelijk voor het verticaal gestreepte en glanzende, blauwe voetbalshirt met witte V-hals en biesjes. Op de rechterborst stond al het Le Coq Sportif logo en op de linkerborst werd de badge van de Argentijnse voetbalbond gestikt. Dit waren overigens oudere logo's van de voetbalbond. De voetbalshirts moesten ook nog bedrukt worden met rugnummers. Dit waren de iconische zilveren rugnummers, welke eigenlijk bedoeld waren voor American Football tenues.

De veiling

Het voetbalshirt dat Maradona droeg in de wedstrijd tegen Engeland wordt van 20 mei tot 4 april. door Sotheby geveild. Het internationale veilinghuis verwacht een bedrag van meer dan 4 miljoen pond (meer dan € 4,7 miljoen) voor het voetbalshirt te krijgen. Dit maakt het Maradona Hand Of God voetbalshirt het duurste voetbalshirt ooit. Dit record is momenteel weggelegd voor het voetbalshirt dat Pelé droeg in de WK finale van 1970. Dit voetbalshirt werd in 2002 geveild voor een bedrag van 157.750 pond (ongeveer € 190.000). Voormalig eigenaar van het voetbalshirt en oud Engeland speler Steve Hodge reageert zelf ook nog op de veiling: ''Het Hand Of God voetbalshirt heeft een diepe culturele betekenis voor de voetbalwereld, voor iedereen in Argentinië en Engeland. Ik ben er zeker van dat de nieuwe eigenaar immens trots zal zijn op het bezitten van 's werelds meest iconische voetbalshirt.''

De familie van Maradona betwijfelt overigens of het voetbalshirt dat geveild wordt ook echt het voetbalshirt is dat door Maradona in de tweede helft gedragen werd. Volgens de dochter en vrouw van de in 2020 overleden wereldster is dit namelijk het voetbalshirt dat door Maradona in de eerste helft gedragen werd. Maradona's dochter zegt: ''Ik weet zeker dat Hodge het niet heeft, en ik weet wie het wel heeft. Ik wil niet zeggen wie het heeft, want dat is gek.”  Veilinghuis Sotheyby zegt dat het speciale technieken heeft toegepast om er zeker van te zijn dat Maradona in het geveilde voetbalshirt gespeeld heeft. Maradona' ex-vrouw is daar niet echt van onder de indruk: ''Het is ons woord tegen dat van die ex-speler. Ik denk ook niet dat hij het geld nodig heeft, tenzij hij het veilt voor een goed doel. Het zou goed zijn als de Argentijnse voetbalbond het zou kopen.”

Check hieronder in ieder geval de afbeelding van het voetbalshirt dat door Maradona gedragen werd tijdens de wedstrijd tegen Engeland.

Maradona Hand Of God voetbalshirt bestellen

Als je mee wilt doen aan de veilig, veel succes! Gelukkig bestaan er ook nog (veel) goedkopere alternatieven voor het originele wedstrijdshirt. Le Coq Sportif Argentinië, dat van 1980 tot 1989 kledingsponsor van het nationale elftal was, heeft het voetbalshirt nog steeds in het assortiment. Dit retro voetbalshirt heeft een prijs van € 89,95 (inclusief de zilveren nummer 10 van Maradona). In de onderstaande webshop vind je ook nog andere producten die betrekking hebben op het ''Hand Of God'' moment! COPA Football heeft namelijk een aantal t-shirts met een embroidery of print van dit legendarische moment. Deze t-shirts bestel je al vanaf € 39,95! Directe levering!

Bestel je Maradona Argentinië voetbalshirt altijd in deze SHOP!