adidas Originals collectie Ajax bevat oude logo

Het oude Ajax logo is weer terug! Vorig seizoen stond het logo al op het Ajax thuisshirt 2021-2022 en vandaag lanceerden de Amsterdammers in samenwerking met adidas een speciale adidas Originals collectie. De nieuwe collectie bevat vier producten (een trainingsjack, sweater, een hoodie en een t-shirt) in de clubkleuren van de voetbalclub. De nieuwe adidas Originals lijn betreft alleen een casual collectie, dus zal waarschijnlijk niet door de spelers van Ajax gedragen worden dit seizoen.

Check nu ook het adidas originals Ajax retro voetbalshirt 1973! 

Het oude Ajax logo

Alle producten uit de adidas Originals X Ajax collectie zijn dus geheel in stijl van de clubkleuren van de Amsterdammers: rood/wit. Op zich is daar niet veel spannends aan. Het verhaal achter de logo's op de kleding is bijzonderder. Op alle items prijkt het oude Ajax logo op de linkerborst. Dit betreft het logo dat Ajax had in de periode 1928-1990 en dus vorig seizoen ook op het Ajax thuisshirt stond. In 1928 introduceerde het bestuur van Ajax een nieuw logo. Dit logo werd door de Amsterdammers al een keer verwerkt op een bordje ter ere van het 25 jarig bestaan in 1925. Het logo met de voetballer in een Ajax tenue werd in 1928 vervangen door een logo met daarin een afbeelding van een buste van de Griekse held Ajax. Deze buste is gebaseerd op een grote beeldengroep (De Pasquino-groep) in de Vaticaanse Musea. Lange tijd bestond er twijfel of het Ajax logo wel gebaseerd was op een buste van de held Ajax en niet op een beeld van Menelaus (de koning van Sparta). Menelaus was namelijk ook een Griekse held. Nog steeds is daar geen 100% duidelijkheid over. In de Griekse mythologie zijn er overigens twee helden met de naam Ajax: de grote en de kleine. De kleine Ajax vocht in de Trojaanse oorlog als boogschutter en zijn kwaliteit was zijn snelheid. De grote Ajax was na Achilles de meest populaire Griekse krijger in de Trojaanse oorlog. Hij was onsterfelijk, maar overleed toch toen hij zichzelf doodstak met een zwaard. Het is niet bekend welke van de twee helden de inspiratie vormde bij de oprichting van de Amsterdamse voetbalclub Ajax. De romantici onder ons zullen zeggen dat het een combinatie moet zijn geweest: de snelheid van de kleine en de kracht en onoverwinnelijkheid van de grote. We gaan weer even terug naar het logo. In 1990 vond men dat het logo van de Amsterdammers een modernere uitstraling moest krijgen. De buste werd ingeruild voor een design van 11 lijnen, die samen de kop van Ajax vormden. De elf lijnen staan symbool voor de spelers van een voetbalelftal. Bovendien werd de naam van de stad (AMSTERDAM) toegevoegd aan het logo. Sinds de introductie van het moderne logo is er vooral bij de harde kern van de club onvrede over dit logo. Sindsdien zijn er dan ook verschillende acties uitgezet om het oude logo terug te laten keren: ''Geef Ajax zijn gezicht terug.'' En met succes! Een aantal items uit de casual collectie bevatten sindsdien het oude logo en het grote hoogtepunt was natuurlijk de terugkeer van het logo op het thuisshirt van vorig seizoen. Dit jaar is die ''ouwe'' onderdeel van de adidas Originals collectie van de club.

De adidas trefoil | Het adidas Originals logo

Daarmee maken we een mooi bruggetje naar het adidas Originals logo, in de volksmond ook wel de trefoil genoemd. Het trefoil logo wordt gekenmerkt door een afbeelding van een klaverblad met in het midden de adidas trademark strepen en stond in de jaren '70 symbool voor de de ambities van het bedrijf om te groeien in een veranderende markt. Dit logo werd door adidas van 1970 tot 1991 op alle performance kleding gebruikt, dus ook op alle voetbalshirts. In 1991 introduceerde het Duitse sportmerk een nieuw logo, welke gekenmerkt wordt door drie diagonale blokken met daaronder de naam van het merk. Afgelopen zomer nam adidas ook afscheid van dit logo en gebruikt met het zogenaamde 3BAR logo op de voetbalshirts. Dit logo bestaat alleen maar uit drie diagonale blokken en wordt vanaf het seizoen 2023-2024 dus ook op het Ajax voetbalshirt gebruikt. Ajax speelde nooit eerder met het trefoil logo (het huidige adidas Originals) logo op het voetbalshirt, omdat het merk pas sinds 2000 de kledingsponsor van de Amsterdammers is en in de periode daarvoor nog nooit. Het is dus voor het eerst in de historie dat het trefoil logo op de Ajax kleding verschijnt.

Het trainingsjack, de hoodie, de sweater en het t-shirt stralen het pure Ajax DNA uit en zijn rood/wit met op de borst twee nostalgische logo's, te weten het oude Ajax logo en de adidas trefoil. Check hieronder nog meer afbeeldingen van deze nieuwe collectie, welke je vanaf nu kunt bestellen!

Ajax adidas Originals collectie bestellen

De adidas Originals X Ajax collectie kun je vanaf nu voor volwassenen bestellen in de maten S, M, L, XL en XXL. Het trainingsjack is € 80,-, de hoodie € 65,-, de sweater € 60,- en het t-shirt € 30,-. Directe levering gegarandeerd!

Bestel deze nieuwe collectie direct in de officiële adidas SHOP

of de Ajax fanshop! 

adidas Originals Ajax trainingsjack

adidas Originals Ajax hoodie

adidas Originals Ajax T-

adidas Originals Ajax T-Shirt

adidas Originals Ajax Sweater