7 december 2021

Tromsø IL besteedt aandacht aan mensenrechten in Qatar met voetbalshirt

De Noorse club Tromsø heeft vandaag in samenwerking met Amnesty International en kledingsponsor Select een speciaal voetbalshirt gelanceerd om aandacht te besteden aan het schenden van de mensenrechten in Qatar, het land dat komend jaar het WK organiseert. Tromsø  IL draagt dit tenue in een aantal uitwedstrijden in 2021-2022. Het betreft namelijk het 3e voetbalshirt van dit seizoen.

Het opvallende Tromsø IL voetbalshirt bevat een all-over print van een QR code. Wie deze code scant, komt terecht op een website (til.no) waar aandacht wordt besteed aan het schenden van mensenrechten: ''Stop sportwashing. Houd de sport schoon.'' De Noorse club roept Qatar en de FIFA op om te stappen met ''sportwashing'', het gebruiken van een sport of grote toernooien om de reputatie van een land of organisatie te verbeteren. In een reactie op de website laat de club het volgende weten: '',,We kunnen niet doen alsof voetbal en politiek niets met elkaar te maken hebben en we mogen nooit de andere kant op kijken als sommigen ons prachtige spel gebruiken om mensenrechtenschendingen te overschaduwen. We kunnen dit samen veranderen.”

Al eerder dit seizoen verzocht Tromsø IL de Noorse voetbalbond om het WK te boycotten. De Noorse voetbalbond organiseerde afgelopen zomer een online congres over het boycotten van het WK. Hier stemde een meederheid van de Noorse clubs tegen. Uiteindelijk heeft het nationale voetbalelftal zich niet weten te plaatsen voor het WK. In de poule met het Nederlands Elftal eindigde het Noorse voetbalelftal derde achter Oranje en Turkije. Als het over het boycotten gaat van het WK heeft Noorwegen overigens wel een voortrekkersrol als het gaat om de protesten. De spelers van het nationale elftal voerde bij verschillende interlands als actie.

Voor de liehebber bespreken we nog even het design van het Tromsø IL voebtalshirt. De bovenkant van het voetbalshirt is bordeaux rood met in het lichtblauw een design van cirkels, die aan elkaar verbonden zijn en symbool staan voor de QR code. De onderkant van het voetbalshirt is lichtblauw en bevat in een andere tint lichtblauw de QR code. Het voetbalshirt bevat verder een ronde, witte hals en ook de band aan de onderkant van de mouwen is wit. De Select trademark tekens prijken op de mouwen en het logo van het Scandinavische sportmerk prijkt op de rechterborst. De linkerborst bevat de badge van de club en sponsor Sparebank versiert het midden van het tenue.

Helaas kun je deze voetbalshirts alleen bestellen in de officiële fanshop van de Noorse Eliteserien voetbalclub. Ben je op zoek naar het voetbalshirt van het nationale elftal? Check het in deze fanshop!