Willem II voetbalshirt 1958-1959 mooiste Eredivisie voetbalshirt ooit

Het Willem II voetbalshirt van het seizoen 1958-1959 is door een speciale vakjury bestaande uit Frank Evenblij, Arno Kantelberg, Victoria Koblenko, Jan Joost van Gangelen en Sjoerd Mossou gekozen als mooiste Eredivisie voetbalshirt ooit. Uit maar liefst 162.164 inzendingen werd het Willem II voetbalshirt van de jaren ’50 gekozen als mooiste Eredivisie voetbalshirt ooit. Het Willem II tenue bleef het Ajax voetbalshirt van de jaren ’70, dat in april door het Franse magazine France Football als mooiste voetbalshirt ooit uitgeroepen werd, en het Feyenoord thuisshirt 1983-1984 nipt voor.

Het mooiste Eredivisie voetbalshirt aller tijden mogen we natuurlijk niet onbesproken laten en daarvoor moeten we eigenlijk eerst terug naar de oprichting van de Tilburgers. Willem II werd op 12 augustus 1896 opgericht en in oktober van dat jaar maakte het bestuur bekend dat de club gaat spelen in een tenue in stijl van de kleuren van de stad Tilburg. Destijds bestond het tenue uit een blauw/gele pet, een blauw/geel gestreepte trui en een blauwe korte broek. Twee jaar na dato werd er alweer afscheid genomen van het blauw/geel gestreepte tenue en speelde Willem II met oranje truien. Na de toetreding van de club tot de Nederlandse Voetbalbond (NVB) in 1900-1901 speelde Willem II in een witte blouse met oranje sjerpen en later met rood/witte/blauwe sjerpen. In 1903 speelde de club zelfs ook even met rood/zwarte geblokte truien. Na zeven jaar met verschillende tenues gespeeld te hebben, werd er in 1903 uiteindelijk een knoop doorgehakt. Het rood/wit/blauw gestreepte shirt werd namelijk geïntroduceerd. Daarin speelde de Tilburgse fabrikantenfamilie Van den Bergh een belangrijke rol. Enkele leden van de familie zaten rond 1900 op de Weefschool in Enschede, waar de lokale club ‘’Prinses Wilhelmina’’ in rood/wit/blauwe shirts speelde. Deze tenues werden door de familie van den Bergh meegenomen naar Tilburg. De rest is geschiedenis. Sinds 1903 speelt Willem II in rood/wit/blauw gestreepte voetbalshirts, welke door de jaren heen gecombineerd werden met voetbalbroekjes in verschillende kleuren.

Ook het Willem II voetbalshirt van 1958-1959 heeft het iconische design. Het tenue bevat wordt gekenmerkt door de rood/wit/blauwe (in totaal negen) verticale banen, welke ook doorlopen over de mouwen. Een stijlvol kenmerk van het tenue is de gevouwen retro kraag in het rood en de rode biesjes aan de onderkant van de mouwen. In dit tenue zou Willem II tot 1966 spelen en werden dus ook een aantal belangrijke wedstrijden gespeeld, zoals een wedstrijd tegen Manchester United in 1963 en de wedstrijden van de club in het betaalde voetbal, dat in Nederland in 1956 werd ingevoerd.  

De esthetiek gaf voor de jury uiteindelijk ook de doorslag. Het klassieke Willem II voetbalshirt sprong er qua schoonheid en stijl bij alle juryleden bovenuit. Sjoerd van Mossou, journalist bij het Algemeen Dagblad reageert: ,,Ik heb maar even braaf mijn mond gehouden, maar objectief bekeken kan ik niets inbrengen tegen het enthousiasme bij de rest van de jury. Dit is een herkenbaar, bijzonder én typisch Nederlands shirt. Je ziet dit ontwerp in geen enkel ander land.’’

Eind jaren ’50 werden de Willem II voetbalshirts door de club zelf geregeld en hadden de Tricoleres nog geen kledingsponsor. Momenteel is het Rotterdamse sportmerk Robey de kledingsponsor van Willem II. Goed nieuws voor de liefhebbers! Willem II en Robey hebben het voetbalshirt van 1958-1959 opnieuw geproduceerd. Deze heeft een prijs van € 49,95 en kun je vanaf nu in de officiële fanshop van de Tilburgers bestellen.  

Op zoek naar andere retro voetbalshirts? Check het dan in deze winkel!

Willem II voetbalshirt 1958-1959

Bron informatie en afbeeldingen: Willem II website