AS Roma Ennerre voetbalshirts opnieuw gelanceerd

Het Italiaanse merk Ennere/NR/Nicola Raccuglia is sinds vorig jaar weer back on track! Het merk dat in de jaren '80 en '90 de kledingsponsor was van verschillende Italiaanse voetbalclubs brengt re-releases van de tenues van die periode uit. Deze tenues zien er exact hetzelfde uit als de voetbalshirts van destijds. In het eerste jaar van de comeback van het merk focuste men zich vooral op de legendarische Napoli tenues die door Maradona gedragen werden en waarmee de Zuid Italiaanse voetbalclub de Serie A en Europa op haar grondvesten deed scheden. Dat was geen onverdeeld succes! Het overlijden van Maradona hielp erg mee (ja de één z'n dood is de ander z'n brood) aan de succes van de comeback van het merk. Nu is het echter tijd voor de re-releases van andere shirts. De nieuwe Ennere collectie bevat namelijk ook een tweetal AS Roma retro voetbalshirts, geïnspireerd door de tenues van het seizoen 1986-1987.

Ennere, opgericht door ex-profvoetballer Nicola Raccuglia, was in de periode 1986-1991 de kledingsponsor van de Romeinen en de re-release van de voetbalshirts van 1986-1987 zijn dan ook de eerste AS Roma voetbalshirts die door Ennere geproduceerd werden. Waar de club begin jaren '80 de successen aan elkaar reeg (kampioen in 1983, het winnen van de Coppa Italia in 1980, 1981, 1984 en 1986 en een Europa Cup I finale in 1984), was het tweede deel van de jaren '80 minder succesvol.

Het seizoen 1986-1987 was het derde seizoen onder leiding van trainer Sven Göran Eriksson. In dit seizoen eindigde de club op een zevende plek in de Serie A en werd het al vroeg uitgeschakeld in de Coppa Italia. Eriksson werd in mei ontslagen, waarna Angelo Sormani tijdelijk het roer overnam, voordat Nils Liedholm als redder in nood werd terug gehaald. De Zweed, die uiteindelijk in maar liefst vier periodes trainer van AS Roma zou zijn, leidde de club in 1983 naar het kampioenschap. Met clublegendes als Giuseppe Giannini en Bruno Conti en sterren als Boniek, Signori en Rudi Völler eindigde de club in 1987-1988 als derde waardoor het zich kwalificeerde voor de UEFA Cup. Het jaar erop was weer minder. In Europa werd ''I Giallorossi'' uitgeschakeld door Dynamo Dresden en in de Italiaanse competitie eindigde de club opnieuw op een teleurstellende zevende plaats. Door deze teleurstellende resultaten werd ook Liedholm de laan uitgestuurd.

Het seizoen erna eindigde AS Roma op een zesde plek in de Serie A. Dit was ook het jaar waarin Ennere iets controversieels deed. Het Italiaanse sportmerk veranderde namelijk de plaats van het AS Roma logo. Waar dit logo vrijwel altijd ter hoogte van het hart (de linkerborst) stond, kwam hier het Ennerre logo te staan en verhuisde de badge van de club naar de rechterborst. Dit was dezelfde periode waarin het merk besloot een ander materiaal te gebruiken voor de voetbalshirts. Onder druk van de ontwikkelingen in de markt en het feit dat merken als adidas, Umbro en Puma al langer polyester gebruikte voor de tenues, ging ook Ennerre overstag. Tot die tijd waren de voetbalshirts van Ennere gemaakt van ''lanetta'', een combinatie tussen katoen en wol. Waar AS Roma in het seizoen 1990-1991 in de Serie A op een negende plek eindigde, ging het in de andere toernooien wel voortvarend. In de UEFA Cup behaalde de club uit Rome de finale, waarin het uiteindelijk verloor van concurrent Inter Milan. Wel won de club de Coppa Italia ten faveure van Sampdoria. Dit was dan ook het enige succesje in de periode waarin Ennerre kledingsponsor was. Door interne strubbelingen bij het merk en door een beter aanbod van adidas, namen AS Roma en Ennerre in de zomer van 1991 afscheid van elkaar.

Dertig jaar na dato heeft Ennerre de zaakjes beter op orde en hebben de re-releases AS Roma voetbalshirts van de jaren '80 dezelfde ''Italiaanse kwaliteit'' als voorheen. Ook nu zijn de voetbalshirts weer gemaakt van het iconische lanetta! Op beide shirts prijkt het AS Roma logo op de rechtermouw, omdat de club in dit seizoen de Coppa Italia badge op de linkerborst van het shirt droeg. Ook het logo van sponsor Barilla staat op beide shirts. Het pastamerk was in de periode 1981-1994 de hoofdsponsor van AS Roma. Op de achterzijde van deze shirts prijkt nummer 7. Dit was het rugnummer van Bruno Conti en is op de voetbalshirts genaaid. Ook in de jaren '80 werden de rugnummers van de spelers op de tenues genaaid met de bekende zigzag stijl.

Check hieronder nog meer afbeeldingen van de legendarische AS Roma Ennere voetbalshirts van 1986-1987. Helaas zijn de shirts wel vrij duur, namelijk € 200,-. De shirts zijn namelijk in Italië geproduceerd met dezelfde materialen als 35 jaar geleden. Wil je deze bestellen? Check het exclusief in deze AS Roma retro SHOP! 

AS Roma Ennerre uitshirt 1986-1987

Ennerre AS Roma thuisshirt 1986-1987