Het uitshirt van Belgie is door het Nederlandse en Belgische publiek verkozen tot Voetbalshirt van het Jaar 2012. Het shirt van kledingmerk Burrda bleek in een spannende eindstrijd te sterk voor de clubshirts van FC Barcelona en Paris Saint-Germain. De Voetbalshirt van het Jaar Verkiezing is de publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan het voetbalshirt dat qua design en kleurgebruik als mooiste van het jaar geldt. Zowel de tenues van nationale elftallen als van (inter)nationale clubteams komen voor de prijs in aanmerking. In een drie weken durende stemperiode kon het publiek kiezen uit 25 genomineerde voetbalshirts.

Voetbalshirt van het jaar 2012

Dit jaar bracht het Nederlandse en Belgische publiek ruim 5.000 stemmen uit op www.voetbalshirtvanhetjaar.com. Burrda is als sportmerk een relatieve nieuwkomer tussen grote spelers als Nike, Adidas en Puma. Het merk (opgericht in 2006) met roots in Qatar sponsorde in Nederland eerder FC Twente. Sinds 2011 is Burrda de officiële kledingsponsor van de Rode Duivels. In samenwerking met de Belgische bond heeft het merk een geniaal uitshirt ontworpen, dat één en al België uitstraalt. Het shirt is geheel zwart en bevat een golf in de twee andere kleuren van de Belgische vlag: rood en geel. Verder is het shirt voorzien van een watermerk van het logo van de Belgische voetbalbond. “Het winnen van een publieksprijs is heel bijzonder.” zegt een vergulde Marie Gérard, directrice Communicatie van Burrda Sport Europa. “Voor een jonge organisatie als Burrda Sport is dit een prachtige opsteker.”

Bondscoach Marc Wilmots van België nam op 18 januari namens de Belgische voetbalbond de prijs in ontvangst: “Ik ben zeer content met de samenwerking met Burrda. Dit zwarte shirt brengt ons geluk. We hebben er nog nooit een wedstrijd in verloren.”

Ad den Hollander, van mede-initiator Subside Sports, is niet verbaasd over de Belgische winst in deze competitie: “Dat het shirt van de Rode Duivels goed in de markt lag, merkten we al toen het shirt op de markt kwam. Ondanks het ontbreken van de Belgische ploeg op het EK, liep de verkoop van het uitshirt al boven verwachting. Het is veelzeggend dat het shirt op dit moment overal is uitverkocht. Nieuwe leveringen verwachten we pas weer in februari.”

Over de verkiezing


Na het grote succes van de voorgaande twee jaren, organiseerde Voetbalshirts.com in
samenwerking met partners Subside Sports, Sportus.nl, Voetbalreizen.com, NR10.BE en
Voetbalpings opnieuw de Voetbalshirt van het jaar Verkiezing. In 2011 werd het roze Juventus uitshirt door het publiek als winnaar gekozen. Het jaar daarvoor viel de eer aan het witte Inter Milan uitshirt 2010-2011, welke gekenmerkt werd door de draak over de zijkant van het voetbalshirt.

Belgie uitshirt 2013/2014