3 september 2019

Nederlands Elftal voetbalshirt 1978

Na het succesvol, maar uiteindelijk ook teleurstellend verlopen WK 1974 is het Nederlands Elftal op het WK 1978 ook van de partij. Het WK 1978 wordt georganiseerd in Argentinië en de belangrijkste spelers Cruijff en Van Hanegem ontbreken. De andere 9 spelers die ook deel uitmaakten van het Nederlands Elftal 1974  zijn in 1978 wel aanwezig. Verder ontbreken ook tien deelnemende landen. Zij geven aan niet te willen spelen in een land waar het onacceptabel omgaat met de mensenrechten. Zonder de topspelers Cruijff en Van Hanegem wordt het WK 1978 toch een toernooi dat de Nederlandse voetbalfan zich altijd bij zal blijven.

Ben je op zoek naar een Nederlands Elftal voetbalshirt van de jaren '70? Check het dan exclusief in deze SHOP

De prestaties van Oranje tijdens het WK van 1978

Nederland komt in een poule met Schotland, Peru en Iran terecht. Van Iran wordt gemakkelijk gewonnen mede door drie treffers van Rensenbrink, waaronder twee strafschoppen. Het veldspel is niet overtuigend en dit zorgt er ook voor dat tegen Peru met 0-0 gelijk wordt gespeeld. Ook tegen Schotland overtuigd het Nederlands Elftal niet en gaat ten onder met 3-2, wat gelukkig wel goed is voor het bereiken van de 2e ronde. Nederland is wakker geschut. Het team wordt ververst op meerdere posities. Opvallend is vooral dat Piet Schrijvers, de bolle van Zwolle, de plek onder de lat overneemt van Jan Jongbloed. Een andere nieuwe speler, Ernie Brandts, zorgt direct voor het openingsdoelpunt. Nederland oogt weer fris, speelt fantastisch en brengt Oostenrijk een 5-1 nederlaag toe. Ook is het Nederlands Elftal in 1978 gekoppeld aan West-Duitsland. Nederland is uit op revanche. Het wordt uiteindelijk 2-2. Doelpuntenmakers zijn Haan (fantastisch afstandsschot) en Rene van de Kerkhof. De revanche komt er echter uiteindelijk wel. Duitsland verliest met 3-2 van Oostenrijk en Nederland wint met 2-1 van de Italianen. Weer is een afstandsschot van Haan doorslaggevend. Ook Ernie Brandts laat weer zich spreken met een doelpunt. West-Duitsland eindigt op een derde plaats en Nederland eindigt als eerste. Wederom een finaleplaats voor het Nederlands Elftal in 1978, dit terwijl toch de grote leider Johan Cruijff ontbrak.

In de finale van het WK 1978 is Argentinië de tegenstander. Argentinië bereikt op doelsaldo de finale en laat onder andere Brazilië achter zich. Peru wordt in de laatste poule wedstrijd met 6-0 verslagen. Het wordt een harde wedstrijd, waarbij Argentinië vanaf het eerste moment Nederland irriteert. Het komt te laat op het veld, klaagt over het verband van Rene van de Kerkhof en maakt zich vuil aan harde overtredingen. Door een late treffer van invaller Dick Nanninga eindigt de wedstrijd in 1-1. Nederland moet uiteindelijk na verlenging buigen, vooral omdat de Argentijnen fitter ogen. Argentinië wordt wereldkampioen, maar tot op de dag van vandaag is deze titel veelbesproken. Veel mensen beweren namelijk dat Argentinië zich vuil had gemaakt aan omkoping. Peru zou namelijk zijn omgekocht om de Argentijnen in 1978 zo met 6-0 te laten winnen. Het Zuid-Amerikaanse land zou in ruil hiervoor onder andere graan hebben gekregen. Het verhaal wordt zelfs bevestigd door een Peruviaanse ex-politicus. Grote vraag rijst nu: zou Nederland de wereldtitel van 1978 ooit nog toegekend krijgen? Argentinië had op basis van verhalen nooit de finale mogen bereiken!

Nederlands Elftal thuisshirt en uitshirt 1978

COPA Classic staat bekend om het fabriceren van spectaculaire retro voetbalshirts die memorabele momenten uit het verleden eren. Zo heeft het merk vandaag ook een speciaal Oranje retro voetbalshirt van 1978 gelanceerd.  Dit voetbalshirt eert de successen die zijn behaald op het WK 1978. Weer greep het Nederlands Elftal in een finale naast een wereldtitel, maar toch mag het resultaat zonder de aanwezigheid van Cruijff als knap beschouwd worden. Het Nederlands Elftal voetbalshirt 1978 is overwegend oranje met een ronde hals in het zwart. De zwarte accenten zijn ook te vinden in de bies aan de onderkant van de mouwen. Op de linkerborst prijkt het KNVB logo van de jaren '70. Destijds bestond het embleem van de Koninklijke Nederlandse voetbalbond alleen uit een leeuw. In de jaren '70 was adidas overigens kledingsponsor van Oranje. Het logo van adidas staat, evenals de drie trademark strepen van het merk, niet op de retro voetbalshirts van COPA. Het retro voetbalmerk heeft ook het uitshirt van 1978 uitgebracht. Dit voetbalshirt heeft hetzelfde template als het thuisshirt. Het uitshirt was in 1978 overwegend wit met een ronde hals in het oranje. Deze kleur komt ook weer terug in de biesjes. De leeuw op de rechterborst van het uitshirt is wel zwart. Check hieronder nog meer afbeeldingen van de Nederlands Elftal voetbalshirts van 1978.

Nederlands Elftal retro voetbalshirt 1978 bestellen

De nieuwe Oranje retro voetbalshirts van de jaren '70 kun je vanaf nu bestellen in de onderstaande winkel. De retro shirts zijn alleen beschikbaar in de maten S, M, L, XL en XXL en hebben een prijs van € 59,95. In deze winkel kun je het tenue ook laten bedrukken met een eigen naam en nummer. Hiervoor wordt dezelfde bedrukking gebruikt als het Nederlands Elftal had in 1978. De Nederlands Elftal retro tenues zijn verpakt in een luxe cadeaubox van de KNVB en COPA! Check in deze shop ook nog meer andere Nederlands Elftal retro tenues. Directe levering! 

Bestel je Nederlands Elftal retro voetbalshirt direct in deze SHOP