De finale van 1974 ging verloren en het enige wat we overhielden was een mooi aandenken aan totaalvoetbal en een legendarisch shirt. Het shirt uit 1974 van het Nederlands elftal wordt gezien als het mooiste shirt ooit uit de geschiedenis van het Nederlands elftal. Het shirt doet herinneringen op aan het totaalvoetbal wat Nederland toen zo mooi speelde. Het oude shirt van Duitsland was er een van schwalbes en winnen. Dat laatste is vooral een doorn in het oog. Duitsers zie je gewoon niet graag winnen. Niet met voetbal, niet met hockey en al helemaal niet met dammen. Nergens in. Scheidsrechters zouden hier gewoon een regel van moeten maken.

“Ok heren, jullie mogen een kant kiezen, Duitsland mag niet winnen en de Duitsers krijgen de aftrap. Prettige wedstrijd!” Het doet gewoon nog steeds pijn. Met elke overwinning van Duitsland op Nederland, welke sport dan ook, doet terugdenken aan de finale van '74. Beckenbauer, de “spielführer” zoals de Duitsers dat zo mooi kunnen zeggen, won de belangrijkste wedstrijd uit zijn carrière van Cruyff. Dat zit niemand lekker. Sindsdien wordt elke overwinning op de Duitsers gezien als wraak op die ene wedstrijd uit 1974. Het is alleen nooit echt rechtgezet. De WK-finale staat nog steeds open als onbetaalde rekening. Ooit zal deze worden terugbetaald, alleen de vraag is: wanneer?

In '88 werd het weer een klein beetje rechtgezet, althans zo voelde het. De overwinning op de Duitsers in de halve finale maakte het verlies in 1974 niet goed, maar het voelde als een lekkere klodder speeksel spugen in de haren van Rudi Voller. In plaats van natrappen richting Duitsland spuugde Rijkaard na. Hij deed dit op het WK van 1990 om even duidelijk te maken dat Nederland twee jaar geleden zo lekker had gewonnen. Fout! De Duitsers lachten wederom het laatst, aangezien zij het WK in 1990 wonnen en zo lachend de derde wereldtitel binnen sleepten. Je moet Duitsers niet uitlachen. Dat werkt averechts. Ondanks de winst op Duitsland van twee jaar geleden was het verlies in 1974 nog steeds niet verwerkt. Dat bleek wel uit de ontevreden roggel van Rijkaard. De klodder was lekker, maar leverde geen wereldbeker op. Voor Duitsland wel.

Woensdagavond om half negen kan weer een roggel worden uitgedeeld. De nieuwe lichting in de Nederlands Elftal selectie met Janmaat, Martins Indi, van Rhijn, Zoet, Clasie, de Vrij, Dost en van Ginkel , die het Nederlands elftal shirt nog niet zo vaak hebben gedragen, moet zien te winnen te winnen van Duitsland. De Duitsers zijn niet echt op oorlogssterkte, aangezien Schweinsteiger, Boateng, Ozil, Schmelzer, Miroslav Klose, Badstuber en Toni Kroos hebben afgehaakt voor de burenruzie. Een overwinning is lekker, maar het maakt de verloren WK-finale niet goed. Dat kan alleen worden goedgemaakt als Nederland van Duitsland wint in een WK-finale. Pas dan is het trauma verwerkt. Laten we hopen dat dit ooit nog gebeurd. Het liefst aankomend WK al in Brazilië. Tot die tijd moeten we het doen met tussentijdse overwinningen. Woensdagavond mag de eerste zijn.