Duitsland retro trainingsjack

In de rubriek retro trainingsjacks bespreken we vandaag het Duitsland retro trainingsjack! COPA Football heeft namelijk ook een tweetal Duitsland jacks in het assortiment, die door twee verschillende nationale elftallen gedragen werden, namelijk door Oost Duitsland (DDR) en West Duitsland. Op beide trainingsjacks prijkt dan ook een ander logo van de voetbalbond en beide jacks werden bovendien gedragen door twee geheel verschillende selecties. Naast deze jacks heeft het Nederlandse retro merk natuurlijk ook een Duitsland retro voetbalshirt. Ben je benieuwd? Lees dan vooral verder!

DDR retro trainingsjack jaren '70

We beginnen met het Oost Duitsland trainingsjack van de jaren '70. Dit jack werd door het voetbalelftal van de Duitse Democratische Republiek (het voormalig Oost-Duitsland) gedragen in de jaren '70. De DDR ontstond in 1949 in het door de Sovjet-Unie bezette deel van Duitsland. Het nationale voetbalelftal van het land speelde zijn eerste interland in 1952 tegen Polen, waarvan met 2-0 werd verloren. Het land deed vervolgens voor het eerst mee aan de kwalificatiereeks voor het WK van 1958. Voor dit WK wist het land zich niet te plaatsen en ook voor de WK's in de jaren '60 ging het niet voortvarend. Wel groeide DDR eind jaren '70 uit tot een tegenstander om rekening mee te houden. Het EK van 1972 werd door DDR op een haar na gemist, maar in hetzelfde jaar behaalde het land een bronzen plak op de Olympische Spelen in München. Bovendien plaatste de DDR zich voor het WK van 1974, welke ook weer plaats vond in West-Duitsland. Toevalligerwijs werden de DDR en West-Duitsland in de poulefase aan elkaar gekoppeld. Dit is de enige interland in de historie waarin beide landen tegen elkaar speelde. Jürgen Sparwasser, de sterspeler van de DDR, scoorde dertiende minuten voor het einde het enige doelpunt van de wedstrijd, waardoor Oost Duitsland de wedstrijd won. Uiteindelijk zouden beide landen zich plaatsen voor de volgende groepsfase. In de tweede groepsfase werd de DDR gekoppeld aan Nederland, Brazilië en Argentinië. De wedstrijden tegen Brazilië en het Nederlands Elftal gingen verloren en de wedstrijd tegen Argentinië eindigde in een gelijkspel. De winnaar van deze poulefase (Nederland) ging direct door naar de finale, waarin het het opnam tegen West-Duitsland. Dit verhaal is inmiddels lang en breed bekend. West-Duitsland won de titel in eigen land! De DDR kon het succesje van 1974 nooit meer herhalen. In 1990 speelde het land de laatste officiële interland tegen België. Deze wedstrijd werd met 2-0 gewonnen door twee doelpunten van Sammer. De aanvaller zou met het herenigde Duitsland in 1996 het EK winnen.

Het DDR retro trainingsjack van de jaren '70 heeft exact hetzelfde design als het jack van de jaren '70, dat werd gedragen door spelers als Sparwasser, Streich, Dörner, Croy, Vogel, Bransch, Hoffmann, Ducke en andere spelers. Waar veel andere nationale elftallen adidas of Puma als kledingsponsor hadden, stond er geen merk op de tenues en trainingskleding van de DDR. Het DDR retro trainingsjack is volledig blauw en bevat een hoge hals met een doorlopende rits. Op de linkerborst is het logo van de voetbalbond geborduurd, inclusief de letters van het nationale elftal: DDR. Het jack is gemaakt van een combinatie van polyester en katoen, waardoor het super confortabel zit. Bovendien is het jack uitgerust met zakken met ritsen om spullen in op te bergen.

West Duitsland trainingsjack jaren '60

Het andere retro trainingsjack in het assortiment van COPA Football is wel een jack van West-Duitsland, het team dat we nu kennen als ''Die Mannschaft.'' Hoewel je misschien zou verwachten dat men ervoor zou kiezen om ook het trainingsjack van de jaren '70 opnieuw te introduceren, is gekozen voor het trainingsjack van de jaren '60. Dit is de periode waarin men de basis heeft gelegd voor de succesvolle jaren '70. Over deze periode kon men overigens niet ontevreden zijn. In 1966 behaalde West Duitsland met sterren als Beckenbauer Haller, Seeler, Emmerich, Weber en Schnellinger de finale van het WK in Engeland. Gastheer Engeland was hierin na verlenging te sterk. Op het WK van 1970 werd vervolgens de halve finale bereikt en in 1974 kon West-Duitsland na twintig jaar weer de wereldbeker omhoog houden. Het West-Duitsland retro trainingsjack heeft dezelfde kenmerken als het DDR retro trainingsjack, maar is zwart. De badge van de DFB wordt sinds de oprichting al gekenmerkt door een adelaar en ook op het Duitsland retro trainingsjack bevat de badge van de voetbalbond van West-Duitsland een adelaar. Op het jack ontbreekt natuurlijk wel het logo van adidas. Het merk is al sinds de jaren '50 onafgebroken de kledingsponsor van ''Die Mannschaft.''

Duitsland retro trainingsjack bestellen

Het DDR retro trainingsjack en het West-Duitsland trainingsjack kun je allebei bestellen in de maten XS, S, M, L, XL en XXL. Deze jacks hebben een prijs van € 79,95 en worden geleverd in een luxe cadeaubox. In de onderstaande webshop heb je ook de mogelijkheid het jack te laten bedrukken met een eigen naam en nummer. Hierbij heb je de optie om de jacks te laten bedrukken met een eigen naam en nummer. De stijl van deze bedrukking betreft een speciale retro bedrukking!

Bestel je Duitsland retro trainingsjack altijd in deze SHOP! 

DDR retro trainingsjack jaren '70

Duitsland retro trainingsjack jaren '60