De Sevilla voetbalshirts van 1992-1993

Er is weer een uniek voetbalshirt opnieuw gelanceerd. Dit keer is COPA verantwoordelijk voor de productie van het voetbalshirt. Het Nederlandse retro merk is namelijk een samenwerkingsverband aangegaan met Sevilla. Na Barcelona zijn de ''Rojiblancos'' de tweede Spaanse club die COPA aan zich bindt. Sevilla kan gezien haar verleden met recht een topclub genoemd worden. Hoewel de club slechts één keer kampioen werd van Spanje ,won het vijf keer de UEFA Cup of Europa League en even vaak de Spaanse beker. Een topclub ben je natuurlijk niet alleen als je prijzen wint, maar ook doordat je selectie de beste voetballers herbergt.

Wil je direct één van de retro shirts of trainingsjacks uit de COPA X Sevilla collectie kopen? Check het exclusief in deze winkel! 

Maradona bij Sevilla | Het seizoen 1992-1993

Verschillende sterren hebben furore gemaakt bij Sevilla. Dit zijn onder andere spelers als Ivan Rakitíc, Saviola, Simeone, Suker, Zamorano en Prosinecki. In 1992 kwam één van de beste spelers van de wereld de Spanjaarden versterken: Diego Armando Maradona. Hoewel sterspeler, in die periode was de Argentijn al op zijn retour. Voordat ''Pluisje'' naar Sevilla vertrok, had hij een schorsing van vijftien maanden erop zitten door drugsgebruik. Als speler van Napoli liep de Argentijn in 1991 voor het eerst tegen de lamp en dit zou zeker niet de laatste keer zijn. Nadat zijn schorsing erop zat, was het plan van ''El Diego'' om terug te keren bij Boca Juniors. Ook Olympique Marseille had interesse in de Argentijn. De aanwezigheid van twee andere Argentijnen, Diego Simeone en trainer Carlos Bilardo, zorgden ervoor dat Maradona de overstap maakte naar Sevilla. Aan Bilardo koesterde Maradona warme herinneringen. In 1986 leidde Carlos Salvador Bilardo Argentinië naar het winnen van het wereldkampioenschap.

De start van Maradona bij Sevilla was direct hoopvol. Na twee teleurstellende seizoenen snakte men daar ook naar. Bij zijn debuut in de met 2-1 verloren (dat wel) uitwedstrijd tegen Athletic Bilbao gaf ''Pluisje'' een assist en tijdens zijn debuut in het ''Estadio Ramón Sánchez Pizjuán'' scoorde hij middels een strafschop. Één van de beste wedstrijden van Maradona in het tenue van Sevilla was de wedstrijd tegen Real Madrid. Bij vlagen stelde de Argentijnse sterspeler zijn magistrale vorm van de jaren '80 tentoon. Hoe meer het seizoen echter vorderde, hoe minder de vorm van Maradona. Zijn mindere vorm rondom de winterstop dreef een wig tussen hem en de supporters van de club. De cultstatus die Maradona bij de supporters en het bestuur van Napoli had, was in Spanje met sneeuw voor de zon verdwenen. Waar hij in Napels alles kon veroorloven (en zelfs wanneer hij dat wilde naar Argentinië kon reizen), werd hij in Sevilla als alle andere andere spelers behandeld. In Sevilla werd er ook met argusogen naar de aanvaller gekeken. De club zag zich genoodzaakt om een privédetective in te huren om het reilen en zeilen van Maradona te volgen. Dit is slechts één van de incidenten, dat zich voordeed in het enige seizoen dat Maradona voor de club speelde. Toen hij begin 1993 toestemming vroeg om met het Argentijnse voetbalelftal een speciale centenary wedstrijd tegen Brazilië te spelen en een oefenwedstrijd tegen Denemarken, gaf Sevilla alleen permissie om slechts één van deze wedstrijden te spelen, zodat Maradona met Sevilla mee kon doen in de competitiewedstrijd tegen Logroñés. Dit was tegen het zere been van de Argentijn, die alle drie deze wedstrijden wilde spelen. Dit deed hij dan ook. De wedstrijd tegen Logroñés was een wantvertoning van Maradona en gebruikte de aanvaller alleen om zich fit te houden voor de interlands van het Argentijnse voetbalelftal en iedereen bij de club op te naaien. Het was dezelfde periode dat Maradona meer en meer in Spaanse nachtclubs te vinden was, boete op boete kreeg voor het scheuren in zijn Porsche en opnieuw vluchtte in drank en drugs. Maradona werd een parodie op zichzelf en was zowel psychisch, mentaal als professioneel in de slechtste vorm van zijn leven.

In één van zijn laatste wedstrijden voor Sevilla (tegen Real Burgos) werd Maradona verplicht om te spelen met een injectie. In de rust van de wedstrijd vroeg de aanvaller om gewisseld te worden, maar coach Bilardo stond erop dat Maradona met nieuwe injecties doorspeelde in de tweede helft. Zo gezegd, zo gedaan. Tot ieders verbazing werd Maradona luttele minuten na rust toch gewisseld met als gevolg dat ''Pluisje'' furieus van het veld afrende, zijn coach een boze blik gunnend en een tirade die buiten het stadion te horen was. Het moge duidelijk zijn dat de dagen van Maradona in Sevilla geteld waren. De Argentijn lag immers overhoop met het bestuur, de fans en de trainer & besefte dat hij nooit dezelfde liefde en het respect zou verdienen als bij Napoli. Na één seizoen bij Sevilla gespeeld te hebben, doofde het nachtkaarsje langzaam. Van voorzitter José Maria del Nido kreeg de Argentijn zelfs nog een trap na met de woorden: ''Hij is nog geen eens fit om golf te spelen.'' Sevilla eindigde dit seizoen wel op een verdienstelijke zevende plaats, vijf plaatsen boven die van het seizoen ervoor.

Het Sevilla thuisshirt en uitshirt van 1992-1993

Tot zover de prestaties van Sevilla en die van Maradona in het seizoen 1992-1993. Ieder shirt waarin Maradona gespeeld heeft, is natuurlijk wel legendarisch. Dat geldt ook voor de twee Sevilla voetbalshirts waarin de Argentijnse legend gespeeld heeft. Dit betreffen voetbalshirts van de merken Bukta en Front Runner. Bij zijn komst bij Sevilla speelde Maradona nog even in een voetbalshirt van het Engelse sportmerk Bukta en daarna werd Front Runner kledingsponsor van Sevilla. COPA heeft het Sevilla thuisshirt van Bukta nu ook uitgebracht. Dit betreft een wit voetbalshirt met rode lijnen rondom de oksels en over de schouders. Bovendien is dit uitshirt utigerust met een opstaande kraag met een rode lijn. De kraag is daarnaast uitgerust met knoopjes. Ook het Front Runner uitshirt van Sevilla is gereleased. Dit betreft het rode voetbalshirt met een all-over watermerk van het Sevilla CF logo. Het embleem prijkt bovendien op de linkerborst. Daarnaast is het tenue uitgerust met een polokraag in het wit/rood en bevatten de mouwen twee diagonale, witte banen.

Check hieronder nog meer afbeeldingen van de Sevilla voetbalshirts, waarin Maradona gespeeld heeft. De nieuwe COPA Football X Sevilla collectie bevat overigens nog veel meer voetbalshirts. Zo vind je ook de shirts van de jaren '40 en '80 en de trainingsjacks van de jaren '50 en '70. Daarnaast heeft COPA een retro shirt voor de allerkleinste Sevilla fans uitgebracht.

Sevilla retro voetbalshirt en trainingsjack bestellen

De COPA Sevilla retro voetbalshirts van 1992-1993 kun je vanaf nu bestellen in de onderstaande winkels. De prijs van de shirts is € 59,95 en deze zijn beschikbaar in de maten S, M, L, XL en XXL. De trainingsjacks zijn € 79,95 en de baby shirts € 29,95. Inclusief de mogelijkheid tot een unieke retro bedrukking! Directe levering!

Bestel je Sevilla retro voetbalshirt vanaf nu in deze winkel! 

 Sevilla voetbalshirt Maradona

Sevilla voetbalshirt 1992-1993