Je hoort het de Braziliaanse nachtegaal Astrud Gilberto in haar hit uit 1964 bijna fluisteren wanneer de beelden van Dirk Kuyt, Klaas Jan Huntelaar, Arjen Robben en Stijn Schaars, ontspannen genietend van een potje voetvolley op het strand van Ipanema voorbij komen. Het is tegen het einde van de middag, de schemering van een lang en zwaar voetbalseizoen zet in en laat zich voelen in de benen van Kuyt die met een laatste krachtsinspanning nog een punt probeert te scoren na een leep kopballetje van Huntelaar over het net.

 

''…Tall and tan and young and lovely, the girl from Ipanema goes walking
And when she passes, each one she passes goes aaah…''

 

Het tekent de liefde voor het spelletje van deze oer-Hollandse jongens dat ze na een slopend seizoen de bal verkiezen boven de playstations, laptops en iPads en luxueuze hotelkamers gefinancierd door de KNVB om nog wat te cashen op de faam die de mondiale nummer twee sinds deze zomer wist te genereren. Allen gestoken in een shirt van de sponsor, dat wel. Toch gaat er in de hoofden van de jongens wat meer om dan de ontspannen setting aan de Braziliaanse kust doet vermoeden. Een terugblik op het voetbalseizoen 2010-2011, aan de hand van Dirk, Klaas Jan, Arjen en Stijn.

Dirk Kuyt wist met zijn geliefde Liverpool wederom niet te imponeren op een manier die de club aan zijn stand verplicht is. Persoonlijk kan de alleskunner uit Katwijk bogen op een uitstekend seizoen, productiever dan ooit bewees Kuyt een team te kunnen dragen. Maar met een anonieme 6e plaats als eindklassering moet toch ook Kuyt, turend over de Atlantische Oceaan, denkend aan de successen van Manchester United en FC Barcelona dit seizoen verlangen naar zilverwerk op zijn palmares.


Ook Klaas Jan Huntelaar zal niet geheel ontspannen kunnen genieten van de ondergaande zon aan het strand van Ipanema terwijl hij nog een keer aanzet voor een service. De befaamde 16-meter spits was daar dit seizoen minder vaak te vinden dan hem lief is. Na te licht te zijn bevonden bij Real Madrid en het dit seizoen uit haar as herrezen AC Milan lijkt zelfs het bescheiden Schalke 04 een brug te ver. Het komende seizoen wordt essentieel voor de sympathieke achterhoeker.


Arjen Robben kende een van de meest roerige seizoenen uit zijn loopbaan. Na het debacle waarin de KNVB en FC Bayern München door een 76-jarige “wonderdokter” uit Rotterdam lijnrecht tegenover elkaar stonden door de blessure van Robben niet op waarde te schatten kende hij een wisselend seizoen. Na het vertrek door de achterdeur van Louis van Gaal wist Robben zelf nog een redelijke tweede seizoenshelft te spelen, maar door het egoïstische gedrag van de vleugelflitser in het veld lijkt hij het krediet bij zijn medespelers (lees Ribéry) voorgoed te hebben verspeeld.


Ook Stijn Schaars verkeert in onzekerheid. De immer ambitieuze, maar technisch beperkte middenvelder heeft zijn zinnen gezet op een toptransfer. Als aanvoerder van het AZ kampioenselftal van twee jaar geleden leek er een grotere carrière voor hem in het verschiet te liggen. De realiteit bleek echter een Grieke subtopper. Het geplaagde PSV, anticiperend op het onverwachte succes van de rivaal uit de Randstad, biedt hem nu waarschijnlijk onderdak. De vraag blijft, kan hij het niveau aan?


Zomaar een greep uit de mogelijke hersenspinsels van vier jongens op het strand van Ipanema, exemplarisch voor de opportunistische wereld van de voetballerij waar we dit seizoen toch weer erg van genoten hebben.


..Tall, and tan, and young, and lovely, the girl from Ipanema goes walking
And when she passes, he smiles..''

 

Columnist:

Barend Tensen