Ophef rondom Duitsland EK 2024 voetbalshirt met nummer 44

In Duitsland is ophef ontstaan over de officiële bedrukking op het Duitsland Euro 2024 voetbalshirt en met name nummer 4 en nummer 44 op de tenues! Vooral rugnummer 44 doet denken aan het logo van de SS, de beruchte paramilitaire organisatie uit de nazi-tijd. De hoekige stijl van de bedrukking is, evenals het Duitsland EK 2024, geïnspireerd door de bedrukking van de jaren ’90, maar toevalligerwijs lijken de cijfers 44 teveel op de SS-runen, naast het hakenkruis het bekendste symbool van het nationaalsocialisme in Duitsland tijdens de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw.

Sinds de lancering van de Duitsland EK 2024 voetbalshirts in maart kunnen supporters ervoor kiezen het voetbalshirt te bedrukken met een eigen naam en nummer. Hoewel geen enkele speler van ‘’Die Mannschaft’’ nummer 44 op het voetbalshirt draagt, heeft iedereen de mogelijkheid dit rugnummer te kiezen. Hoewel adidas in eerste instantie geen kwaad zag in het verkopen van de voetbalshirts met nummer 44, heeft het merk dit rugnummer nu geblokkeerd en kunnen supporters geen Duitsland voetbalshirt met nummer 44 bestellen.

Adidas woordvoerder Oliver Brüggen heeft inmiddels ook officieel gereageerd op de ophef rondom het rugnummer en de bedrukking: ‘’We zullen de verkoop van nummer 44 zo snel mogelijk blokkeren. Bij adidas werken mensen uit ongeveer honderd landen. Ons bedrijf staat voor het bevorderen van diversiteit en inclusie. Als bedrijf verzetten we ons tegen vreemdelingenhaat, antisemitisme, geweld en haat in welke vorm dan ook. Pogingen om verdeeldheid zaaiende of marginaliserende standpunten te promoten, maken geen deel uit van onze waarden als merk en verwerpen elke suggestie dat dit onze bedoeling was.’’ Dit betekent dan ook dat Duitsland voetbalshirts met nummer 4 of 44 niet meer verkocht worden en dat deze rugnummers een andere stijl krijgen. Wordt vervolgd!

Voor de DFB is dit al tweede soap de afgelopen weken. Net na de lancering van de Duitsland EK 2024 voetbalshirts werd bekend dat Nike vanaf 2027 kledingsponsor wordt van de DFB en ‘’Die Mannschaft’’ vanaf dan in tenues van het Amerikaanse sportmerk speelt en na meer dan 70 jaar afscheid neemt van adidas.

Wil je Duitsland aanmoedigen tijdens het EK in eigen land, check de nieuwste tenues in de onderstaande winkels! 

Ophef rondom Duitsland EK 2024 voetbalshirt met nummer 44