Op 4 mei 1958 werd de allereerste Nederland-Turkije gespeeld. Het Nederlands elftal, met sterren als Abe Lenstra en Faas Wilkes, was topfavoriet. Het werd uitgedaagd door het relatief onbekende Turkije. Ondanks dat Nederland op voorsprong kwam door een benutte penalty van Faas Wilkes werd Nederland in het bomvolle Olympisch stadion verslagen met 1-2. Heel Nederland was met stomheid geslagen.Metin Oktay was de gevierde man in die wedstrijd met twee doelpunten in twee minuten. Door de Turken wordt hij  gezien als de beste Turkse voetballer aller tijden. Zijn palmares is indrukwekkend, waaruit blijkt dat Oktay een ware doelpuntenmachine was. Zes (!) keer topscorer van Turkije geworden en met 223(!) doelpunten was hij tot aan 1988 topscorer aller tijden van de “Süper lig”. Deze kroon werd hem in 1988 afgepakt door Tanju Çolak, wat Oktay de bijnaam de “ongekroonde koning” opleverde. Oktay werd bekend bij Galatasaray, verhuisde voor één seizoen naar Palermo om daarna weer terug te keren naar zijn oude vertrouwde nest: Galatasaray. Zo bleek Metin Oktay een gentleman pur sang te zijn door zijn club trouw te blijven. De gentleman overleed op 13 september 1991 door een verkeersongeval. Hij werd 55 jaar.

Vandaag de dag zal geen enkele speler het nog in zijn hoofd halen om terug te gaan naar zijn oude club. Spelers vertrekken voor de eerste de beste club die één broodje kroket meer aanbiedt na de wedstrijd. Clubs waar je onbeperkt bier kan drinken, op kosten van de club.  Ze zijn de pure luxe en voorkeursbehandeling zo gewend geraakt dat ze zijn vergeten hoe het allemaal begon. Koude douches, nèt te lang gras en een scheidsrechter die iets vaker in het voordeel fluit.

Clubliefde is in kritieke toestand geraakt op zondag 3 juni. Op die dag koos Dirk Kuyt ervoor om het geel/zwarte tenue van Fenerbahçe aan te trekken. Dirk Kuyt!? De ideale schoonzoon verloochent zijn oude club voor twee broodjes kroket extra op zaterdagmiddag. Dirk deed het niet om de pegels, maar omdat Fener hem het juiste “gevoel” gaf. Geloof me, als er één club is waar het juiste gevoel niet aanwezig kan zijn is het Fener “omkoopschandaal” bahçe wel. Alleen Dirk kan na zijn carrière ruimschoots genieten van zijn rijkdom, in tegenstelling tot Metin Oktay, die vroegtijdig overleed 55-jarige leeftijd.

Maar op 31 augustus 2012 kende clubliefde een kleine opleving. Rafael van der Vaart keerde terug naar zijn liefde. Nee, niet Ajax, maar HSV. Gelukkig, het bestaat nog. Het salaris van Rafael moest gehalveerd worden om zijn droom werkelijkheid te laten worden. Ongetwijfeld zal het salaris nog steeds boven modaal inkomen zijn, maar het geeft maar aan dat Rafael van der Vaart er alles voor over heeft om weer met rugnummer 23 te spelen. Vrijdag zal Rafael er niet bij zijn tegen Turkije. Hij werd niet geselecteerd. Dirk daarentegen staat naar alle waarschijnlijkheid in de basis. De Amsterdam Arena zal, net als het Olympisch Stadion 54 jaar geleden, afgeladen vol zitten. Metin Oktay kijkt van boven toe en zal volgende week donderdag (13 september) herdacht worden bij zijn graf door de Turkse fans. Een herdenking waar Metin Oktay centraal staat en zijn clubliefde wordt geëerd.

De nieuwe huiscolumnist:

Ferdi Buitendam