19 juli 2016

Juventus betaalt Nike 2 miljoen voor derde ster

Hoewel het contract tussen Nike en Juventus al in de zomer van 2015 ten einde is gekomen, dient ''de Oude Dame'' het Amerikaanse sportmerk nog € 2 miljoen te betalen, omdat de club tegen de wil van Nike in een speciale lijn en voetbalshirts met drie sterren heeft gelanceerd.

In de Serie A mogen clubs bij elke tien kampioenschappen een gouden ster aan het logo toevoegen en bij elke tien bekerwinsten (Coppa Italia's) mag er een zilveren ster aan het logo toegevoegd worden. In 2012 behaalde Juve onder leiding van Antonio Conte het dertigste Serie A kampioenschap, de kampioenschappen in 2005 en 2006 meegeteld. Echter deze kampioenschappen zijn door de Italiaanse rechtbank nietig verklaard door een omkoopschandaal en dopingpraktijken binnen de club. Desalniettemin wilde Juventus dat Nike een shirt met drie sterren boven het logo lanceerde. Nike verwees naar de uitspraak van de rechter, waardoor het Juventus voetbalshirt twee sterren boven het logo kreeg in 2012-2013. Daarentegen lanceerde Juventus in samenwerking met Nike in 2012 wel het zogenaamde ''30 sul campo'' t-shirt, welke gedragen werd na het kampioenschap in 2012 en waarop dus ook drie sterren aanwezig waren. Naast dit t-shirt lanceerde ''I Bianconeri'' ook een speciale merchandising lijn, waarop de drie sterren prijkten. Dit was tegen het zere been van Nike en was bovendien één van de redenen tot de breuk tussen Nike en de club uit Turijn. Hierop tekende Juventus een contract met Adidas, wat per augustus 2015 is ingegaan. Bovendien eiste Nike een schadevergoeding van € 80,- miljoen, waarvan de zaak afgelopen week bij de rechter diende. Het tribunaal in Geneve achtte de schade iets minder en heeft besloten dat de Italiaanse kampioen het Amerikaanse sportmerk slechts € 2 miljoen dient te betalen. Naar aanleiding van dit nieuws heeft Juventus een statement op de website afgegeven met de volgende strekking:

  • De schade die aan Nike betaald dient te worden is veel minder dan € 2 miljoen;
  • Het bedrag dat aan Nike betaald dient te worden heeft geen enkele relatie met het ''30 sul campo'' initiatief, waarvan het sportmerk ook geprofiteerd heeft.
  • Juventus behoudt het volste recht om tegen de beslissing van het gerechtshof in te gaan.

Tot zover het statement van de Italiaanse kampioen. Afgelopen seizoen werd de club voor de 32ste keer kampioen van Italië (zonder de titels van 2005 en 2006) meegeteld, waardoor er nu altijd drie sterren boven het logo op het voetbalshirt van de club prijken.

Check het nieuwe Juventus thuisshirt 2016-2017 en uitshirt van 2016-2017!

Juventus -3e -ster