Wat bezielt een 34-jarige topspits, in de herfst of zelfs de nawinter van zijn carriere neergestreken bij een ambitieuze middenmoter in de Bundesliga, waar hij op handen gedragen wordt en comfortabel verzekerd is van een basisplaats, om toch weer voor de lokroep van een oude liefde te zwichten? De goede verstaander en regelmatige volger van het sportnieuws weet direct de speler en club bij naam te noemen: Van The Man, The Ruud Devil, Van Gol alias Ruud van Nistelrooy en de oude liefde in kwestie Real Madrid.

Toen de immer ambitieuze van Nistelrooy vorig seizoen na een slepende blessure weinig meer aan spelen toe dreigde te komen in Madrid ontving Hamburger SV, destijds nog een haven voor Nederlandse spelers, de nog niet volledig herstelde spits met égards. Om toch nog in aanmerking te komen voor een plek in de selectie voor het aankomende WK zou hij na Engeland en Spanje nu in Duitsland faam gaan maken. Dit lukte gedeeltelijk en leverde de wat bijnamen betreft toch al rijkelijk bedeelde aanvaller zelfs een nieuwe op: ‘Van Tor’. Niet van hetzelfde niveau als het alleszeggende ‘Das Phantom’, die generatiegenoot Roy Makaay van de Duisters meekreeg doelend op zijn verschijning of zijn spookachtige manier van scoren, maar toch. Maar toen de zomer aanbrak bleek keuzeheer Bert van Marwijk al voorzien.

 

Real Madrid kampt momenteel met een heus spitsenprobleem. Door de langdurige blessure van Gonzalo Higuaín en de structureel niet-functionerende Karim Benzema heeft de club dringend doelpunten nodig om niet nog verder te geraken van het ongenaakbare FC Barcelona. Na de triomfen van Barça van de laatste jaren is de ‘De Koninklijke’ het aan haar status verplicht weer te gloriëren.
De club wordt nog steeds beschouwd als de grootste ter wereld, gebaseerd op een erelijst waar maar liefst negen keer de Europacup I (blijft toch mooier klinken dan Champions League)op prijkt. Meer dan welke club dan ook. De basis werd hiervoor gelegd in de jaren 1956 tot 1960, toen de club onder leiding van erelid Alfredo Di Stefano vijf keer wist te zegevieren in het hoogste Europese clubtoernooi. De club was eerder al in 1920 omgedoopt tot Koninklijk ‘Real’ door koning Alfons XIII en speelde in het nog steeds zo tot de verbeelding sprekende volledig witte shirt. Vanaf het begin van haar ontstaan speelt de club in het wit met een diagonale blauwe streep. De streep verdween maar de vaak terugkerende blauw of paarse accenten in het thuistenue zijn hier nog een herinnering aan.

 

Het is wellicht wat onsympathiek en onlogisch om de club de rug toe keren waar Van Nistelrooy de kans kreeg zich weer in de kijker te spelen voor een onzeker nieuw avontuur in de Spaanse hoofdstad. Maar als niet direct aanwijsbare fenomenen als een maagdelijk wit shirt en een historie zo rijk als die van Real een rol gaan spelen verdwijnt doorgaans alle ratio van de voetballer.
Gaat de sympathieke Ossenaar binnenkort weer door het leven als ‘Van Gol’? Of blijft het toch bij ‘Van Tor’? Duitse degelijkheid versus Spaans temperament. We weten het na 31 januari.

 

Columnist:

Barend Tensen