26 februari 2015

Nederlands Elftal shirt 1974

In 1974 neemt het Nederlands Elftal sinds 1938 voor het eerst weer deel aan het WK voetbal. Niemand heeft vooraf bepaalde verwachtingen. Het Nederlandse clubvoetbal staat in de jaren '70 echter goed op de kaart en telt vele topvoetballers. Feyenoord wint in 1970 de Europa Cup 1 en Wereldbeker. Ajax wint in 1971, 1972 en 1973 de Europa Cup 1. Ook verzekerd de club uit Amsterdam zich in 1972 van de Wereldbeker. De Nederlandse clubs Feyenoord en Ajax behoren dus tot de beste clubs van de wereld, maar als land heeft Nederland tot dusver nog niks laten zien. De grote vraag is dus hoe Nederland zich staande houdt op een internationaal groot toernooi. De Nederlandse topspelers hadden ervaring in het spelen van topwedstrijden in het clubvoetbal, maar weinig ervaring in het spelen van topwedstrijden voor hun eigen land. Op het WK 1974 bleek dat deze tekortkoming aan ervaring hen geen parten speelde. Achteraf staat dit Nederlands Elftal 1974 te boek als het beste Nederlands Elftal die Nederland ooit rijk is geweest.

Wil je direct het Oranje voetbalshirt van 1974 kopen? Check het shirt exclusief in DEZE SHOP!De voorbereiding op het WK 1974 dat gespeeld werd in Duitsland verliep niet vlekkeloos. In aanloop naar het WK werd František Fadrhonc makkelijk aan de kant geschoven. Fadrhonc was in de jaren '50 trainer van Willem II en leidde de club uit Tilburg tweemaal naar het landskampioenschap. Ook leidt hij het Nederlands Elftal na 36 jaar weer naar het WK. Op het WK moet hij echter genoegen nemen met een rol als assistent. De Generaal, Rinus Michels, accepteert het aanbod om hoofdtrainer te worden van Nederland en ontwikkeld samen met Johan Cruijff het totaalvoetbal, een type spel voetbal dat bijna niet te verdedigen is. In dit team is plaats voor Jongbloed. Hij verdedigt in plaats van Schrijvers het doel. Arie Haan schuift een linie naar achteren en Wim Rijsbergen debuteert in de laatste linie. In deze periode ontstaat ook het totaalvoetbal. In dit totaalvoetbal van 1974 verdedigen niet alleen aanvallers mee. Nee. Ook mengen verdedigers zich in de aanval. Vooral dit, zorgt bij de tegenstanders voor verwarring. Het Nederlands Elftal speelt vrij, combineert uitstekend, maar misschien nog belangrijker, het elftal van 1974 is in staat alle facetten van het voetbal goed uit te voeren.

In de eerste wedstrijd wordt tweevoudig wereldkampioen simpel aan de kant gezet. Ook klopt Nederland Bulgarije simpel en speelt het gelijk tegen Zweden. De 2e ronde is een feit en Nederland wordt gekoppeld aan louter toplanden. Argentinië, Brazilië en DDR zijn in deze 2e ronde de opponenten en hierin wordt nog meer duidelijk dat het Nederlands Elftal kanshebber nummer 1 is voor de wereldtitel. De wereld kijkt met verbazing toe. Ook teams houden rekening met het Nederlands Elftal 1974 en stellen zich defensiever op. De wereld is nog meer verbaast als het fantastisch spelende Nederlands Elftal zowel Argentinië(4-0), Brazilië(2-0) als DDR(2-0) verslaat. Nederland wordt zeer overtuigend eerste in de poule en plaatst zich voor de halve finale. In deze halve finale zijn wederom de Brazilianen de tegenstander. Het Nederlands Elftal kon zijn borst nat maken. De Brazilianen waren titelverdediger en deze titel wilde zij niet zomaar uit handen geven. Het duel wordt een schoppartij, maar Nederland toont zich met treffers van Neeskens en Cruijff de sterkste. Nederland wint en plaatst zich voor de finale, waarin West-Duitsland de opponent is. De sfeer bij het Nederlands Elftal is op dat moment bijzonder goed. De spelers barstten van het zelfvertrouwen en in het hotel is het een groot feest, ook omdat Michels vaak weg is, omdat hij nog zijn verplichtingen heeft bij Barcelona. Helaas word de voorbereiding op de wedstrijd van de eeuw verstoord door een erg vervelend incident.  Een Duitse journalist van het beeld spreekt in een artikel over het zwembadincident en de voorbereiding raakt ernstig verstoord. Het begin van de finale is voor het Nederlands Elftal nog veelbelovend. Al binnen 2 minuten leidt Nederland na een goal van Neeskens. Het voetbal is niet zo goed als in voorgaande wedstrijd en uiteindelijk wint West-Duitsland op inzet met 2-1. Zou het incident een rol hebben gespeeld in de prestaties van deze wedstrijd? Het beste voetbal dat het Nederland Elftal ooit heeft gespeeld leidde helaas niet tot een prijs. Wel stond het Nederlands Elftal na dit toernooi wereldwijd op de kaart, waardoor het Nederlands elftal in het hedendaagse voetbal nog steeds een land is om rekening mee te houden. De derde plaats op het WK in 2014 en de verloren finale in 2010 bewijzen dit.

Om de fantastische voetbalshirts van het WK 1974 te eren heeft Cruyff Classics, het merk van Johan Cruyff, fantastische replica voetbalshirts op de markt gebracht om je terug te brengen in de tijden, waarin de "Oranjegekte" ontstond. Het oranje voetbalshirt 1974 van Cruyff wordt op de schouders versierd met twee zwarte strepen. Het Nederlands Elftal had in 1974 adidas als kledingsponsor, waardoor in 1974 niet twee, maar drie strepen terugkwamen op de schouders en mouwen. Johan Cruijff schitterde echter met twee strepen op de mouwen, omdat Puma Cruijff verbood te spelen met 3 strepen. Het oranje Nederlands Elftal thuisshirt 1974 wordt verder versierd met een oranje v-hals. Op de linkerborst komt het logo van de KNVB terug, dat destijds bestond uit een zwarte leeuw. Op de achterkant van het shirt prijkt natuurlijk ook het rugnummer van Cruyff: 14. Dit rugnummer heeft dezelfde stijl als de officiële bedrukking, die Oranje had in 1974. Onderdeel van de Cruyff 1974 collectie is ook een vet jack, geïnspireerd door het trainingsjack dat Oranje in 1974 droeg. 

Koop de Nederlands Elftal voetbalshirts 1974 hier... en geef hieronder jouw mening!!!