Dit zijn de kledingsponsors in de Bundesliga in 2019-2020

Vandaag besteden we aandacht aan de verschillende kledingsponsors in de Duitse Bundesliga. Het hoogste niveau van Duitsland herbergt maar liefst elf verschillende sportmerken. Wat daarbij opvalt is dat de twee grote Duitse sportmerken (adidas en Puma) in totaal slechts drie clubs sponsoren, terwijl grote concurrent Nike van maar liefst vijf clubs de tenues en trainingskleding verzorgen. Wel moet gezegd worden dat adidas en Puma wel kledingsponsor zijn van de twee grootste voetbalclubs van Duitsland (Bayern München en Borussia Dortmund respectievelijk). Verder zijn er nog een aantal kleinere sportmerken die één op twee clubs kleden. Het landschap aan kledingsponsors in Duitsland is daarmee erg gevarieerd. Check onze bevindingen.

Adidas en Bayern München zijn in Duitsland natuurlijk niet van elkaar af te slaan. Het grootste Duitse sportmerk is al sinds de jaren '60 van de vorige eeuw kledingsponsor van de Rekordmeister en beide partijen hebben nog een contract tot 2030. In 2015 werd het nog tot 2020 durende contract verlengd tot 2030. Met deze deal zou een bedrag van maar liefst € 900 miljoen (verdeeld over 15 jaar) gemoeid zijn. Daarnaast heeft adidas een aandeel van 8,33% in de Duitse club. Het is pas de tweede keer in de geschiedenis van de Bundesliga dat adidas slechts van één club in de Duitse competitie kledingsponsor is. Puma is sinds 2012 kledingsponsor van ''Die Borussen en blijft dit nog tot 2022 of 2025. Het bedrag dat Borussia Dortmund van Puma krijgt is overigens een fractie van het bedrag dat adidas jaarlijks naar Bayern overmaakt. Borussia krijgt namelijk ''slechts'' € 10 miljoen per jaar van Puma. Sinds vorig jaar verzorgt het merk ook de tenues van Borussia Mönchengladbach.

Puma en Adidas zijn niet de enige Duitse sportmerken in de Bundesliga. Ook merken als Saller, Uhlsport en JAKO hebben een Duitse roots. Saller is kledingsponsor van het gepromoveerde Paderborn en Uhlsport verzorgt de tenues van het eveneens gepromoveerde FC Köln en van Fortuna Düsseldorf. JAKO is kledingsponsor van Bayer Leverkusen en de tenues van het Duitse sportmerk zijn dus dit jaar ook in de Champions League te zien. Het aantal Duitse clubs dat door een Duits sportmerk gesponsord wordt, komt daarmee uit op zeven clubs in totaal.

Nike is evenals vorig seizoen koploper in de Bundesliga. Net als vorig jaar is het Amerikaanse sportmerk kledingsponsor van Hertha BSC (1999-2025), FC Augsburg (2014-2021), VFL Wolfsburg (2016-2025), RB Leipzig (2014- )en Eintracht Frankfurt (2014-2024). Tussen haakjes staat de contractperiode tussen Nike en deze clubs.

Het Engelse retro voetbalmerk Umbro, dat ook de tenues van PSV verzorgt, richt sinds een aantal jaar ook op de Bundesliga. Het merk van de dubbele diamant is sinds 2018 kledingsponsor van Werder Bremen en blijft dit nog tot 2023. Daarnaast verzorgt het Engelse merk de tenues van Schalke 04 sinds 2018 en beide hebben ook een langdurig contract. Andere buitenlandse merken zijn kledingsponsor van één club. Het Spaanse sportmerk JOMA verzorgt sinds dit seizoen de tenues van TSG Hoffenheim (2019-2023), het Italiaanse merk Lotto is kledingsponsor van FSV Mainz 05 (2015-), het Italiaanse merk Macron is kledingsponsor van het gepromoveerde Union Berlin (2015-2020). Dit contract loopt overigens aan het einde van dit seizoen af. Vanaf de zomer van 2020 verzorgt adidas de tenues van de tweede club van Berlijn. Het Deense sportmerk Hummel is tenslotte kledingsponsor van SC Freiburg (2016-). Check hieronder nog een overzicht van alle kledingsponsors in de Bundesliga en check ook een overzicht van de merken in de Eredivisie.

Ben je op zoek naar een voetbalshirt van een Bundesliga club? Bestel het dan exclusief in deze SHOP!