Meyba is terug met FC Barcelona retro voetbalshirts jaren '80 en '90

Meyba is terug en hoe! Het van origine Spaanse sportmerk heeft opnieuw een super vette FC Barcelona retro collectie gelanceerd, geïnspireerd door de voetbalshirts van de jaren ’80 en ’90. Het sportmerk was tijdens deze periode niet alleen de kledingsponsor van het FC Barcelona dreamteam van 1992, maar ook van andere Spaanse voetbalclubs, zoals Atlético Madrid, Celta de Vigo, Espanyol en Real Betis. Na de teloorgang van het merk in de jaren ’90 is het Spaanse sportmerk de laatste jaren bezig met een revival. In de periode 2020-2023 verzorgde Meyba ook al de tenues van FC Twente.

Meyba

Voor de liefhebbers eerst een stukje geschiedschrijving over Meyba. Meyba werd in de jaren ’40 opgericht door de in Catalonië woonachtige Josep Mestre and Joaquim Ballbé. De naam van het merk is een combinatie tussen de achternamen van beide Catalanen: Me Y Ba:  Meyba. Oorspronkelijk begon het merk als producent van ondergoed en zwemkleding. In de jaren 80 bloeide Meyba op tot een groot sportmerk, vooral bekend om de iconische tenues. Het merk bereikte zijn hoogtepunt in de jaren 80 en vroege jaren 90, toen het kledingsponsor was van FC Barcelona en tal van andere Spaanse voetbalclubs. De samenwerking leverde memorabele momenten op, waaronder het tijdperk van Johan Cruyff als trainer van de club. Na een succesvolle periode kampte Meyba in de late jaren 90 met financiële problemen en ging het uiteindelijk failliet in 1992.

Het dreamteam

De Meyba FC Barcelona retro collectie bevat een aantal pareltjes, waarvan het thuisshirt van de periode 1989-1992 natuurlijk de eyecatcher is. In dit tenue werd Blaugrana onder leiding van Johan Cruyff twee keer kampioen van Spanje (1991, 1992) en won de club één keer de Copa del Rey (1990).  De grootste prijs won FC Barcelona echter in 1992. Voor het eerst in de geschiedenis schreef de club de Europa Cup I op haar naam. Met spelers als Koeman, Laudrup, Guardiola, Zubizarreta, Ferrer, Bakero, Salinas en Stoichkov won de club de Europa Cup I finale op Wembley van Sampdoria door een vrije trap van Ronald Koeman in de verlenging. Tijdens de gehele Europa Cup I campagne was het team van Johan Cruijff heer en meester. In de voorrondes versloegen de Catalanen twee Duitse clubs: Hansa Rostock en FC Kaiserslautern. Met die laatste club had het keurkorps van Cruijff het alleen in de tweede wedstrijd lastig. In een poule met Sparta Praag, Benfica en Dynamo Kiev won Barca vier van de zes wedstrijden, speelde het één keer gelijk en verloor het één keer van Sparta Praag.

De collectie

Het voetbalshirt dat het dreamteam van FC Barcelona in de finale droeg is onderdeel van de retro collectie van Meyba. Tijdens de finale tegen UC Sampdoria droeg de club namelijk het oranje uitshirt. Dit voetbalshirt had bovendien een typische jaren ’90 all-over print van het logo van Meyba en een diagonale band op de schouders in stijl van de clubkleuren met daarin het Meyba trademark teken, het zogenaamde Meyba T-logo. Ook de band op de mouwen was in stijl van de clubkleuren, evenals de v-hals. Vrijwel een exacte kopie van het FC Barcelona uitshirt 1991-1992 is nu weer beschikbaar. Het enige verschil met het logo van destijds is dat het FC Barcelona logo een net iets andere look heeft.

Ook het thuisshirt van dit seizoen is onderdeel van de collectie. Destijds had het tenue nog een traditioneel design, zonder veel opsmuk. Het FC Barcelona thuisshirt 1991-1992 wordt namelijk gekenmerkt door de brede verticale Blaugrana banen. In deze banen zijn dunnere verticale lijnen verwerkt. Ook de schouders van dit tenue bevatten een taping van de trademark tekens van Meyba. Het thuisshirt is verder uitgerust met een v-hals en een retro kraag. Ook op dit FC Barcelona retro voetbalshirt heeft het clublogo een iets ander design dan het tenue van begin jaren ’90. Het speciale ‘’Blaugrana’’ logo heeft de contouren van het clublogo en betreft een flock versie.

De FC Barcelona X Meyba retro collectie bevat ook nog het FC Barcelona uitshirt en het trainingsjack van de periode 1981-1985. Beide items zijn overwegend geel en bevatten natuurlijk details in de clubkleuren van de Spaanse topclub!

FC Barcelona Meyba retro voetbalshirt bestellen

Goed nieuws! De Meyba FC Barcelona retro voetbalshirts kun je ook direct bestellen. Vooralsnog zijn de items alleen voor volwassenen beschikbaar. De retro shirts zijn € 59,95 en de trainingsjacks € 79,95. In de onderstaande winkels kun je de retro voetbalshirts ook laten bedrukken met een naam en rugnummer. Hiervoor wordt dezelfde bedrukking gebruikt als de club destijds op de tenues had!

Meyba is terug met FC Barcelona retro voetbalshirts jaren '80 en '90
Meyba is terug met FC Barcelona retro voetbalshirts jaren '80 en '90
Meyba is terug met FC Barcelona retro voetbalshirts jaren '80 en '90