Voetbalshirts interview: De adidas designers over het Duitsland voetbalshirt

adidas heeft maandag het nieuwe WK-voetbalshirt van Duitsland uitgebracht en heeft net als vele andere shirts een eigen verhaal. Het shirt is namelijk iconisch voor het shirt in 1990 wanneer Duitsland de wereldbeker won. Duitse krant ‘’11 Freunde’’ kreeg het voor elkaar een interview te regelen met de ontwerper van toen, Ina Franzmann en met de designers van het nieuwe shirt Jürgen Rank, hoofd Designer van adidas, en Christian Binger, Design directeur verantwoordelijk voor de uitkomst van elk tenue. Lees hieronder het interview.

Alles over het nieuwe Duitsland 2018-2019 voetbalshirt lees je hier.

1. Ina Franzmann, jij was verantwoordelijk voor het design van het nationale shirt voor het WK-voetbal in 1990, hoe kwam dit shirt tot stand?

Vroeger in die tijd waren we met een heel klein team. Een team van 4 personen waaronder ik. We waren ook nog eens verantwoordelijk voor tennis en meer. Wat veel mensen niet weten over dit shirt is dat het niet gemaakt was voor het WK van 1990 maar voor het Europese Kampioenschap in 1988. Tot dat jaar waren alle nationale shirts basic zwart en wit. Geen details of attributen.

Er waren positieve verhalen over ons nieuwe shirt. 2 jaar later, toen we een nieuwe editie van het shirt wilde maken kwam Franz Beckenbauer persoonlijk naar ons toe om ons te vertellen dat we het nieuwe shirt in de traditionele stijl en kleuren moesten houden.

2. Maar in 1988 begon je met een simpel wit papiertje?

Precies. Horst Dassler, wie vroeger directeur van adidas was had zijn best gedaan om meer kleur in het design te kunnen brengen en vroeg ons om wat te gaan uitproberen met de nationale vlag. Aan het einde van het project waren er in totaal 40-50 handen bezig met ontwerpen tekenen en toen was het af!

3. Jürgen Rank, nu 30 jaar later en je komt niet met iets beter?

Hahah, ja we hebben het shirt exact gekopieerd en zijn daarna op vakantie gegaan. Nee, het nieuwe motto van ons is ‘’From authenticity to progression’’. Met dit motto willen we een beetje van het straatvoetbal leven pakken in de laatste 5 jaar en willen we dat het shirt casual gedragen kan worden.


4. Waarom heeft jouw team gekozen voor het shirt uit 1990?

Het design van het shirt uit 1988-90 was een sensatie in Duitsland. Wie naar de historische vergelijking kijkt in het land, kijkt naar zwart en wit. En toen kwam natuurlijk Ina en haar team, dat was pas geweldig. Wij vergelijken ons ook met hun!
Ina Franzmann: Het is geweldig om te zien dat het shirt weer wordt gebruikt!

5. Is het succes van een nieuw shirt wat mensen jaren later nog herinneren niet gepaard met het succes van het team?

Ja dat is deels wel waar. Het shirt wat in 1994 was uitgebracht was het ‘Poncho’ shirt genoemd. Het shirt was geen succes en dat gold ook voor de prestaties van het nationale elftal van Duitsland. Hoewel, met het Europees Kampioenschap in 2016 deden we het ook niet goed maar toch werd het shirt vaak verkocht.

Christian Binger: Ik denk dat de reacties niet zo positief waren, of wel Ina?
Ina Franzmann: Ja, iedereen was erg kritisch in die tijd. Voor de eerste keer was de nationale vlag zo nadrukkelijk gebruikt wat een hoop herinneringen van Duitsland op deed bij velen. Het zou nog erger zijn als er toen al internet was. 

Jürgen Rank: Ja, de negatieve reacties zijn enorm gestegen met de komst van het internet. Sindsdien is het keihard!

6. Hoe gaan jullie daarmee om?

Je leest de langere berichten vaak, die zijn nog interessant. In Duitsland zijn er 80 miljoen coaches van het nationale elftal en evenveel designers van het nationale shirt (lachend). De eerste blik van de mensen naar het shirt is altijd het zelfde, ze zijn geschokt. Vervolgens zien ze een aantal mensen er mee lopen over straat en na de tweede wedstrijd is iedereen enthousiast over het nieuwe shirt.

7. Waarom verloopt het zo?

Het verloopt zo omdat we altijd iets nieuws willen ontwerpen wat schokkend over moet komen. Neem bijvoorbeeld het shirt uit 2014. Dit shirt zorgde voor een enorme storm aan reacties. Veels te rood, de witte broekjes en alles. Maar als we niet in onszelf geloven kunnen we nooit iets nieuws ontwerpen.

8. Om nog even terug te komen, waarom gebruikt adidas momenteel deze nostalgische manier van shirts ontwikkelen?

Ja, deze manier is ook gebruikelijk in de Bundesliga. Voor ons was deze manier belangrijk. In onze ogen zou het Wereld Kampioenschap voetbal een adidas toernooi moeten zijn. We wilden dan ook laten zien dat wij altijd al verbonden waren met voetbal. Dat is de reden waarom we voor elk land een legendarisch shirt hebben ontwikkeld en deze in de wereld van nu plaasten!

9. Wat was de keuze voor dit shirt?

Toen ik sprak met mensen die zich intresseerde over dit shirt, koos iedereen dit shirt. Niemand wist verder nog wat er ging gebeuren ermee. Het succes van dit shirt is ongekend. Boca Juniors heeft erin gespeeld, in andere kleuren natuurlijk. Hetzelfde geld voor veel Engelse clubs. En trouwens, in 1990 was het ook het eerste WK-shirt waarin ik rond liep als fan.

10. Ook is een knik te zien in de strepen op het nieuwe shirt?

Ja! We spiegelde bijna de trui die ook was ontworpen, maar ook is de knik in de strepen op het shirt te wijten aan de regels van de FIFA, anders konden de nummers er niet goed bij.

Ook zou het logo er dan niet goed op komen. Het was een hoop zweten voordat dit shirt uiteindelijk tot stand kwam (lachend).

11. De eerste reacties laten zien dat vele de kleuren terug willen in het shirt.

We hebben het echt ook wel geprobeerd maar het shirt werd veel te vol. Getallen, wapenschilden, de logo's aan de zijkanten, het gouden logo van de wereldkampioen en dan ook de datum van elk spel. We hebben bewust gekozen voor de meer discrete look. Ik ben er honderd procent zeker van dat we gelijk hebben.

Christian Binger: De veranderingen zitten echt in de details. Omdat we geschatte centimeters hebben.

Jürgen Rank: Je kunt bijvoorbeeld zien dat de diamanten tussen de lijnen nu vierkantjes zijn geworden. Trouwens: groot respect voor je, Ina. Alles met de hand tekenen, ondenkbaar vandaag.

12. Waren er vandaag al mensen die verrast waren bij de presentatie van het shirt?

Nee niet echt, vandaag de dag wordt er teveel gepraat om echt verrast te zijn van nieuwe ontwerpen.

Zelfs als we echt een vrije hand hebben in de keuze van detials, zijn er geen verrassingen meer.Ina Franzmann: Dat was anders met ons. Wij moest vanuit regels werken. Uiteindelijk werden de beste ontwerpen geselecteerd en gepresenteerd aan de DFB. Maar goed, Adidas was natuurlijk een beheersbaar familiebedrijf. En we hebben veel nieuwe inspiraties opgedaan met het kijken en praten over andere ontwerpen. 

13. Wie heeft je stijl beïnvloed?

Neville Brody, een grafisch ontwerper en typograaf die in die tijd zeer invloedrijk was. Ik vond hem geweldig, maar tennis was een zeer effectief middel voor de promotie van producten in de jaren tachtig. Ivan Lendl, Stefan Edberg, Steffi Graf. Dit waren atleten die sport combineerden met street art.  

14. Steffi Graf is verantwoordelijk voor de nationale team trui van vandaag?

Ondertussen is dat weer helemaal veranderd. Maar natuurlijk hebben voetbalshirts sindsdien een heel ander uiterlijk gekregen. En ook een andere kleur!Jürgen Rank: De keepersshirts die we mochten designen waren vaak wild.Ina Franzmann: Als we de keepersshirts mochten ontwerpen gingen we stoom afblazen. We mochten helemaal los gaan op deze designs.

 

Duitsland voetbalshirt kopen

Het nieuwe Duitsland WK shirt voor 2018 kan je vanaf per direct kopen in de onderstaande online winkel. De prijs van het shirt voor volwassenen is ongeveer € 85,- en voor kinderen € 70,-. In deze online winkel kan je het tenue ook met officiële bedrukking bestellen. Dit betekent dat jet het thuisshirt kan laten bedrukken met een eigen naam en nummer of de printing van één van de spelers. Deze bedrukking bestaat uit een borstnummer, rugnummer en een naam. Wil je andere of goedkopere Duitsland producten kopen? Check dan ook het overzicht met beschikbare producten hiernaast of hieronder. Directe levering gegarandeerd!

Koop het nieuwe Duitsland shirt altijd in deze SHOP!