Dit zijn de kenmerken van de Nike authentic voetbalshirts met Dri Fit ADV technologie

In de storm van de lancering van alle Euro 2024 voetbalshirts van Nike is er één ding bijna onbesproken gelaten. De designs van alle Nike EK 2024 voetbalshirts zijn geïnspireerd door het pure DNA van de landenteams, waardoor de sterren tijdens het EK in Duitsland met trots het shirt van hun land dragen!

Nike wil echter niets aan het toeval over laten en heeft de tenues daarom uitgerust met een 2.0 versie van de Nike Dri Fit. ADV technologie. Die technologie kennen we al van eerdere voetbalshirts van Nike, maar gaat nu een stapje verder om de spelers tot ongekende hoogtes te houden. Wij namen de proef op de som en kochten de authentic Dri Fit ADV versie van het Nederlands Elftal EK 2024 voetbalshirt om in te zoomen op de de kenmerken van de nieuwe technologie van Nike! 

1. Knit structuur met ventilatiezones op strategische plekken

Wetenschappelijk onderzoek blijft één van de pijlers van Nike en dat blijkt ook maar weer uit de reis die het merk heeft afgelegd naar de nieuwe versie van de Dri Fit. ADV technologie. Dit betreft de technologie die is verwerkt in de authentic voetbalshirts, de versie die de spelers en speelsters op het veld dragen. In 2016 introduceerde het Amerikaanse sportmerk voor het eerst de knit technologie in de voetbalshirts. Destijds kreeg de technologie de naam Aerowswift om vervolgens van Vaporknit te veranderen in Dri Fit ADV. In 2016 had de gebreide look van de authentic voetbalshirts nog geen functionele betekenis en was dat vooral om het design een extra boost te geven. In 2020 veranderde dat en werden de voetbalshirts op basis van datamapping in de research labs van Nike ontworpen. Dit leidde toen tot de eerste versie van de Nike Dri Fit. ADV technologie. Daarbij werd in acht genomen hoe spelers bewegen, op welke plekken men het meest transpireerde of waar vocht het meest afgevoerd moest worden. Door tal van onderzoeken in de research labs van Nike ontstond er een algoritme. Dit algoritme heeft geleid tot een speciaal patroon op de authentic voetbalshirts van Nike. Op strategische plekken in het voetbalshirt werden extra ventilatiezones ingebouwd met een rekcompressie, zodat vocht en zweet nog beter naar de buitenkant van het shirt getransporteerd kon worden en je ook nog cool blijft. In de nieuwe Nike Dri Fit ADV technologie is er nog meer balans tussen het ademende vermogen van het materiaal van de shirts en de mobiliteit van de spelers. Wanneer je inzoomt op de authentic voetbalshirts zie je een design van dunne verticale banen in twee verschillende tinten. Deze banen zorgen voor een betere stretch van het shirt en dus voor meer mobiliteit, maar ook dat vocht en zweet beter naar de buitenkant worden getransporteerd en dat het shirt dus niet aan het lichaam kleeft. Ter hoogte van de borst en daaronder heeft het shirt een iets andere (zelfs zwaardere) structuur. Ook hier is over nagedacht. Dit betreffen namelijk de plekken waar spelers het meest transpireren. Dit zijn dus de strategische plekken waar zich extra ventilatiezones bevinden.

2. Draagcomfort in plaats van licht shirt

Een voetbalshirt moet niet alleen maar functioneel zijn, maar zich ook qua design kunnen onderscheiden. Voor dit element heeft Nike vooral feedback ingewonnen bij de spelers en speelsters die de shirts dragen. Waar men vroeger veronderstelde dat een shirt vooral qua gewicht licht moest zijn, omdat de spelers dan geen extra gewicht moesten dragen en dus sneller konden zijn, kwam men nu tot een andere conclusie. De feedback van de spelers bracht vooral aan het licht dat draagcomfort belangrijk is. Het is belangrijk hoe een shirt aanvoelt en niet hoe licht een voetbalshirt is. Sterker nog, een te licht voetbalshirt kan afdoen aan de kwaliteit van het tenue! De authentic voetbalshirts van Nike zijn dus niet meer zo licht als een aantal jaar geleden, maar voelen wel veel lekkerder aan als je deze draagt. Dat moet je echt zelf ervaren!

3. Liteflex logo's

Alles is de Nike Dri Fit ADV technologie draait om het ademende vermogen en het draagcomfort! Dit is tot in de details van de shirts verwerkt. De logo's van Nike en de voetbalbonden om de authentic voetbalshirts betreffen zogenaamde Liteflex logo's. De Liteflex logo's betreffen siliconen logo's met een 3D look, gemaakt van gerecycled materiaal! Er is natuurlijk ook aan het milieu gedacht. En dat niet alleen in de logo's zijn ook weer kleine mesh gaatjes verwerkt, zodat ook dit gedeelte van het shirt luchtig is en zweet en vocht ook op deze plek naar de buitenkant getransporteerd kan worden. Ook dit is weer een mooi voorbeeld van een combinatie van design, functionaliteit en duurzaamheid.

4. Metaprisma effect

Een ander onderdeel van de Nike Dri Fit ADV technologie is het zogenaamde metaprisma effect. Dit is een speciaal concept waarbij de traditionele kleuren van de shirts versterkt worden door licht en beweging. Wanneer de stadionlampen op de authentic shirts schijnen en de spelers een verdedigende of aanvallende beweging maken, dan ontstaat er een frisse en dynamische uitstraling! Ook dit is weer echt iets dat je moet ervaren wanneer je de spelers in de shirts ziet schitteren!

5. Move to Zero!

We hadden het er net al even over; duurzaamheid staat bij Nike hoog in het vaandel. Ook de nieuwe generatie Dri Fit ADV voetbalshirts zijn weer onderdeel van het Nike Move To Zero programma. Dit betekent dat de tenues gemaakt zijn van gerecycled polyester. Door bestaande plastics, garen en textiel te hergebruiken en compleet nieuwe materialen uit te vinden, zet het merk een grote stap in een CO2-neutrale en afvalvrije productie.

De authentic voetbalshirts worden overigens niet alleen door de spelers gedragen, deze kun je tegenwoordig ook zelf kopen! Er is wel een verschil in prijs met de replica voetbalshirts. Dit zijn de voetbalshirts die alleen zijn uitgerust met de Nike Dri Fit (zonder ADV dus) technologie. Deze hebben een andere structuur en niet alle kenmerken, zoals in dit artikel besproken. De authentic Dri Fit ADV voetbalshirts hebben een prijs van € 149,95 en de replica voetbalshirts zijn € 99,95 voor volwassenen en € 79,95 voor kinderen.

Dit zijn de kenmerken van de Nike authentic voetbalshirts met Dri Fit ADV technologie
Dit zijn de kenmerken van de Nike authentic voetbalshirts met Dri Fit ADV technologie
Dit zijn de kenmerken van de Nike authentic voetbalshirts met Dri Fit ADV technologie
Dit zijn de kenmerken van de Nike authentic voetbalshirts met Dri Fit ADV technologie
Dit zijn de kenmerken van de Nike authentic voetbalshirts met Dri Fit ADV technologie