COPA lanceert Stade Rennes voetbalshirt 1984-1985 met Pfizer

Nu we hopelijk het einde van de coronacrisis bereikt hebben, hebben COPA Football en Stade Rennes een merkwaardig voetbalshirt opnieuw leven ingeblazen. De merkwaardigheid komt vooral door de sponsor die op het voetbalshirt staat: Pfizer. Dat het farmaceutische bedrijf genoeg marketingbudget heeft in deze tijden moge duidelijk zijn. Of zij ook daadwerkelijk betrokken zijn bij de lancering van dit voetbalshirt is de vraag. Feit is dat COPA Football, het Nederlandse retro voetbalmerk, sinds kort een samenwerking heeft met Stade Rennes. COPA is verantwoordelijk voor de retro collectie van de Franse voetbalclub en de eerste retro collectie van ''Les Rouge et Noir'' bevat een re-release van voetbalshirt van het seizoen 1984-1985 en het trainingsjack van de jaren '70.

Het seizoen 1984-1985

Voordat we het design van het Stade Rennes retro voetbalshirt bespreken, gaan we eerst terug naar het seizoen 1984-1985. Stade Rennes had in de jaren '80 het heen-en-weer tussen Ligue 1 en Ligue 2. In 1983 werd de club kampioen, maar het seizoen erna degradeerde de club uit Rennes weer naar het tweede niveau. De enige taak voor de Italiaanse trainer Pierre Mosca was om zo snel mogelijk weer terug te keren naar het hoogste niveau. Stade Rennes eindigde in 1984-1985 als derde achter Le Havre en Mulhouse, waardoor het de play-offs bereikte. Hierin rekende de club af met Saint Etienne en Mulhouse en bereikte het de finale van de play-offs. In de finale speelde Stade Rennes twee keer tegen Rouen. Beide keren won de thuisclub, waardoor strafschoppen de beslissing moesten bieden. Nadat keeper Pierrick Hiard zich met een aantal reddingen had onderscheiden, kon Alain Doare de beslissende strafschop scoren. Dat deed de verdediger met verve, waardoor Stade Rennes weer terug keerde naar het hoogste niveau.

Het voetbalshit en de relatie met Pfizer

Het meest iconische aan het Stade Rennes voetbalshirt van 1984-1985 is het logo van Pfizer. Waar vrijwel iedereen drie jaar geleden nog niet bekend was met de farmaceut, is dat door de ontwikkeling van het COVID19 vaccin nu wel anders. Pfizer was overigens niet alleen tijdens het seizoen 1984-1985 de hoofdsponsor van Stade Rennes, deze functie vervulde de farmaceut van 1982 tot 1993. De relatie tussen beide partijen ging overigens veel verder dan alleen shirtsponsoring. Daar zit een heel verhaal achter. In de jaren '80 ontwikkelde Pfizer het middel Mecadox, een diergeneesmiddel dat voornamelijk bedoeld was voor varkens. In de regio Bretagne zijn veel varkenshouderijen gevestigd en om die reden. Om de zichtbaarheid in de regio te vergroten besloot de farmaceut een samenwerking aan te gaan met Stade Rennes. Tot 1990 stond het logo van Pfizer Mecadox op de voetbalshirts van Stade Rennes en van 1990 tot 1993 alleen het logo van Pfizer. Tijdens het seizoen 1984-1985 was de huidige kledingsponsor, Puma, ook al kledingsponsor van Stade Rennes. Deze functie vervulde het Duitse sportmerk in de periode namelijk ook in de jaren '80. Sinds 2007 is Puma ook onafgebroken de kledingsponsor van de voetbalclub. Het door COPA uitgebrachte Stade Rennes retro voetbalshirt ziet er exact hetzelfde uit als het voetbalshirt van mid-jaren ''80, alleen ontbreekt het logo van Puma. Het voetbalshirt wordt gekenmerkt door de verticale rode banen. Op de mouwen bevindt zich een zwarte band en ook de band aan de onderkant van de mouwen is zwart. Bovendien bevat het voetbalshirt een brede V-hals en staat op het midden in het wit het logo van Pfizer Mecadox. Het voetbalshirt bestaat voor 100% uit polyester en wordt, zoals we van COPA Football gewend zijn, weer geleverd in een luxe cadeaubox.

De COPA X Stade Rennes collectie bevat ook een retro trainingsjack. Dit trainingsjack is geïnspireerd door het trainingsjack van het seizoen 1970-1971. In dit seizoen won Stade Rennes voor de tweede keer in de geschiedenis de Coupe de France.

Stade Rennes retro voetbalshirt en trainingsjack bestellen

Het Stade Rennes voetbalshirt 1984-1985 en trainingsjack 1970-1971 kun je vanaf nu voor volwassene (maten S, M, L, XL en XLX) bestellen in de onderstaande winkel. Het retro shirt heeft een prijs van € 69,95 en het trainingsjack is € 89,95. In deze winkel kun je de voetbalshirts ook laten bedrukken met een eigen naam en nummer. Hiervoor wordt dezelfde bedrukking gebruikt als in de jaren '80! Check ook andere retro voetbalshirts in deze winkel. 

Bestel de Stade Rennes retro collectie direct in deze SHOP! 

Stade Rennes voetbalshirt 1984-1985 COPA

Stade Rennes retro voetbalshirt 1984-1985