16 januari 2015

MVV retro shirt 1983-1984 COPA

Het Nederlandse sportfashion merk COPA heeft vandaag weer een nieuwe collectie gelanceerd. Naast de casual COPA designed by t-shirts zitten hier ook weer een aantal legendarische retro shirts tussen, welke zijn gebaseerd op voetbalshirts van verschillende clubs, die in een bepaald jaar een belangrijke prestatie hebben neergezet. De nieuwe COPA collectie bevat ook het unieke retro shirt van MVV van het seizoen 1983-1984. Waarom dit retro shirt zo uniek is, wordt besproken in deze blog. MVV, opgericht op 2 april 1902, is al meer dan 100 jaar actief in het Nederlandse voetbal en is afkomstig uit Maastricht. De club uitkomend in de Jupiler League, momenteel goed voor 14 punten en een 19e plaats, kent dan ook een lange historie met ups en downs. MVV kwam in haar historie zowel uit in de eerste - als in de eredivisie. Vooral in de jaren ’50, ’60 en ’70 was MVV een grote club in Nederland. Hier kwam vanaf 1976 een einde aan toen MVV degradeerde uit de Eredivisie. In de jaren hierop volgend switchte de club veelvuldig van competitie. Het seizoen 1983/1984 staat voor veel MVV supporters nog vers in het geheugen. Dit is een van de seizoenen dat er in Maastricht iets te vieren viel.

In het seizoen 1983/1984 kwam de club uit Maastricht uit in de toenmalige Eerste divisie (nu Jupiler League), nadat zij in 1982 waren gedegradeerd uit de Eredivisie. In deze tijd kwamen zelfs huidige gerenommeerde Nederlandse ploegen als FC Twente, SC Heerenveen, Vitesse, NAC Breda en SC Cambuur uit in de Eerste Divisie. MVV presteerde het echter wel om in deze loodzware competitie zich te bekronen tot kampioen, met promotie naar de Eredivisie als gevolg. Dit was onder andere te danken aan ene Bert van Marwijk, die op dat moment al vele wedstrijden voor zowel MVV, AZ en Go Ahead Eagles achter zijn naam had staan. Deze aanvaller had zelfs al een interland gespeeld en stond veelal als linksbuiten gepositioneerd. Bert van Marwijk stond bekend om zijn actie en maakte in het seizoen 1983/1984 15 doelpunten voor de club uit Limburg. Dit is inderdaad dezelfde Bert van Marwijk die later uit zou groeien tot een van Nederlands beste trainers ooit en die met Feyenoord en Oranje grote successen behaalde.

MVV was FC Twente in 1983/1984 met één punt te slim af. De ploeg uit Maastricht behaalde 48 punten. Destijds kregen clubs voor een overwinning twee punten in plaats van drie. Zowel MVV als FC Twente promoveerde naar de Eredivisie. Dit gold ook voor NAC Breda dat zich na nacompetitie Eredivisionist mocht noemen. Helaas degradeerde de club weer in 1986, waarna het een seizoen daarop weer promoveerde. Vooral de seizoenen 1991/1992 en 1992/1993 onder leiding van Sef Vergoossen werden succesvol. Met attractief voetbal bereikte MVV in deze 2 seizoenen een 7e plek en werd het in 1992/1993 zelfs benoemd tot Team Van Het Jaar! Na het jaar 2000 is MVV Maastricht helaas nooit meer teruggekeerd op het hoogste niveau. Het legendarische voetbalshirt waar MVV in 1983/1984 schitterde en mee kampioen werd is door het merk COPA opnieuw op de markt gebracht. Het MVV COPA Retro Shirt beeldt de traditionele kleuren van de club uit, te weten rood en wit. Het COPA voetbalshirt is overwegend rood en wordt versierd met verticale witte strepen. Ook de v-hals van dit klassieke shirt van de club uit Maastricht is wit. Toenmalig sponsor Nikon komt op het midden van het retro shirt terug. Het MVV logo is op de linkerborst afgebeeld. Het MVV voetbalshirt van het jaar 1983/1984 bestaat voor 100% uit polyester en wordt geleverd in een luxe COPA cadeaubox. Check hieronder de foto's van het unieke shirt dat door COPA en MVV opnieuw zijn gelanceerd. Dit retro shirt kan je voor slechts € 49,95 kopen in de sportfashion shop van Sportus.nl en die online voetbalshop van Subside Sports.

Koop het hier... en geef hieronder je mening!

MVV Retro Shirt 1983-1984

MVV retro Shirt COPA

MVV Retro Shirt 1983-1984 COPA