adidas Euro 2024 Fussballliebe voetbal

adidas Fusbballliebe Euro 2024 voetbalBestel de officiële EK voetbal altijd via voetbalshirts.com! Hier vind je alle informatie over de nieuwste adidas Euro 2024 Fussballliebe voetbal. Met deze bal spelen de 24 teams tijdens het EK van 2024. Deze editie van het Europees kampioenschap vindt van 14 juni tot 14 juli 2024 plaats in Duitsland.

Het design van de EK 2024 wedstrijdbal

De officiële wedstrijdbal voor het EK voetbal heeft iedere editie een andere naam. Dit jaar heeft Adidas de voetbal omgedoopt tot ''FUSSBALLLIEBE''. De term staat symbool voor de liefde, energie en diversiteit van het Europees kampioenschap voetbal en de liefde die Europa heeft voor voetbal. Het design van de bal staan dan ook in het teken van voetballiefde! De voetbal straalt bijna letterlijk de energie van voetbal uit met een design van vleugelvormen, kleurrijke randen en rondingen. De bal is, zoals altijd, wit en bevat een design van geometrische vormen in het zwart, welke geflankeerd worden door ofwel rode, ofwel groene, ofwel blauwe driehoeken. Deze kleuren staan symbool voor de vlaggen van de 53 landen die bij de UEFA zijn aangesloten. Op de voetbal zijn ook de tien speelsteden van het EK voetbal verwerkt: Berlijn (Olympiastadion), München (Allianz Arena), Düsseldorf (Merkur Spiel-Arena), Stuttgart (Mercedes-Benz Arena), Keulen (RheinEnergieStadion), Hamburg (Volksparkstadion), Leipzig (Red Bull Leipzig Arena), Dortmund (Signal Iduna Park), Gelsenkirchen (Veltins-Arena) en Frankfurt (Deutsche Bank Park). Van ieder stadion staat er bovendien een graphic op de EK 2024 voetbal. De bal bevat ook dit jaar weer verschillende logo's, zoals het logo van adidas, het logo van de UEFA en het Euro 2024 logo.

De technologieën en kenmerken

De officiële wedstrijdbal betreft de voetbal, waarmee ook daadwerkelijk gespeeld wordt. Dit is direct de duurste voetbal uit het assortiment en dit is ook de bal, waarin alle geavanceerde technologieën verwerkt zijn.

  • Connected Ball technologie: Voor het eerst bevat de officiële wedstrijdbal voor het EK voetbal een bewegingssensor aan de binnenkant. Deze technologie wordt door adidas de Connected Ball technologie genoemd. Deze sensor geeft inzicht in iedere beweging van de voetbal. De data die hieruit voort komt kan niet alleen de spelers of technische staf helpen bij het analyseren van een wedstrijd, maar ook de officials. Door deze technologie kan het scheidsrechterskorps (waaronder de VAR) snellere beslissingen nemen met betrekking tot buitenspel-, hands- of strafschopincidenten.
  • Precisionshell technologie: Op strategische plekken in het 20 panel design van buitenbal zijn ook speciale reliëf groeven verwerkt. Deze dunne groeven zorgen voor een nog betere vlucht van de bal en daarmee voor maximale precisie wanneer de spelers de bal passen of schieten.
  • CTR Core technologie: Deze technologie komt tot uiting in de blaas en het karkas van de voetbal. De blaas is gemaakt van zero-waste materiaal (rubber) en het karkas bestaat uit een dubbel gepatchede PES stof. Deze combinatie van materialen zorgt ervoor dat de bal de perfecte vorm houdt en tegen verschillende omstandigheden bestand is.
  • Materiaal: De buitenbal is gemaakt van polyuretaan en de binnenbal van buthaan. Bij de productie van de voetbal is gebruikt gemaakt van tenminste 50% aan hernieuwbare/ gerecyclede materialen. De bal is gemaakt van duurzame materialen en bevat lagen van maïsvezels, suikerriet, houtpulp en rubber.
  • FIFA Quality PRO Certificaat: de voetbal voldoet aan alle voorwaarden die de FIFA stelt aan een officiële wedstrijdbal waarmee tijdens een eindtoernooi gespeeld kan worden.

Verschillende versies 

Niet alle versies van de Euro 2024 Fussballliebe voetbal bevatten bovenstaande technologieën. Deze technologieën zijn namelijk alleen verwerkt in de PRO voetbal, de bal waarmee gespeeld wordt. Daarnaast zijn er meer dan 10 verschillende replica voetballen beschikbaar. Deze replica ballen hebben vrijwel hetzelfde design als de officiële wedstrijdbal, maar zijn gemaakt van een ander materiaal of bevatten andere kleuren en iets minder details. Op sommige ballen ontbreken bijvoorbeeld de speelsteden en andere ballen hebben weer een andere kleurencombinatie. Bovendien kunnen de replica ballen verschillen voor de ondergrond waar deze geschikt voor zijn. Zo bestaat er ook een replica voetbal (de PRO SALA) voetbal, die geschikt is als Futsal, voor het spelen in de zaal dus. Andere voetballen zijn weer geschikt om cadeau te geven of om zelf je skills mee te oefenen, zoals de Competition, League of Club voetbal. De League voetbal is verpakt in een luxe cadeaubox, waardoor dit een perfect cadeau is voor een verjaardag of voor de feestdagen. Er is bovendien een mini voetbal beschikbaar. Deze voetbal heeft maatje 1. Een standaard voetbal heeft maat 5, maar van sommige versies van de Fussballliebe voetbal zijn ook maat 3 en 4 beschikbaar.

De geschiedenis van de EK wedstrijdbal

Adidas is al sinds het eerste Europees kampioen voetbal in 1960 de officiële leverancier van de wedstrijdbal voor het toernooi. Tijdens het EK van 1960 en 1964 had de wedstrijdbal nog geen naam, maar daarna altijd wel. Hier vind je alle namen van de EK wedstrijdballen in de historie van het toernooi:

  • EK 1968 (Italië): adidas Telstar Elast voetbal
  • EK 1972 (België): adidas Telstar Durlast voetbal
  • EK 1976 (Joegoslavië): adidas Telstar Durlast voetbal
  • EK 1980 (Italië): adidas Tango River Plate voetbal
  • EK 1984 (Frankrijk): adidas Tango Mundial voetbal
  • EK 1988 (West-Duitsland): adidas Tango Europa voetbal
  • EK 1992 (Zweden): adidas Etrusco Unico voetbal
  • EK 1996 (Engeland): adidas Questra Europa voetbal
  • EK 2000 (Nederland en België): adidas Terrestra Silverstream voetbal
  • EK 2004 (Portugal): adidas Roteiro voetbal
  • EK 2008 (Oostenrijk en Zwitserland): adidas Europass voetbal
  • EK 2012 (Polen en Oekraïne): adidas Tango 12 voetbal
  • EK 2016 (Frankrijk): adidas Beau Jeu voetbal
  • EK 2020 (Europa): adidas Uniforia voetbal
  • EK 2024 (Duitsland): adidas Fussballliebe voetbal

Check hier alle beschikbare EK voetballen! 

Historie