1 april 2022

Brazilië retro voetbalshirt

Met het WK in aantocht bespreken we niet alleen de huidige voetbalshirts van de deelnemers, maar ook de retro voetbalshirts! Zonder verleden namelijk geen heden en dat is zeker van toepassing op het Braziliaanse voetbalelftal. Brazilië is namelijk de recordhouder als het gaat om het winnen van WK's. Het Zuid Amerikaanse land werd maar liefst vijf keer wereldkampioen (1958, 1962, 1970, 1994 en 2002). In al deze jaren droeg ''A Seleção'' een ander voetbalshirt. In dit artikel hebben we een top 3 gemaakt van de meest legendarische Brazilië retro voetbalshirts en geven je ook nog alternatieven voor als je deze voetbalshirts te duur vindt.

  1. Brazilië retro voetbalshirt 1958

De periode tussen 1958 en 1970 staan in Brazilië nog steeds bekend als de eerste ''Golden Era.'' In deze perioden werd Brazilië drie keer wereldkampioen. Alleen op het WK van 1966 in Engeland ging het mis. Een rommelige voorbereiding en de grote selectie waren de voornaamste redenen dat Brazilië in de poule des doods op een derde plek eindigde en niet de derde wereldtitel op het CV kon bijschrijven. Vier jaar later zou dat wel het geval zijn. Voordat we die periode beschrijven, gaan we terug naar 1958, het jaar waarin Brazilië de eerste wereldtitel won. In 1950 was het Braziliaanse voetbalelftal al dichtbij de eerste wereldtitel. In de finale was Uruguay echter met 2-1 te sterk. Tijdens dit toernooi hadden de supporters echter kritiek op de voetbalshirts van Brazilië. Het nationale elftal speelde namelijk in witte voetbalshirts met blauwe voetbalbroekjes. Volgens de supporters moest het voetbalshirt meer in stijl zijn van de kleuren van de nationale vlag. Met goedkeuring van de Braziliaanse voetbalbond, schreef de Braziliaanse krant Correio da Manha een contest uit om een tenue te ontwerpen in de kleuren van de Braziliaanse vlag. Het winnende design was het ontwerp van Aldyr Garcia Schlee, een negentienjarige student uit Pelotas. Tijdens een interland tegen Chili in 1954 droeg Brazilië voor het eerst een geel voetbalshirt met groene accenten in combinatie met een blauw voetbalbroekje en witte kousen. Sindsdien is dit de kleurencombinatie van het Brazilië thuisshirt. Het nieuwe tenue bracht voor het WK van 1954 nog geen geluk. In de kwartfinale werd Brazilië namelijk uitgeschakeld door de latere finalist West Duitsland. In 1958 was alles gelukkig anders en dat kan niet los gezien worden van de opkomst van het 17 jarige talent Edson Arantes do Nascimento (Pelé). In een groep met Sovjet-Unie, Engeland en Oostenrijk eindigden de Brazilianen als eerste. Brazilië won de eerste wedstrijd van Oostenrijk met 3-0 en de tweede wedstrijd tegen Engeland eindigde in een gelijkspel: 0-0. Met Pelé en Garrincha in de basis was Sovjet-Unie geen partij voor Brazilië en won ''A Seleção'' met 2-0. Wales was vervolgens de tegenstander in de kwartfinale. Wales bleek net als Engeland een taaie tegenstander te zijn. In de 66ste minuut scoorde Pelé het enige doelpunt, waardoor Brazilië de kwartfinale haalde. In Solna was Frankrijk de tegenstander. Brazilië kreeg in deze wedstrijd de eerste twee doelpunten tegen, maar versloeg Frankrijk met 5-2. Pelé scoorde een zuivere hattrick en Vavá en Didi waren verantwoordelijk voor de andere twee doelpunten. De finale tegen gastland Zweden was qua uitslag een kopie van de halve finale. Pelé en Vavá scoorden allebei twee keer en Zagallo scoorde het andere doelpunt.

In de finale speelde Brazilië in het blauwe uitshirt, omdat gastland Zweden in het thuisshirt speelde. In de overige wedstrijden speelden de Brazilianen in het gele thuisshirt. In 1958 was het Braziliaanse sportmerk Athleta de kledingsponsor van Brazilië, maar het logo van het sportmerk stond toen nog niet op de voetbalshirts. Het retro voetbalshirt is momenteel wel onderdeel van het assortiment van TOFFS en deze ziet er exact hetzelfde uit als het tenue van 1958. Het voetbalshirt is volledig geel en wordt gekenmerkt door de groene retro kraag en de groene biesjes. Op de linkerborst is de badge van de Braziliaanse voetbalbond geborduurd. De kraag in combinatie met de prestaties van het Braziliaanse voetbalelftal maakt voetbalshirt een legendarisch tenue.

  1. Brazilië retro voetbalshirt 1984

We laten de gewonnen WK's even voor wat ze zijn! Tijdens het WK van 1962 droeg Brazilië bijna hetzelfde voetbalshirt als in 1958 en in 1970 hadden de Brazilië voetbalshirts een ronde hals. Voor een ander mooi Brazilië retro voetbalshirt gaan we naar het jaar 1984. Van 1981 tot 1991 was het Braziliaanse sportmerk Topper de kledingsponsor van het Braziliaanse voetbalelftal en ook in 1984 was Topper verantwoordelijk voor het design en de productie van de Brazilië tenues. 1984 was een rustig jaar voor het nationale elftal. Het was de periode waarin nieuwe spelers als Ricardo Gomes, Carlos Mozer, Roberto Dinamite, Renato Gaucho, Zenon en Wladimir de kans kregen. Een 2-0 verlies tegen Engeland, een bloedeloos gelijkspel tegen Argentinië en een 1-0 overwinning op Uruguay waren uitslagen dit seizoen. In deze wedstrijden droeg Brazilië een opvallend voetbalshirt. Het tenue was namelijk geel met een design van dunne, horizontale groene lijnen en bredere banen ter hoogte van de schouders. Bovendien hadden de voetbalshirts een overlappende v-hals en stond in plaats van de badge de naam van het land op de borst: BRASIL. Dit voetbalshirt is door COPA opnieuw uitgebracht. Het enige verschil met het voetbalshirt van destijds is dat het logo van Topper niet op de linkerborst staat. Na 1984 stond de naam van het land nooit meer op de voetbalshirts.

  1. Brazilië t-shirts

Na het wereldkampioenschap van 1970 werd Brazilië pas weer in 1994 wereldkampioen. Van 1991 tot 1996 was Umbro de kledingsponsor van het Braziliaans voetbalelftal. Helaas hebben retro merken als COPA, Toffs en Scoredraw deze voetbalshirts niet opnieuw gelanceerd. Hetzelfde geldt voor het voetbalshirt waarin Brazilië het WK van 2002 in Zuid Korea en Japan won. Toen was Nike overigens al de kledingsponsor van het nationale team. Deze functie heeft het Amerikaanse sportmerk sinds 1997 en nog steeds verzorgt Nike de Brazilië voetbalshirts. Dit brengt ons direct bij goedkopere alternatieven voor de Brazilië (retro) voetbalshirts. COPA Football heeft namelijk niet alleen het patent op het maken van mooie retro voetbalshirts, maar heeft ook een tweetal gave Brazilië t-shirts in het assortiment. Ook dit zijn perfecte t-shirts om Brazilië mee aan te moedigen tijdens grote toernooien als een WK of Copa America. Een gaaf en bovendien goedkoop t-shirt is het Brazilië captain t-shirt. Dit t-shit is geïnspireerd door het Brazilië voetbalshirt van de jaren '70. Het t-shirt is volledig geel en bevat op de linkerborst een print van de Braziliaanse vlag met daarboven vijf sterren, verwijzend naar de vijf wereldkampioenschappen. De linkermouw bevat een print van de Braziliaanse aanvoerdersband en op de achterkant staat in een retro lettertype nummer 8. Een ander fraai t-shirt is het Brazilië Samba t-shirt. Op dit t-shirt staat een print van verschillende Braziliaanse spelers (Socrates, Zico, Toninho, Cezero en Falcao) in actie tijdens het WK van 1982. Ook dit t-shirt is geheel in stijl van de kleuren van de Brazilië tenues. De Brazilië t-shirts van COPA Football zijn gemaakt van een zacht katoen en hebben een perfecte pasvorm.

Brazilië retro voetbalshirt bestellen

De verschillende Brazilië retro voetbalshirts kun je uiteraard ook bestellen. Deze zijn alleen voor volwassenen beschikbaar (maten S, M, L, XL en XXL) en hebben een prijs van € 69,95 tot € 74,95. De t-shirts zijn beschikbaar vanaf € 39,95. In deze webshops kun je de retro voetbalshirts ook laten bedrukken met een eigen naam en nummer. Hiervoor wordt een speciale retro bedrukking gebruikt. Dit is exact dezelfde bedrukking als Brazilië had in de jaren '60, '70 en '80. Check bovendien andere Brazilië producten. Directe levering!

Bestel het Brazilië retro voetbalshirt direct in deze SHOP! 

Brazilië retro voetbalshirt 1958

Brazilië retro voetbalshirt 1970

Brazilië retro voetbalshirt 1984

Brazilië Captain T-Shirt

Brazilië Samba T-Shirt