16 februari 2015

Stadium Streetview Springfield Park T-Shirt COPA

Een all-over print van de weg naar een legendarisch stadion. Dit is het verhaal van het nieuwe COPA Stadium Streetview t-shirt van COPA. Op dit t-shirt is namelijk een afbeelding te zien van één van de eerste voetbalstadions in Engeland: Springfield Park in Wigan. Springfield Park is in 1897 gebouwd voor slechts 16.000 Britse ponden en is ontworpen door Richardson Thomas Johnson voor de onderneming The Wigan Trotting & Athletic Ground Company Ltd. In dit stadion hebben verschillende clubs uit Wigan gespeeld. Vooral in de beginjaren van het Engelse voetbal en het stadion was het een komen en gaan van verschillende clubs uit Wigan. Op Springfield Park hebben in totaal vijf voetbalclubs en twee rugbyclubs gespeeld. Hieronder het verhaal van Springfield Park, het stadion wat ten grondslag ligt aan het nieuwe COPA Stadium Streetview t-shirt!

De eerste officiële voetbalwedstrijd in het stadion was die tussen Wigan Country en Burton Swifts. Drie jaar daarna ging de club alweer failliet en werd de club ontbonden. In 1901 besloot Wigan United het op Springfield Park te proberen. In de derde ronde van de toenmalige Rawcliffe Cup moest Wigan United het opnemen tegen Stalybridge Rovers. Bij aankomst op het veld weigerden de spelers te spelen, omdat het veld onbespeelbaar was door de regen. De scheidsrechter besloot anders, waardoor de wedstrijd toch begon, maar zonder Wigan United. Stalybridge trapte af, maakte direct een doelpunt, waarna de wedstrijd direct werd afgefloten en Stalybridge de volgende ronde bereikte. In 1905 waagde Wigan Town als derde club om het voetbal op gang te brengen op Springfield Park, maar ook deze club ging na drie jaar teloor. Vervolgens was er een lange periode waarin er geen voetbal plaats vond op Springfield Park. De reden hiervan was de Eerste Wereldoorlog. Pas op 6 september 1919 waagde Wigan United weer poging op Springfield Park. In de eerste officiële wedstrijd na de oorlog won de club met 2-0 van Fleetwood met 2-0 in de West Lancs League. De rest van het seizoen 1919-1920 zou Wigan United op Springfield Park blijven spelen. In 1920 veranderde Wigan United haar naam in Wigan Borough FC en was het één van de oprichters van de Football League Third Division North. Onder het toeziend oog van 9.000 toeschouwers won Wigan Borough FC de eerste wedstrijd  met 2-1 van Nelson. De beste prestatie van Wigan Borough FC was echter het bereiken van de derde ronde van de FA Cup in het seizoen 1928-1929. Destijds waren 30.433 toeschouwers getuige van het 3-1 verlies tegen Sheffield Wednesday. Dit toeschouwersaantal is het hoogste aantal toeschouwers ooit op Springfield Park.  In het seizoen 1931-1932 besloot Wigan Borough FC het net als haar voorgangers voor gezien te houden en werd de club ontbonden.

Kort daarna, in 1933, vond Wigan Athletic het levenslicht en werd Wigan Athletic FC de vaste bespeler van Springfield Park. Na lange onderhandelingen kocht de club Springfield Park zelfs van de toenmalige eigenaar voor slechts 2.800 Britse ponden. Door een brand op de hoofdtribune moest het stadion in 1952-1953 gerestaureerd worden en werd er met behulp van sponsoren in Wigan een nieuwe tribune gebouwd. Het seizoen daarna was voor Springfield Park één van de hoogtepunten uit de geschiedenis van de club. Bij een wedstrijd tussen Wigan Athletic en Hereford United, welke door Wigan met 4-1 werd gewonnen, waren 27.526 toeschouders aanwezig. Tot vandaag is dit het hoogste toeschouwersaantal van een club, die niet speelde in de zogenaamde Engelse Leagues (Premier League, Premiership, Division One, Division Two), de Wembley finales niet meegerekend. Op 19 oktober 1966 vond de eerste wedstrijd met lichtmasten plaats in de wedstrijd tussen Wigan Athletic en Crewe Alexandra. Op COPA Streetview t-shirt van COPA zijn de contouren van de lichtmasten of stadionlampen nog te zien. Een ander hoogtepunt voor Springfield Park was de wedstrijd tussen Wigan en Zambia. Zambia was namelijk het eerste nationale team dat op Springfield Park speelde. Deze wedstrijd werd met 2-1 door Wigan Athletic gewonnen. Wigan Athletic besloot in 1999 te verhuizen naar het nieuw gebouwde JJB Stadion, waardoor de laatste competitiewedstrijd op Springfield Park gespeeld werd tussen Wigan en Chesterfield op 8 mei 1999. Bij de overwinning van the Latics waren 5858 mensen aanwezig en getuige van het laatste competitiedoelpunt op Springfield Park. Deze werd in de 66e minuut gescoord door Pat McGibbson. In een play-off wedstrijd tegen Manchester City op 15 mei 1999 scoorde Paul Dickov uiteindelijk het allerlaatste doelpunt. Op 14 juni werd uiteindelijk begonnen met de sloop van één van de eerste stadions van Engeland. Op de grond van het voormalige stadion staan nu huizen. Het enige dat nog naar Springfield Park verwijst is een vernoemde tribune in het huidige stadion van Wigan.  Met het nieuwe shirt van COPA is het stadion opnieuw tot leven gekomen. Check hieronder de foto van Falkenburg in het shirt met daarop een all-over print vanuit de straten met het zicht op Springfield Park. Dit shirt scoor je voor slechts € 34,95 in de online sportfashion shop van Sportus.nl en in de voetbalshop van Subside Sports.

Koop het hier... en geef hieronder je mening!

6655 Stadium Streetview

Streetview