Een van de grootste en beste clubs ter wereld bestaat vandaag 114 jaar! Over FC Barcelona kan veel geschreven worden. Het ''Tiki Taka'' van de afgelopen jaren, het ''Dream Team'' onder Johan Cruijff, het fantastische stadion Camp Nou en de rijk gevulde prijzenkast. Allen zeer interessante onderwerpen om toe te lichten. Wellicht ziet u hier een onderwerp ontbreken in dit rijtje... De fantastische voetbalshirts van FC Barcelona in de ''Blaugrana'' kleuren!

''Blaugrana'' staat in de Catalaanse volksmond voor (donker)blauw en (granaat)rood. Vooral de clubkleuren van Barca zijn heilig. Deze kleuren zijn zelfs zo belangrijk voor de club dat ''Blaugrana'' een bijnaam is geworden voor de Catalaanse grootmacht. Samen met het logo maakt dit FC Barcelona! Sinds de oprichting van de club dragen de shirts al deze kleuren met zich mee. Over de keuze van deze clubkleuren doen zich veel meningsverschillen te ronde. Zo zou zouden de in die tijd populaire boekhoudkleurige rode en blauwe potloden reden zijn voor de keuze van de clubkleuren. Anderen beweren dat de kleuren gebaseerd waren op het Zwitserse canton waar Gamper vandaan kwam. Voor de duidelijkheid: Gamper is de oprichter van FC Barcelona. Ook beweren veel mensen dat de kleuren zijn gebaseerd op Gampers vroegere club FC Basel. Deze lijkt het meest waarschijnlijk, maar biedt ook niet de volledige zekerheid. Waarschijnlijk zal de daadwerkelijke oorsprong van de clubkleuren nooit met volledige zekerheid gegeven kunnen worden.

FC Barcelona Shirt Thuis 1899

De tenues van Barcelona hebben in de loop der jaren wel enkele veranderingen ondergaan. De broek is niet altijd blauw geweest. Ook is deze in het bezit geweest van de kleuren zwart en wit. Sinds 1920 zijn de kleuren van de broek blauw. Het shirt van Barcelona kent in de loop der jaren verschillende kledingsponsoren. Vele mensen associëren Barca met Nike, maar vergeten dan wel dat Kappa lang kledingsponsor was van FC Barcelona. Kappa verzorgde van 92-98 de kleding van FC Barcelona. Meyba, voor velen waarschijnlijk een onbekende verzorgde FC Barcelona hiervoor van kleding. Lange tijd ontbrak ook een sponsor op het shirt. Blaugrana is uniek, en was beschermd! Qatar Airways pronkt nu op het shirt en levert Barca een ruime 30 miljoen euro per jaar op. Volgens Johan Cruijff was het plaatsen van een sponsor op het shirt een vervuiling van het Blaugrana. Lange tijd wist Barcelona de verhouding te weerstaan, maar uiteindelijk hebben zij er toch aan moeten geloven. Een kleine smet op het Blaugrana... Het meest speciale ''Blaugrana'' voetbalshirt is toch wel die van het seizoen 1999-2000. Dit shirt stond in het teken van het 100-jarig bestaan van deze schitterende club en vat alle memorabele momenten samen.

FC Barcelona Shirt Thuis 1999-2000

Uiteraard biedt de online voetbalshop van Subside Sports een enorm uitgebreid assortiment FC Barcelona merchandising aan. De huidige thuis- en uitshirts zijn aanwezig. Ook het 100-jarig bestaan shirt van het seizoen 1999-2000 is te verkrijgen evenals een ruim aanbod trainingskleding!

FC Barcelona Shirts 2013-2014

Koop het hier...