6 december 2018

Waarom AS Roma twee kledingsponsoren had in 1978-1979

Deze week heeft COPA Football weer een nieuwe AS Roma retro collectie gelanceerd met weer een aantal gruwelijke retro voetbalshirts van de club, geïnspireerd door de shirts van zowel de jaren '30, als de jaren '60, '70 en '80. Opvallend genoeg werd er opnieuw een voetbalshirt uit het seizoen 1978-1979 door COPA uitgebracht. Een eerdere AS Roma retro collectie had ook al een thuisshirt van dit seizoen. Had AS Roma dan twee verschillende thuisshirts en uitshirts in dit seizoen? Dat klopt! De reden hiervoor is dat de Giallorossi in de winterstop van het seizoen veranderde van kledingsponsor. Men nam afscheid van adidas en het Italiaanse fashion merk Pouchain nam het stokje over. Daar zit nog een mooi verhaal achter. Benieuwd? Lees hieronder de transformatie van de traditionele voetbalshirts naar shirts met een fashion statement.

Ben je fan van AS Roma en wil je een legendarisch retro shirt van de club bestellen? Check het exclusief in deze SHOP! 

De lupetto, de introductie van Pouchain en de Ijslollie voetbalshirts

Adidas verzorgde vanaf 1977 tot begin 1979 de tenues van ''I Giallorossi.'' Dit veranderde echter na een trainingskamp van AS Roma in de Verenigde Staten. Hier kwam ook ontwerper Piero Gratton om de hoek kijken. In de aanloop naar het seizoen 1978-1979 presenteerde Gratton namelijk een nieuw logo. Dit was een overwegend rond, wit logo met een gele en rode omranding en daarin een print van een wolf, de Lupetto. Dit logo werd door Roma voor het eerst gedragen op de voetbalshirts, die AS Roma droeg op de voetbalshirts tijdens het trainingskamp in de Verenigde Staten. Voor Gratton betekende een nieuw en revolutionair logo ook een nieuw voetbalshirts. De designer brak op dat moment met alle wetten in het voetbal en ontwierp voor de club een geheel nieuw voetbalshirt, dat nog steeds bekend staat als het ''Maglia Ghiacciolo'' (het Ijslollie voetbalshirt). In de tussentijd sloot AS Roma een deal met Maurizio Pouchain, de directeur van het fashionmerk Pouchain. Na elf wedstrijden in het seizoen 1978-1979 werden de adidas voetbalshirts van AS Roma vervangen door de ijslolly voetbalshirts van Pouchain. Het traditionele bordeaux rode voetbalshirt met polo kraag maakte plaats voor een lichter rood thuisshirt met aan de bovenkant een gele en oranje band, welke ook weer terug kwamen op de mouwen en op de kousen van het tenue. Hoewel de AS Roma voetbalshirts van Pouchain vandaag de dag nog steeds bekend staan als één van de eerste voetbalshirts met een fashion statement/look, waren een deel van de supporters op zijn zachtst gezegd niet blij met de tenues. De traditionele clubkleuren van Roma waren namelijk maar beperkt opgenomen in het tenue.

Piero Gratton reageert nog op de revolutionaire voetbalshirts van destijds: ''We wilden iets nieuws. We wilden breken met tradities en ik had eigenlijk geen onderzoek gedaan naar de clubkleuren van Roma. Als ik het opnieuw had moeten, had ik het zonder twijfel anders gedaan. Ik had meer aandacht gegeven aan de traditie van de club. Echter op dat moment hield ik ook rekening met de televisie. In de jaren '70 was er vooral zwart/wit tv en ik wilde niet dat de spelers van Roma in het ''zwart'' voor dag kwamen. Met wat afwisselingen qua kleuren, vielen de spelers wat meer op op televisie.'' Ook het witte AS Roma uitshirt van Pouchain had de iconische oranje en rode banen aan de bovenkant en op de mouwen. Pouchain zou uiteindelijk slechts tot 1980 verantwoordelijk zijn voor de tenues van AS Roma en werd daarna vervangen door een ander sportmerk: Playground.

De Pouchain periode heeft de harde kern ''Maggica'' altijd verdeeld. De één was blij met de revolutionaire voetbalshirts van Pouchain en de ander vond het het lelijkste voetbalshirt in de historie van de club. Het design van de voetbalshirts ten spijt. De club eindigde in 1979 op een teleurstellende twaalfde plaats in de Serie A. Wel was het de opstap van de succesvolle jaren '80, waarin de club vier keer de Coppa Italia won, één keer kampioen werd en de Europa Cup I finale behaalde onder de bezielende leiding van de Zweedse trainer Liedholm. Het verhaal achter de voetbalshirts was voor COPA en Roma genoeg reden om de shirts van 1978-1979 opnieuw te lanceren! Check hieronder de foto's van het voetbalshirt die Roma droeg in de eerste elf speelronden van het seizoen 1978-1979 en het shirt van Pouchain. 

AS Roma retro voetbalshirt bestellen

COPA Football heeft zowel de adidas voetbalshirts van 1978-1979 als de AS Roma shirts van Pouchain van dit seizoen opnieuw gelanceerd. Alle retro shirts van de club kan je bestellen in de maten S, M, L, XL en XXL. Het shirt van Pouchain is vanaf nu ook voor vrouwen beschikbaar. Alle AS Roma shirts hebben een prijs van € 59,95 en kan je in de onderstaande webwinkel laten bedrukken met een eigen naam en nummer. Directe levering!

Bestel de AS Roma retro voetbalshirts van COPA exclusief in deze winkel!