8 januari 2020

Nike nieuwe kledingsponsor Liverpool vanaf 2020-2021

De kogel is door de kerk in Liverpool. Vanaf het seizoen 2020-2021 wordt Nike de nieuwe kledingsponsor van de Champions League winnaar. Dit maakten The Reds vandaag bekend. Dit nieuws zat er ook wel een beetje aan te komen. In december diende een rechtszaak tussen Liverpool & Nike aan de ene kant en New Balance aan de andere kant. De centrale vraag hierbij was of Liverpool rechtmatig gehandeld had om met Nike in onderhandeling te gaan, zonder New Balance over een aanstaande deal te informeren. Liverpool werd in het gelijk gesteld, waardoor de weg vrij was om een contract te tekenen met het Amerikaanse sportmerk. Onder dit contract staan nu dus de handtekeningen.

Liverpool en Nike maakten bekend dat er een samenwerkingsverband is aangegaan voor meerdere seizoenen. Welke termijn dit betreft, is niet bekend, maar Nike kennende zal dit om een deal van in ieder geval vijf seizoenen gaan. Nike verzorgt vanaf 2020-2021 de tenues, trainingskleding en casual kleding van het eerste elftal, alsook van de vrouwen en de jeugdafdeling. Bovendien omvat het project ook een investering in nieuwe sportfaciliteiten voor de lokale community. De samenwerking valt samen met de verhuizing naar een nieuwe, ultramoderne trainingsfaciliteit in Kirkby, een project dat investeringen in verbeterde sportfaciliteiten voor de lokale gemeenschap omvat. Nike neemt als kledingsponsor het stokje over van New Balance, dat sinds het seizoen 2015-2016 de kleding van The Reds verzorgde.

Uiteraard is men zowel bij Liverpool als bij Nike verheugd met de deal. Billy Hogan, managing director bij de club reageert: ''Ons iconische voetbalshirt is een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis en identiteit. Bij deze willen wij Nike als nieuwe kledingsponsor graag verwelkomen in onze Liverpool familie. We verwachten dat Nike een fantastische partner voor ons is, zowel hier in Engeland als wereldwijd. We verwachten onze fanbase komende jaren alleen nog maar uit te breiden. Nike is namelijk ook een merk dat staat voor ambities en groei en daarom kijken we ernaar uit om onze fans nieuwe en innovatieve producten te bieden. Langs deze weg willen we bovendien New Balance bedanken voor hun steun de afgelopen jaren. Uiteraard wensen we hen het beste voor de toekomst.''

Ook Nike is blij met het binnen halen van de Champions League winnaar. Bert Hoyt van Nike reageert: ''Liverpool heeft een trotse en sterkte identiteit. Het samenwerkingsverband met de club onderstreept ons leiderschap in het voetbal met de gepassioneerde, wereldwijde fanbase & alle successen van de club, is er een mooie toekomst in het vooruitzicht. We kijken ernaar uit de spelers en supporters mooie en innovatieve producten te bieden.''

De deal gaat in vanaf 1 juni 2020. Dit betekent dat op deze datum ook de nieuwe Liverpool voetbalshirts van Nike gelanceerd worden. Welke bedrag er met de deal gemoeid is, is niet door beide partijen naar buiten gebracht. Wel wordt daarover in Engelse media gespeculeerd. New Balance maakte jaarlijks een bedrag van £45 miljoen (ongeveer € 52 miljoen) over naar de Premier League club. Naar verluid is de deal tussen Liverpool en Nike zelfs de beste kledingsponsordeal in de Premier League. Deze staat nu op naam van adidas en Manchester United. Het Duitse sportmerk sponsort ''The Mancunians'' jaarlijks voor een bedrag van £75 miljoen (€ 87 miljoen). Nike zou in ieder geval een bedrag van 80 miljoen pond naar de koploper van de Premier League overmaken. 

Nike was overigens nog nooit eerder kledingsponsor van de club. Check hieronder nog een overzicht van alle kledingsponsoren in de geschiedenis van de club van manager Jürgen Klopp.

Ben je op zoek naar een voetbalshirt van Liverpool? Bestel het dan exclusief in deze winkel of deze SHOP!

Alle kledingsponsoren Liverpool 

Periode Merk
1973-1985 Umbro
1985-1996 adidas
1996-2006 Reebok
2006-2012 adidas
2012-2015 Warrior Sports
2015-2020 New Balance
2020- Nike