24 december 2012

Voetbalshirt Van Het Jaar ... Meer dan een shirt

Het einde van het jaar nadert. Tijd voor het opmaken van de overzichtslijstjes. Een van de leukste is elk jaar de verkiezing van het Voetbalshirt Van Het Jaar. Na het grote succes van voorgaande twee jaren, organiseert de belangrijkste voetbalshirts blog www.Voetbalshirts.com in samenwerking met partners Subside Sports, Sportus.nl, Voetbalreizen.com, NR10.BE en Voetbalpings opnieuw de Voetbalshirt Van Het Jaar 2012. Grote vraag is... Wat maakt een voetbalshirt bijzonder om deze prestigieuze prijs te winnen?

Voetbalshirt Van Het Jaar 2012

In Nederland kennen wij niet dezelfde 'voetbalshirtcultuur' als in de UK. Van Groot-Brittannië is namelijk bekend dat het de normaalste zaak van de wereld is, om in je 'football jersey' naar een verjaardag te gaan of zelfs op je werk een voetbalshirt van je club of het nationale team te dragen. In Nederland is dit uit den boze!
Waar het in Nederland bijna een taboe is om je, je in je vrije tijd in een voetbalshirt te tooien van je populaire club of het Nederlands elftal, (Koninginnedag en EK/WK voetbal daargelaten) is het nog gekker dat het tijdens een voetbalwedstrijd ook niet altijd als 'normaal' wordt gezien.Kijk maar eens om je heen in het stadion in Nederland. Op de 'hardcore' supporters na is er een hele grote groep fans die geen voetbalshirt draagt van hun 'cluppie'. Hoe kan dit? Waarom? Helaas heb ik hier geen 1-2-3 antwoord op. Makkelijks is natuurlijk om te stellen dat de mentaliteit van de Nederlandse supporter moet worden aangepast. Het moet weer cool zijn om je club aan te moedigen in hét voetbalshirt van je club. Maar je kan het ook anders bekijken. Bij dé SportFashion webwinkel Sportus.nl zijn wij van mening dat wellicht ook de grote merkensponsors als Adidas, Nike en Puma de fans een handje kunnen helpen, door de voetbalshirts 'draagbaarder' te maken. Meer fashionable dus! Wij bedoelen hiermee dat de designs meer richting casual moeten worden ontworpen, zonder dat de identiteit van de club of het land verloren gaat natuurlijk.

Dit brengt ons bij de beginvraag. Wat maakt een voetbalshirt bijzonder? Is het dan de aparte of felle kleur, opvallende design of de romantische historie van de clubkleuren?
Over smaak valt in ieder geval niet te twisten. Want zoals de wel bekende woordenboek van de Nederlandse taal stelt over smaak; 'schoonheidsgevoel, kunstzin: met smaak uitgevoerd; in de smaak vallen goed bevallen, gewaardeerd worden' en deze omschrijving wordt niet bij iedereen als hetzelfde ervaren.
Neem het zwarte Nederlands Elftal uitshirt van het afgelopen EK 2012 als meest mooie en actuele voorbeeld. Nederland was verdeeld tijdens deze EURO 2012. Niet zozeer over de discussie of Robin van Persie of dan wel Klaas-Jan Huntelaar in de spits moest beginnen. Maar meer over het voetbalshirt... Het uit voetbalshirt wel te verstaan. Waar gaat het over! Menig columnist sprak zijn schade erover. 'Zwart brengt ongeluk' was zo de tendens die geroepen werd. Maar anderen waren lyrisch en konden hun positiviteit niet genoeg tentoonspreiden over dit 'stijlvolle en tijdloze' shirt met klasse.

Vandaar dat Sportus.nl zich gelukkig mag prijzen als trotst partner van zo'n unieke verkiezing, als dé Voetbalshirt Van Het Jaar 2012. Want alleen door alle liefhebbers, haters, zeikerds, voetbalanalytici en fans een manier te bieden waarmee ze hun voorkeur kunnen uitspreken, weten we zeker dat het juiste voetbalshirt de terechte winnaar wordt van dé Voetbalshirt Van Het Jaar 2012 verkiezing. En voor nu, Stemmen dus! Je maakt ook nog eens kans op fantastische prijzen.