24 augustus 2017

COPA Football lanceert vintage jaren '80 AS Roma ringer t-shirt

COPA Football heeft weer een nieuwe, maar vooral unieke, retro collectie van AS Roma gelanceerd. Deze nieuwe collectie bevat vijf nieuwe shirts. Hiertoe behoren drie retro voetbalshirts en twee ''casual'' t-shirts. Beide t-shirts zien er goed uit, maar vooral het nieuwe ringer t-shirt met het vintage logo van de club straalt het echte retro gevoel uit. Dit t-shirt is wit en bevat een brede crew neck en ook de bies aan de onderkant van de mouwen is rood. Op het midden van het shirt prijkt het logo van de club. Dit logo bevat onder andere de naam van de in 1927 opgerichte club, waarbij de A en de S van Associazione Sportiva rood zijn. Dit logo betreft dus een vintage logo van de club. AS Roma heeft in het verleden meerdere emblemen gehad. Hieronder bespreken we kort het logo dat de in de periode 1979-1997 had en dus op dit nieuwe ringer t-shirt prijkt.

Geen zin in een stukje geschiedenis? Check het t-shirt exclusief in deze SHOP

Het vintage logo, dat Roma had in de periode 1979-1997 wordt gekenmerkt door de afbeelding van een wolvin (geen wolf). Deze wolvin is geïnspireerd door de symbolen van de stad Rome en een Romeinse legende over het ontstaan van de stad. In deze mythe staat een wolvin centraal met haar tweelingen ''Romulus en Remus.'' Het logo van de jaren '80 en een groot deel van de jaren '90 bevat echter alleen de wolvin, de Lupetto. De introductie van dit logo ging samen met de glorieperiode van de club in de jaren '90. Om deze reden is het logo nog wat nostalgischer dan het eigenlijk al uitstraalt. Onder leiding van de rijke voorzitter Dino Viola (die verantwoordelijk was voor de introductie van het nieuwe logo) en trainer Nils Liedholm werd in die periode vier keer de COPPA Italia gewonnen (1980, 1981, 1984 en 1986). Daarnaast werd de club in 1983 kampioen van Italië. Dit was voor de club uit de Italiaanse hoofdstad pas de tweede keer in de geschiedenis van de club. I Giallorossi werd eerder alleen in 1942 kampioen en daarna ook pas weer in 2001. De Het jaar erna stond de club in het Stadio Olimpico zelfs in de finale van de Europa Cup I tegen Liverpool FC. Deze werd echter na penalty's verloren. Na reguliere speeltijd en verlenging werd het 1-1, waarna strafschoppen de uitkomst moesten bieden. Bekende spelers uit deze succesvolle periode zijn Paulo Roberto Falcão, Roberto Pruzzo en Bruno Conti.

Met dit vintage logo op de linker borst wist de club in 1991 nog de finale van de UEFA Cup te halen en won het in hetzelfde jaar nog de Coppa Italia. Andere successen werden hierna niet meer behaald. In 1997 werd het logo veranderd in het logo dat we nagenoeg kennen. Dit logo heeft alleen in 2013 een kleine update gehad en was overigens ook het logo dat de club had, voordat het vintage logo van de jaren '80 en '90 werd geïntroduceerd.

Het vintage logo dat op het ringer t-shirt van Copa Football staat stond overigens nog wel vorig seizoen op het uitshirt van AS Roma, als ode aan de succesvolle jaren '80 die de club doorgemaakt heeft. Dit embleem prijkt nu dus op het vette t-shirt, die ook nog eens van Nederlandse makelij is. Dit t-shirt scoor je voor € 39,95. Perfect voor de echte vintage liefhebber. Check het t-shirt exclusief in deze SHOP!