15 september 2011

Het shirt en zijn verhaal: Opportunisme

De start van onze kwaliteitsarme maar immer interessante vaderlandse competitie heeft nog maar net aangevangen of de beleidsbepalers vallen alweer terug op het vertrouwde korte termijn denken. Vergeten worden de idealistische voornemens waar menig trainer en technisch directeur de ijverige reporters aan de vooravond van het seizoen mee vermoeien. ''Kijk ons eens meedenken met het algemene clubbelang zonder ook maar enigszins een passant te zijn!'' Alstublieft.. Toegegeven, het rijkelijk laat sluiten van het transferraam laat menig coach met de handen in het inmiddels grijzende haar. Maar om nu de zorgvuldig opgebouwde clubbreed gedragen visie compleet te negeren gaat me zelfs in de opportunistische voetbalwereld te ver.

Neem PSV en in het bijzonder de meest tragische figuur van het toneelstuk, met verve gespeeld door Fred Rutten. We spreken 11 juni 2011. De Phillips Sport Vereniging die het in het verleden toch vooral moest hebben van slimme, gerichte aankopen gaat de attentie weerleggen naar de jeugd. Volgens technisch manager Marcel Brands heeft de club geen geld meer voor dure aankopen en buitenproportionele salarissen. “PSV was altijd een kopende club maar dat moet veranderen. Wij hebben veel geïnvesteerd in de jeugdopleiding, daar moeten we de vruchten van plukken.” Het is dan ook volkomen logisch dat de club bijna 30 miljoen euro investeerde. In dure aankopen. De druk op Rutten neemt hiermee bijna groteske vormen aan. De Eindhovense nationale hegemonie is te lang onderbroken. Men neme een zak met geld op kosten van de locale gemeente, investeren dat in de meest voor de hand liggende talenten uit de eigen competitie (de originaliteit!) en eisen vervolgens een kampioenschap. Het zal de toch al niet flitsende mediapresentatie van de arme man geen goed doen. Gemoedelijkheid op de Herdgang? Daarvoor moet men tegenwoordig op Varkenoord zijn. Erg leuk hoe Feyenoord het doet.


In dat kader wil ik ook enige nuance aanbrengen aan de lofzang die ik in eerdere columns voor Ajax trainer Frank de Boer afstak. De genadeloze revolutie onder leiding van ‘echte Ajacieden’ resulteerde uiteindelijk in een beleid geïnspireerd op de oude Ajax-filosofie. Technisch begaafde spelers veelal afkomstig uit de eigen gelederen aangevuld met jonge exceptionele talenten zoals Christian Eriksen zouden de successen van weleer moeten laten herleven. Het is dan ook volkomen logisch dat de club de wat logge, alles behalve technisch begaafde, 31-jarige Dmitri Bulykin net voor het sluiten van de transfermarkt aantrok. Alsof Cruijff persoonlijk de onderhandelingen heeft gevoerd..

 

Het opportunisme wint het wederom van de rede. Wat een kritiek op de Nederlandse eredivisie zeg! Het is dan ook volkomen logisch dat ik toch elke zondag om 19:00 uur weer inschakel.

 

Columnist: Barend Tensen