30 september 2016

COPA eert Amsterdamse stadions met twee nieuwe t-shirts

COPA Football goes Amsterdam. Zowel het oude als het nieuwe stadion van Ajax worden door COPA Football in het zonnetje gezet. Het twintigjarig bestaan van de Amsterdam Arena was voor COPA reden om een tweetal t-shirts te lanceren. Van 1934 tot 1996 was De Meer thuisbasis van Ajax. Vanaf 1996 verhuisde de club uit Amsterdam naar de ArenA. Om de twintigjarige verjaardag te vieren en om het iconische stadion De Meer te eren heeft COPA Football deze twee t-shirts gelanceerd.

Geïnteresseerd in deze nieuwe t-shirts van COPA? Scoor ze direct in deze shop!

Copa -x -amsterdam -t -shirts

Stadion De Meer was een voetbalstadion aan de Middenweg in Watergraafsmeer in Amsterdam. Tegenover de wijk Betondorp was dit stadion tussen 1934 en 1996 de thuisbasis van AFC Ajax. Het stadion aan de Middenweg werd ontworpen door Ajax-commissaris en Daan Roodenburgh. Voor De Meer speelde Ajax in Het Houten Stadion, maar de door successen in de jaren '30 werd dit stadion te klein. Op 9 december 1934 verhuisde Ajax naar stadion De Meer. Het stadion werd officieel in gebruik genomen op 9 december 1934 met een vriendschappelijke wedstrijd tegen het Franse Stade Français. Ajax won de wedstrijd met 5-1. Het eerste doelpunt werd gemaakt door Ajacied Bob ten Have. Het stadion bestond uit vier tribunes. Een overdekte hoofdtribune, met daaronder een restaurant, een kantoor, een sporthal en de kleedkamers. Bij de vier hoeken van het stadion verrezen hoekhuizen waar terreinknechten en andere Ajax-leden woonden. Het stadion werd door de jaren heen diverse malen verbouwd. Zo kwamen in 1985 voor het eerst in een voetbalstadion enkele skyboxen. De laatste wedstrijd was op 6 augustus 1996 tegen Willem II. Ajax won deze wedstrijd net als de eerste wedstrijd met 5-1. Het laatste doelpunt werd gemaakt door Willem II-er Jack de Gier. In de 61 jaar en 241 dagen dat stadion De Meer heeft bestaan speelde Ajax er in totaal 953 wedstrijden. Daarvan werden er 742 gewonnen, 120 gelijkgespeeld en 91 verloren, met een doelsaldo van +2109 (3038 voor en 929 tegen).

Ajax -de -meer

De foto is gemaakt door Marco Magielse op het moment dat hij door de wijk 'Betondorp' liep. Op het COPA shirt zijn de lichtmasten van stadion De Meer te zien en een gedeelte van de wijk Betondorp.

In 1974 waren er al plannen om De Meer te verlaten en een modern stadion te bouwen in Amsterdam Zuidoost. Uiteindelijk werd op 20 oktober 1993 besloten tot de bouw van een nieuw stadion. Op 14 augustus werd het nieuwe stadion, de Amsterdam ArenA, door Koningin Beatrix geopend.

De Amsterdam Arena is sinds 14 augustus 1996 de thuishaven van voetbalclub Ajax. Tussen 1996 en 2007 speelden ook de american footballers van Amsterdam Admirals er hun thuiswedstrijden. Na de openingsceremonie werd de eerste wedstrijd in het stadion gespeeld tussen Ajax en AC Milan. Ajax verloor dit vriendschappelijk duel met 0-3. Het eerste doelpunt in het stadion werd gemaakt door Dejan Savićević. Het eerste Ajax doelpunt werd op 21 augustus 1996 gemaakt door Kiki Musampa tegen NAC Breda.

De Amsterdam ArenA is ontworpen door architect Rob Schuurman. Met name met kunstlicht heeft het stadion het aazien van een vliegende schotel en zijn de trappenhuizen diagonaal met elkaar verbonden. In de trappenhuizen aan de kopse kant zitten grote ronde gaten, die doen denken aan het spelletje waarbij een bal door gaten heen geschoten moet worden. Het sluitbare dak heeft het voordeel dat bij slecht weer het veld bespeelbaar blijft, maar het is minder voordelig voor de kwaliteit van de grasmat omdat zon, regen en wind vereist zijn voor goede groei van het gras. Naast de wedstrijden van Ajax en de interlands van het Nederlands elftal wordt het stadion gebruikt voor popconcerten en andere grote manifestaties. De Amsterdam ArenA is met 53.502 zitplaatsen het grootste stadion van Nederland.

Amsterdam -arena -t -shirt -copa
Deze twee nieuwe t-shirts van COPA scoor je nu exclusief in de online SHOP van Sportus.nl!