Vandaag is de nieuwe COPA SS 2015 collectie gelanceerd. Achter alle door COPA gelanceerde t-shirts schuilt een legendarisch verhaal. In een aantal blogs gaan wij op zoek naar het legendarische verhaal van het shirt, waarbij in dit verhaal het Pitch Invasion t-shirt centraal staat. Op dit witte t-shirt van COPA met een ronde hals zijn drie afbeeldingen te zien, waarbij supporters het veld bestormen. In dit artikel gaan we in op één van de meest roemruchte en eerste pitch invasions in de geschiedenis van het voetbal. Dit was de bestorming van supporters tijdens de FA Cup finale van 1923. Op 28 april 1923 stonden Bolton Wanderers en West Ham United tegenover elkaar in de finale van de Football Association Challenge Cup, beter bekend als de FA Cup finale, op Wembley. Dit was bovendien de openingswedstrijd van het Wembley Stadion in Londen. Koning George V (de vijfde) was hierbij aanwezig om na de wedstrijd de FA Cup uit te reiken aan de winnaar. Zowel Bolton Wanderers als West Ham United had vijf wedstrijden gewonnen alvorens het de finale bereikt had. Bolton Wanderers won vanaf de derde ronde in de FA Cup alle wedstrijden met 1-0, waarbij David Jack telkens verantwoordelijk was het enige doelpunt in de wedstrijd. De tegenstanders van West Ham United in de FA Cup dat jaar waren clubs die nooit op het hoogste niveau opereerden en altijd in de toenmalige Second Division of lager speelden. Zij bereikten hierdoor vrij gemakkelijk de finale. Alleen in de vierde ronde/kwartfinales had West Ham United drie wedstrijden nodig om Southampton te verslaan om vervolgens in de halve finale Derby County met 5-0 te verslaan, waardoor het de finale behaalde.

De situatie rondom Wembley voorafgaande aan de wedstrijd was chaotisch. Er waren rondom het stadion meer dan 300.00 mensen aanwezig terwijl het stadion maar capaciteit biedt aan 125.000 mensen. Het gevolg was dat de supporters niet allleen in de daarvoor bestemde vakken zaten of stonden, maar ook dicht op het veld stonden en sommigen zelfs op het veld. Om ervoor te zorgen dat de wedstrijd toch kon beginnen moest er politie aan te pas komen, inclusief een licht gekleurd/ grijs paard met de naam Billie, die uiteindelijk symbool ging staan voor de situatie en sfeer rondom wedstrijd. Billie was eigenlijk grijs, echter omdat destijds alleen nog zwart/wit televisies bestonden, leek het of het paard wit was.  De wedstrijd begon uiteindelijk 45 minutaten te laat. Het verhaal gaat zelfs dat als paard Billie er met zijn berijder PC George Scorey er niet geweest waren, de wedstrijd nooit had begonnen. Hoewel West Ham United sterk begon, won Bolton Wanderers de wedstrijd uiteindelijk met 2-0 door doelpunten van David Jack en Jack Smith.  Hierdoor kreeg het de FA Cup uitgereikt van King George V. Het scoreverloop was echter niet het grootste punt van discussie in het parlement van Groot Brittannië. Er werd vooral gediscussieerd over veiligheid van de supporters van beide clubs rondom de wedstrijd. De ''White Horse'' finale heeft ervoor gezorgd dat het parlement veiligheidsvoorwaarden ging stellen rondom latere FA Cup finales. Bij het vernieuwde Wembley is nog steeds een verwijzing te vinden naar deze legendarische finale. De White Horse Bridge is de brugverbinding tussen het Wembley Stadion metro station en het stadion.

Check hieronder het COPA t-shirt met daarop twee afbeeldingen van de White Horse FA Cup finale in 1923 en twee andere afbeeldingen van legendarische pitch invasions. Deze t-shirts kan je vanaf nu kopen in de online sportfashion shop van Sportus.nl en de online voetbalshop van Subside Sports voor slechts € 34,95!

6648 Pitch Invasion

Pitch Invasion T -shirt