30 augustus 2017

Officiële Nederlands Elftal bedrukking voetbalshirt 1974

Terug in de tijd, terug naar 1974! Dit was natuurlijk één van die jaartallen waarvoor het voor het Nederlands Elftal, net als in 2010, ''net niet'' was. Oranje verloor in de finale van het WK van 1974 in Duitsland van gastheer West Duitsland. Na een snelle voorsprong wist het elftal, onder leiding van Rinus Michels, het toernooi niet op haar naam te schrijven. Deze wedstrijd werd in het voordeel van onze Oosterburen beslecht door doelpunten van Breitner en Müller. Over dit (uiteindelijke) echec, het voetbalshirt en de rel rondom het tenue hebben we al meerdere artikelen geschreven. Vandaag hebben we iets anders. Eind jaren '60, begin jaren '70 droegen de spelers voor het eerst een officiële bedrukking op de voetbalshirts, welke vooral voor verslaggevers een welkom geschenk was. En dan hebben we het vooral over de rugnummers. Destijds waren er nog geen namen op de shirts en tenues te vinden. Begin jaren '90 werden spelersnamen op voetbalshirts pas een gemeengoed.

De bedrukking van de rugnummers van Oranje in 1974 is niet alleen iconisch doordat het Nederlands Elftal het de finale van het WK van 1974 behaalde, maar ook door de stijl van de bedrukking. Deze stijl is na deze periode nooit meer gebruikt op de voetbalshirts van Nederland in de afgelopen 40 tot 45 jaar, hoewel de bedrukking van 2014 wel haar inspiratie haalt uit deze printing. De bedrukking van 1974 is geïnspireerd door het Gridnik font, welke is ontworpen door grafisch ontwerper Wim Crouwel. De letters op het Nederlands Elftal thuisshirt van 1974 zijn overwegend zwart en worden gekenmerkt door de witte uitlijning. Verder worden de rugnummers gekenmerkt door het hoekige design. Dit was niet alleen een bedrukking van Nederlandse bodem, maar ook nog eens een voorloper. In de jaren '70 en '80 droegen veel landen vooral een retro print met schaduw of een wat simpelere en vetgedrukte versie van de bedrukking van het Nederlands Elftal in 1974. Pas de laatste 20-25 jaar zijn officiële bedrukkingen gecommercialiseerd en wordt er tegelijkertijd met de lancering van een nieuw shirt een nieuwe officiële bedrukking gelanceerd, zo ook voor de shirts van Oranje.

Heb je gevoel voor vintage en wil je Oranje aanmoedigen in hetzelfde shirt als één van de sterren van 1974 droeg? Dit kan in de onderstaande SHOP. Hier scoor je een heruitgave van Nederlands Elftal shirt van 1974 (van het merk COPA Football) en kan je deze ook laten bedrukken met de printing van 1974. Het shirt van deze jaargang heeft een prijs van € 49,95. Wil je dit shirt laten bedrukken met een rugnummer, dan is de prijs € 15,- extra. Ook je naam kan worden bedrukt op het shirt. De totaalprijs van het bedrukken van een naam en nummer in 1974 stijl is ook € 15.-. Directe levering gegarandeerd!

Scoor in deze SHOP het Nederlands Elftal shirt van 1974 met officiële bedrukking