19 februari 2016

La Bombonera t-shirt COPA

De nieuwe collectie van COPA brengt traditiegetrouw weer een aantal fantastische designs met zich mee. Na vorig jaar en twee jaar geleden al een ode gebracht te hebben aan één van de meest legendarische stadions ter wereld, doet COPA dat dit jaar opnieuw. Het Nederlandse sportfashion merk heeft namelijk opnieuw een t-shirt gelanceerd die in het teken staat van La Bombonera. Het eerste La Bombonera t-shirt van COPA bevatte alleen een afbeelding van het stadion van de bovenkant gezien. Het nieuwe La Bombonera t-shirt laat niet alleen een afbeelding zien van het stadion, maar brengt ook een ode aan de supporters van Boca Juniors, de belangrijkste ''bewoners'' van het Argentijnse stadion. De geschiedenis van het stadion start in 1938. Op 18 februari 1938 werd begonnen met de bouw van het stadion in de wijk La Boca in Buenos Aires. Op 25 mei 1940 werd het stadion ingewijd met een wedstrijd tussen Boca Juniors en San Lorenzo. Deze openingswedstrijd werd door Boca Juniors met 2-0 gewonnen door doelpunten van de Argentijnse ster van destijds: Ricardo Alarcan. Door de grote populariteit van Boca Juniors besloot het bestuur van de club dat er een derde ring op het stadion gebouw moest worden. Deze kwam er in 1953, waardoor ook de bijnaam van het stadion werd geboren; La Bombonera. Door deze derde ring leek het shirt op een snoeptrommel of chocoladedoos, wat in het Spaans ''La Bombonera'' betekent.

Pas op 20 april 1986 kreeg het stadion van Boca Juniors officieel een naam. De voorzitter in 1986, Antonio Alegre, wilde deze opdragen aan de voorzitter welke ervoor heeft gezorgd dat La Bombonera gebouwrd werd: Camilo Cichero. Tot 2000 droeg het stadion van Boca deze naam, waarna de voorzitter van de club in 2000, Mauricio Macri, het stadion hernoemde naar de voorzitter van de club tijdens de jaren '60 en bovendien een voormalig zakenpartner van zijn vader: Alberto Armando. Sindsdien heet het stadion officieel het Estadio Alberto J. Armando. Onder het bewind van Macri is het stadion gemoderniseerd en uitgebreid met een vierde ring en speciale ruimtes voor VIPS, kantoren en een museum. In de volksmond wordt het stadion van Boca Juniors echter altijd La Bombonera genoemd. Dit komt niet in de laatste plaats door de harde kern van Boca Juniors supporters, welke het stadion legendarisch gemaakt hebben. De supporters van Boca worden ook wel La Doce (de twaalde man wordt genoemd). Dit zijn de Barra Brava van Boca Juniors, welke wij al in een eerder artikel hebben besproken. Barra Brava is de naam van de supporters groepen in Argentinië, een cultuur welke in jaren '50 en '60 is ontstaan in Argentinië en daarna is uitgebreid naar onder andere Brazilië (waar deze supportersgroepen Torcida's genoemd worden) en Mexico (waar deze Barras of Porras genoemd worden). Een bekende Barra Brava in Argentinië is die van Boca Juniors: Jugador N° 12 of La Gloriosa nº 12. Dit zijn de die-hard supporters, de ultra's, die de hele wedstrijd staan (er niet aan denken om te gaan zitten), zingen, Boca letterlijk naar de winst LEIDEN met sfeeracties en de hele wedstrijd hun eigen feestje vieren. Vooral tegen de grote rivaal River Plate! Vuurwerk, papiersnippers, vlaggen, spandoeken, liederen, toestanden, gek doen! Op het nieuwe La Bombonera t-shirt is niet alleen een afbeelding van La Bombonera te zien, maar ook een afbeelding van deze supportersschare met een deel van het lijflied van de twaalfde man van Boca:

''Vayas donde vayas voy a ir
vos sos la razon de mi existir
te llevamos en el corazon
boca yo te qiero ver campeon''

Check hieronder de foto's van het nieuwe legendarische zwarte COPA t-shirt met v-hals van La Bombonera. Deze kan je zowel in de online shop van Sportus als Subside Sports kopen voor een prijs van slechts € 34,95. Een ode aan La Bombonera!

Bombonera COPA T -shirt

6694 La Bombonera 1

COPA Bombo