Argentinië retro voetbalshirt

Over de Argentinië retro voetbalshirts kunnen we bijna een boek schrijven. Helaas moeten we het in dit artikel kort houden, dus hebben we een top drie gemaakt van de (online) beschikbare Argentinië retro voetbalshirts. Dat was nog een hele zoektocht, omdat sommige retro voetbalshirts helemaal niet meer beschikbaar zijn. Dat zal alles te maken hebben met licenties. Waar sommige voetbalbonden naast de de deal met de kledingsponsor ook een samenwerking hebben met een retro merk als COPA, TOFSS of Scoredraw, heeft de Argentijnse voetbalbond met geen van deze merken een exclusieve deal. Toch hebben een aantal van deze merken zich er wel aan gewaagd. We kunnen niet met 100% zekerheid zeggen dat dit officiële replica's betreffen. Wel weten we dat het perfecte voetbalshirts zijn om het Argentijns voetbalelftal mee aan te moedigen.

  1. Argentinië retro voetbalshirt 1986

De onbetwiste nummer één is natuurlijk het Argentinië voetbalshirt van 1986. Dit betreft het tenue waarin ''La Aliceleste'' het WK in Mexico won. Dit voetbalshirt ademt één en al Maradona en dat komt natuurlijk door zijn weergaloze vorm en opvallende acties in Mexico. ''Pluisje'''was tijdens dit toernooi niet af te stoppen. In de eerste groepswedstrijd tegen Zuid Korea leverde de aanvaller twee assists op medespeler Jorge Valdano, in de tweede wedstrijd tegen Italië scoorde Maradona de gelijkmaker en in de derde wedstrijd tegen Bulgarije (2-0 winst) was de Argentijnse aanvaller opnieuw verantwoordelijk voor een assist. Argentinië eindigde in de poule als eerste met zeven punten. In de achtste finale was Uruguay de tegenstander. Ook in deze wedstrijd was Maradona de grote uitblinker. Met een schot op de lat, een afgekeurd doelpunt en zijn belangrijke rushes maakte hij het verschil. Toch was het Pasculli die in de 42e minuut het enige doelpunt maakte, waardoor het Argentijnse elftal zich plaatste voor de kwartfinale. In deze wedstrijd, gespeeld voor 114.580 toeschouwers in het Estadio Azteca, was Engeland de tegenstander. Voor Engeland was het de opdracht om Maradona af te stoppen. Hoewel dit in de eerste helft aardig lukte, maakte de aanvaller in de tweede helft het verschil. Bij het eerste doelpunt, dat nog steeds bekend staat als de ''Hand van God'', tikte Diego Maradona met zijn hand de bal langs keeper Peter Shilton. Het tweede doelpunt was één van Maradona's mooiste doelpunten ooit. Na een lange rush, waardoor hij vier Engelse spelers voorbij ging, omspeelde Maradona ook nog de keeper en maakte zijn tweede doelpunt. In de 81ste minuut scoorde Lineker nog wel de 2-1, maar dit mocht niet meer baten. België was de tegenstander van Argentinië in de halve finale en ook in deze wedstrijd was Maradona ongrijpbaar. Opnieuw scoorde de spelers van Napoli twee doelpunten en leidde hij het nationale elftal naar de finale. Voor de derde wedstrijd achtereen speelde Argentinië in het Estadio Azteca in Mexico-Stad en dit keer was West-Duitsland de beduchte tegenstander. Uiteraard had Duitsland een tactiek, welke met name gefocust was op het afstoppen van Maradona. Lothar Matthaüs had de taak om Maradona te bewaken. Dit lukte ook aardig, maar het gevolg was dat de andere spelers wel meer ruimte kregen. In de 23e minuut scoorde Brown en in de 55ste minuut Valdano. Argentinië leek makkelijk op weg naar de overwinning, ware het niet dat Rumminige en Völler nog scoorden, waardoor het in de 80ste minuut 2-2 stond. In de 83ste minuut scoorde Burruchaga op aangeven van Maradona de 3-2, waardoor de tweede wereldbeker een feit was.

In 1986 was Le Coq Sportif de kledingsponsor van het Argentijns voetbalelftal. Deze functie vervulde het Franse sportmerk van 1980 tot 1989. Daarna werd adidas de kledingsponsor. Het Argentinië voetbalshirt van 1986 is één van de enige Argentinië voetbalshirts die je nog in dezelfde hoedanigheid beschikbaar is. Het voetbalshirt is namelijk nog steeds onderdeel van de collectie van Le Coq Sportif in Argentinië. Het voetbalshirt heeft het iconische design en wordt gekenmerkt door de horizontale lichtblauwe en witte banen & bevat verder een ronde hals in het wit. Op de borst staan de logo's van Le Coq Sportif en de Argentijnse voetbalbond (AFA). Dit betreft een polyester voetbalshirt, TOFFS heeft echter een katoenen versie van dit voetbalshirt in de collectie. Dit retro shirt ziet er exact hetzelfde uit. Alleen ontbreekt het logo van Le Coq Sportif op dit voetbalshirt. Ook het uitshirt van dit jaar is beschikbaar. Dit betreft het voetbalshirt met de donkerblauwe verticale banen en witte V-hals. Dit voetbalshirt werd gedragen tijdens de kwartfinale tegen Engeland. Zowel Le Coq Sportif als TOFFS hebben dit voetbalshirt in het assortiment.

  1. Argentinië uitshirt jaren '80

Het Argentinië voetbalshirt van 1978 verdient het natuurlijk (eigenlijk) ook om in deze top 3 te staan. Al is het maar omdat het Argentijnse voetbalelftal in dit voetbalshirt voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen werd. Toch hebben we besloten dit niet te doen. Het voetbalshirt van 1978 lijkt qua design veel op het voetbalshirt van 1986, behalve dat in de jaren '70 adidas nog de kledingsponsor was. Om die reden hebben we ervoor gekozen om de uitshirts van de jaren '80 uit te lichten en dan vooral de versies met lange mouwen. Dit zijn nu eenmaal voetbalshirts die je ook perfect op straat kunt dragen. TOFFS heeft twee van deze voetbalshirts in het assortiment. Het algemene jaren '80 uitshirt is volledig wit en bevat een blauwe ronde hals en blauwe biesjes. Het andere voetbalshirt betreft het uitshirt van 1982. Dit voetbalshirt is blauw met een ronde witte hals en witte biesjes. Beide voetbalshirts bestaan voor 100% uit katoen, hebben lange mouwen en op beide retro shirts staat het logo van de voetbalbond op de linkerborst. Het WK van 1982 verliep voor Argentinië overigens teleurstellend. In de poulefase eindigde Argentinië nog wel tweede achter België, maar in de tweede groepsfase eindigde het als laatste achter Italië en Brazilië. Op dit toernooi maakte Maradona zijn WK debuut. Vooral in de wedstrijden tegen Brazilië en Argentinië kreeg de toen nog jonge aanvaller het te verduren en tegen Brazilië kreeg Maradona zelfs een rode kaart. Vier jaar erna zou alles anders zijn...

  1. Argentinië retro t-shirts

Voor de Argentinië retro voetbalshirts van TOFFS en Le Coq Sportif betaal je al snel € 70 tot € 80. Gelukkig bestaan er ook nog goedkopere alternatieven, die er ook nog eens goed uitzien. Één van die gave t-shirts is het Argentinië Captain T-Shirt. Dit t-shirt is geïnspireerd door de Argentinië voetbalshirts van de jaren '70 en '80 en bevat een print van een aanvoerdersband op de linkermouw. De linkerborst bevat een retro logo van de Argentijnse voetbalbond en de achterkant van het t-shirt is uitgerust met nummer 10. Dit rugnummer heeft dezelfde stijl als rugnummers van 1986. Een ander, iets minder spannend, t-shirt is het COPA Argentinië Number 10 T-Shirt. Dit t-shirt is wit met op het midden drie verticale lichtblauwe banen en een grote nummer 10. Wil je je als Maradona wanen? Dan is er nog een ander t-shirt, namelijk het 6 vs 10 T-Shirt. Op dit t-shirt staat een print van Maradona met tegenover hem zes spelers van België. Dit betreft een graphic van Maradona in de met 1-0 verloren wedstrijd tegen België op het WK van 1982 in Spanje. De t-shirts van COPA Football bevatten allemaal een ronde hals en zijn gemaakt van een zacht katoen, waardoor deze perfect zijn om casual te dragen.

Ook na de jaren '80 droeg Argentinië nog een aantal legendarische voetbalshirts. Deze zijn echter nooit meer opnieuw uitgebracht door één van de retro merken. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat adidas al sinds 1990, met uitzondering van de periode 1999-2001 (Reebok) kledingsponsor is van het Argentijnse elftal en het merk niet toestaat om replica's van de voetbalshirts van het Duitse sportmerk door andere merken te laten produceren.

Argentinië retro voetbalshirts bestellen

De in dit artikel besproken Argentinië retro voetbalshirts kun je gelukkig wel bestellen. De voetbalshirts zijn voor volwassenen (maten XS, S, M, L, XL en XXL) beschikbaar. Voor volwassenen zijn de voetbalshirts € 69,95 tot € 79,95. De t-shirts bestel je echter al voor € 39,95. De retro voetbalshirts kun je ook laten bedrukken met een eigen naam en nummer. Daarbij wordt exact dezelfde bedrukking gebruikt als Argentinië had in de jaren '70 en '80. Directe levering!

Bestel je Argentinië retro voetbalshirt altijd in deze Argentinië retro SHOP!

Argentinië retro voetbalshirt 1986

Argentinië retro voetbalshirt 1986

Argentinië retro voetbalshirt jaren '80

Argentinië uitshirt jaren '80

Argentinië Captain T-Shirt

Argentinië number 10 t-shirt

Argentinië 6vs10 T-Shirt