Liverpool wint rechtszaak van New Balance - Nike nieuwe kledingsponsor

Deze week diende de rechtszaak van New Balance tegen Liverpool. Na een zitting van drie dagen heeft de rechter vandaag de uitspraak gedaan. De uitkomst is dat de eis van New Balance ongegrond is verklaard en dat Liverpool met een andere kledingsponsor in zee mag gaan. In dit geval gaat het om Nike. De Champions League winnaar van 2019 is namelijk al in verregaande onderhandeling met het Amerikaanse sportmerk. Vanaf het seizoen 2020-2021 is Nike waarschijnlijk de nieuwe kledingsponsor van Liverpool en is het dus vanaf deze zomer verantwoordelijk voor de productie en het design van de tenues van ''The Reds.'' Daarover wordt later dit seizoen ongetwijfeld meer bekend. Wij kijken terug op de heftige zittingsdagen, waarin Liverpool en New Balance lijnrecht tegenover elkaar stonden.

Ben je op zoek naar een Liverpool voetbalshirt? Bestel het in deze SHOP! 

New Balance is sinds het seizoen 2014-2015 kledingsponsor van Liverpool en beide partijen tekenden destijds een contract voor zes seizoenen. Dat contract loopt aan het einde van dit seizoen af, waardoor Liverpool vrij was om met andere producenten te onderhandelen over een kledingsponsordeal vanaf het seizoen 2020-2021. Dit was tegen het zere been van New Balance, welke ervan overtuigd was dat het het recht had om een bod van een andere producent (in dit geval Nike) zou kunnen evenaren, zodat New Balance ook na dit seizoen nog kledingsponsor zou zijn. Deze clausule was opgenomen in het contract tussen The Reds en New Balance. Liverpool is echter van mening dat Nike wereldwijd een groter bereik en grotere naam heeft. Dit vormde de aanleiding voor de rechtszaak tussen de huidige nummer één van de Premier League en New Balance. De rechtszaak tussen de club en het sportmerk kan bovendien niet los gezien worden van de populariteit van de club van manager Jürgen Klopp. De laatste twee seizoenen werden er dan ook records gebroken met betrekking tot de verkoop van Liverpool merchandising. In de rechtszaak tussen Liverpool en New Balance stond de vraag centraal welk merk Liverpool de beste deal kon bieden. Hierbij ging het dus niet alleen om het sponsorbedrag, maar met name om onderdelen van de deal, waaronder het distributienetwerk en de kwaliteit van de producten die New Balance, danwel Nike kunnen bieden.

Met name tijdens de eerste zittingsdag werd er gesteggeld over de vraag of New Balance zou kunnen voldoen aan het voorstel dat Nike de club deed. Het eerste contact tussen Nike en Liverpool dateert van juni 2019. Destijds deed Nike de club van Virgil van Dijk en Giorgino Wijnaldum een eerste aanbod. Volgens New Balance had Liverpool het financiële voorstel van Nike moeten voorleggen aan New Balance. Dit scheen onderdeel te zijn van het contract tussen Liverpool en New Balance, maar is door Liverpool niet nagekomen. Liverpool betuigt dat New Balance niet aan de andere commerciële voorwaarden van het contract van Nike kan voldoen. Een voorname reden voor Liverpool om met Nike in zee te gaan is namelijk dat het ervan overtuigd is dat Nike een groter distributienetwerk heeft en men dus wereldwijd nog meer voetbalshirts van de Champions League winnaar kan verkopen. In het voorstel van Nike is namelijk opgenomen dat er wereldwijd meer dan 6.000 winkels het tenue van Liverpool zouden gaan verkopen. Daarnaast wil Nike influencers als Drake en LeBron James inzetten om de verkoop van Liverpool merchandising te stimuleren. Dat is in de periode waarin New Balance kledingsponsor was van The Reds nooit het geval geweest. New Balance, dat ter zijde werd gestaan door advocaat Mr. Daniel Oudkerk, was het hier mee oneens. Sterker nog, de advocaat betoog dat New Balance onder andere verantwoordelijk was voor recordbrekende omzet uit merchandising de afgelopen twee seizoenen. Volgens de advocaat kon New Balance makkelijk eenzelfde distributienetwerk als Nike opzetten. Door de advocaat van Liverpool werd dit vervolgens afgedaan als ''fantasievol.''

Op de twee zittingsdag stonden de onderhandeling tussen Liverpool en Nike met name centraal. Hier kwam ook nog een opvallend feitje aan het licht. Liverpool was namelijk niet alleen in onderhandeling met Nike, maar heeft ook met Puma gesproken. Uiteindelijk liepen deze onderhandeling op niets uit en sprak Liverpool de intentie uit om vanaf 2020-2021 vijf seizoenen te gaan samenwerken. Na deze intentieverklaring van Liverpool is Nike direct gestart met het ontwerp van het Liverpool voetbalshirt voor 2020-2021 en investeerde het maar liefst 6 miljoen pond in het materiaal voor de productie van de nieuwe Liverpool tenues van volgend seizoen. Bovendien verzamelde Nike al van meer dan 8.000 winkels wereldwijd bestellingen voor het de Liverpool tenues en trainingskleding voor het seizoen 2020-2021. Daarbij werd ook duidelijk dat Nike in haar fabrieken ruimte heeft voor de productie van meer dan 2.9 miljoen Liverpool voetbalshirts. Daniël Oudkerk, advocaat van New Balance, suggereerde dat de huidige kledingsponsor ook aan deze aantallen zou kunnen voldoen en betwijfelde bovendien of alle onderdelen van het financiële voorstel van Nike aan Liverpool nu wel zo gunstig waren. In het contract tussen Nike en Liverpool is onder andere een hoofdstuk opgenomen met betrekking tot plaatsing voor de groepsfase van de Champions League. Wanneer Liverpool de groepsfase niet bereikt, zou het beduidend minder gesponsord krijgen van Nike. Kennelijk was dit bij het contract tussen New Balance niet inbegrepen. Daarbij moet wel gesteld worden dat The Reds zich in vier van de zes contractjaren van New Balance plaatste voor de groepsfase van het miljardenbal. Commercieel directeur van Liverpool, Mr Hogan, ontkende overigens dat deze paragraaf in het contract tussen Nike en Liverpool opgenomen is.

Vandaag volgde het vonnis van rechter Nigel Teare. In zijn betoog werd duidelijk dat het beroep van New Balance afgewezen werd en Liverpool vrij is om een contract te sluiten met Nike. In het vonnis werd opvallend genoeg zwaar gewogen aan het feit dat Nike grotere sterren (lees LeBron James, Serena Williams en Drake) kon strikken voor de promotie van Liverpool merchandising. Onder andere om die reden stelde de rechter Liverpool in het gelijk: ''Wanneer we kijken naar het commerciële aanbod van Nike en New Balance, is Nike in het voordeel. Nike kan sterren van het caliber Le Bron James, Serena Williams en Drake inzetten & New Balance niet. Hieruit volgt dat Liverpool niet verplicht is om een nieuwe overeenkomst aan te gaan met New Balance. Om deze reden wordt de vordering van New Balance afgewezen.''

New Balance kan overigens nog in beroep gaan tegen het vonnis van de rechtbank. Of dit gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Vooralsnog gaan we er vanuit dat Nike vanaf het seizoen 2020-2021 dus de kledingsponsor is van Liverpool FC. Deze deal zou Liverpool maar liefst een bedrag van € 80 miljoen opleveren en een looptijd hebben van vijf seizoenen. Wordt vervolgd!

Ben je op zoek naar een voetbalshirt van Liverpool? Bestel het exclusief in deze winkel!